Statistik om vegetarisk levevis i Danmark

HVOR MANGE VEGETARER?

Hvor mange lever helt vegetarisk (herunder også vegansk)?

1,8 % af danskerne, hvilket svarer til cirka 100.000 personer, lever helt vegetarisk. Cirka 70 % af dem er kvinder (Coop Analyse & DVF 2017).

 

Hvor mange betegner sig selv som vegetarer?

3,9 % af danskerne betegner sig selv som vegetarer eller veganere (FDB Analyse & DVF 2010). Det vil sige, at mange betragter sig selv som vegetarer uden at leve fuldstændig vegetarisk.

 

Hvor mange lever helt vegansk?

Der findes ikke statistisk sikre tal for dette, som kan offentliggøres, dels fordi det adspurgte antal er for lavt, dels fordi der ikke er spurgt ind til, hvor mange der lever helt uden animalske produkter i deres kost.

Men på baggrund af indsigt i ovenstående undersøgelser såvel som interne undersøgelser af det vegetariske og veganske miljø i Danmark, og forholdstallet mellem vegetarer og veganere i f.eks. Tyskland, vurderer Dansk Vegetarisk Forening, at der er et sted mellem 20 og 30 % af vegetarerne, som lever vegansk – altså cirka 25.000 danskere.

 

Hvor mange spiser overvejende vegetarisk (flexitarer, pescetarer, vegetarer og veganere til sammen)?

8,2 % af danskerne, svarende til cirka 465.000 personer, spiser overvejende vegetarisk. 68 % af dem er kvinder (Coop Analyse 2017).

HVOR MEGET KØD?

Hvor meget kød bruger en dansker om året?

Hver dansker forbruger i gennemsnit 95,2 kg kød om året (FAO 2009). Dette tal er det relevante at henvise til, hvis man skal sammenligne kødforbruget mellem lande, hvor Danmark i øvrigt er blandt de mest kødforbrugende i verden. Det er desuden det tal, man skal benytte, hvis man skal se på forbruget af ressourcer (som f.eks. vand, energi, CO2, etc).

 

Hvor meget kød spiser en dansker om året?

Hver voksne dansker spiser i gennemsnit 72 kg kød om året (DTUs Kostundersøgelser 2011-2013).

 

Hvor meget kød spiser henholdsvis mænd og kvinder?

Mænd spiser ca. 63 kg rødt kød om året. Kvinder spiser ca. 36 kg rødt kød om året. Danske mænd og kvinder spiser cirka lige meget fjerkræ og fisk (DTUs Kostundersøgelser 2011-2013).

HVORFOR VEGETARISK?

Hvad er den primære motivation til at spise helt eller overvejende vegetarisk? (blandt veganere, vegetarer og flexitarer)

43 % siger dyreetik, 23 % siger sundhed, 23 % siger miljø/klima/ressourcer (DVF 2011). Materialet er fra en intern undersøgelse i det vegetariske miljø i Danmark og baseret på 1.143 svar.

 

Hvad er den primære motivation blandt ikke-vegetarer, som holder kødløse dage?

26 % siger sundhed, 18 % siger dyreetik, 16 % siger klima/miljø, 13 % siger prisen (Coop Analyse 2016).

 

Hvilket argument for at spise mindre kød synes den brede befolkning er bedst?

35 % siger egen sundhed, 15 % siger klima/miljø, 10 % siger dyreetik (FDB Analyse & DVF 2010).

Tilmeld nyhedsbrev

Få de grønne nyheder direkte i din e-mail indbakke.

Skriv her og klik på Enter for at søge