- Læs højdepunkterne for DVF’s arbejde i 2022
I vores årsrapport fra 2022 kan du læse meget mere om vores arbejde og resultater i 2022.
Flere resultater
Vi i DVF har i over fem år kæmpet for, at alle skal have mulighed for at vælge et nærende plantemåltid i alle landets offentlige køkkener. Nu skal fire vigtige sager om forskelsbehandling afgøres ved domstolene.
Endelig blev det muligt igen at afholde en plantebaseret messe. Og i 2022 blev det muligt at afholde Danmarks første økologiske plantebaserede messe den 5.- 6. november i Øksnehallen i København. Afholdelse af messen blev muliggjort med støtte fra Fonden fra økologisk landbrug, Organic Plant Protein og Vegfund.
Foranlediget af SF vil et flertal i Folketinget “inden udgangen af 2022 undersøge muligheden for at indføre en 100 pct plantebaseret valgmulighed” i de offentlige køkkener. Det er noget, vi har kæmpet for i over 5 år, og vi håber på et positivt resultat.
Den 1. oktober 2020 etablerede vi Plantebaseret Videnscenter sammen med Økologisk Landsforening. Plantebaseret Videnscenter er en platform for forskningsprojekter, vidensdeling og forsøg i relation til omstillingen mod flere økologiske og plantebaserede fødevarer. Formålet med centeret er at styrke vidensgrundlaget for et mere økologisk, plantebaseret fødevaresystem fra jord til bord.
Vi har tre gange fået myndighederne til at forbedre kostrådene. Fødevarestyrelsen har anerkendt, at vegetarisk kost er sundere end en typisk dansk kost. Sundhedsstyrelsen har anerkendt, at vegansk kost til spædbørn er muligt, når man tager visse forholdsregler. Og Fødevarestyrelsen har i bedste sendetid på TV2 foruden i Politiken anerkendt, at mælkeprodukter ikke er nødvendige.
Efter halvandets års kampagne fra os, hvor vi har stillet spørgsmål til hundredvis af politikere og skrevet debatindlæg i en række aviser, bestilte Fødevareministeriet i 2019, efter henvendelse fra to folketingspolitikere, en beregning af de samfundsøkonomiske fordele ved grønnere kost.
Vi gennemfører forud for alle valg en valgundersøgelse, som alle kandidater inviteres til at deltage i. Det har haft betydning for, at grønne kandidater er blevet valgt ind og har fået indflydelse.
Vi startede en kampagne for grøn mad i de offentlige køkkener tilbage i 2017. I 2018 førte dette til, at der i Aarhus og København blev fremsat forslag om grønnere mad i de kommunale institutioner, og i 2019 vedtog begge byer en politik om at reducere CO2-udledningen fra maden med 25 % inden hhv. 2024 og 2025. I Aarhus blev DVF nævnt i indstillingen, der blev sendt til afstemning.
Vores dygtige unge oplægsholdere har været ude og holde inspirerende og oplysende workshops for cirka 12.000 elever fordelt på cirka 500 klasser om sammenhænge mellem kød, vegetarisk mad og bæredygtighed. Lærerne er vilde med kvaliteten og inviterer os til at vende tilbage. Projektet fortsætter i 2020, og der er også udviklet en digital platform.
Vi leverede input til journalister, som betød, at plantefars ikke blev en lille notits, men en stor og langvarig historie i alle medier om, at Danmark var med helt forrest i udviklingen af alternativer til kød fra dyr.
Vi har fået medierne til at rette en lang række fejl. Eksempelvis: Aftenshowet har bragt en rettelse om veganske mødres amning. Jyllands-Posten har trukket en artikel om ernæring tilbage, fordi den ikke levede op til deres journalistiske standarder. Ekstra Bladet har undskyldt for en misvisende overskrift. DR’s generaldirektør har givet os medhold i, at en video om mælk var misvisende. Politiken har rettet en artikel, som havde gengivet myndighedernes syn på børneernæring forkert. Vi vil altid holde øje med den slags og gøre vores bedste for, at myter bliver aflivet og fejl rettet.