Aarhus vedtager mere plantebaseret kost

Aarhus Kommune vil reducere CO2 med 25 % med mere plantebaseret kost

I december 2018 fremsatte et flertal i byrådet i Aarhus Kommune (S, R og Å) et forslag om en klimapolitisk fødevarestrategi, der blandt andet skulle indebære en plantebaseret valgmulighed i alle kommunens køkkener, inspireret af vores kampagne for netop dette. Camilla Fabricius (Socialdemokratiet) stod på mål for forslaget i medierne.

Forslaget blev desværre afsporet af SF’s rådmand Thomas Medom og af medierne, som misforstod det, og den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard fik derfor kolde fødder. Og i marts indstillede sidstnævnte, at forslaget skulle droppes helt på et efterfølgende byrådsmøde i begyndelsen af april.

Vi sendte så en meningstilkendegivelse, der var fyldt med solide kilder og referencer, ligesom vi bad om at få foretræde for byrådet. Klinisk diætist Tina Beermann og Greenpeace indsendte også meningstilkendegivelser.

På byrådsmødet roste Eva Borchorst Mejnertz (Radikale) vores dokument og opfordrede til, at kommunen skulle undersøge, om vores påstande var rigtige. Nogle dage efter modtog vi en forespørgsel fra kommunens embedsværk, der bad os om at sende nogle flere kilder. Vi modtog også en invitation til foretræde for Økonomiudvalget på et kommende møde.

Hvad der efterfølgende præcist er foregået, ved vi ikke, men i midten af juni blev forslaget genoplivet af borgmesteren i en revideret version, ifølge hvilken maden i Aarhus Kommune skal udlede 25 % mindre CO2 inden 2024. I forslaget henviser kommunen to gange til DVF og konkluderer, at ‘fakta overordnet er på plads’ i DVF’s dokument.

Den 19. juni fik DVF’s generalsekretær så foretræde for Økonomiudvalget i kommunen. Mødet varede et kvarter, og byrådspolitikerne stillede mange opklarende spørgsmål. DVF’s generalsekretær roste de nye toner, men understregede vigtigheden af ikke at svigte de børnefamilier, som er i klemme i daginstitutionerne, og de ældre, som i dag ikke får en reel mulighed for at vælge grøn mad.

Samme dag vedtog Økonomiudvalget borgmesterens forslag, og ugen efter blev det vedtaget af fem partier i byrådet. Du kan høre byrådsdebatten her, hvor blandt andre Liv Gro Jensen (Alternativet) henviser til DVF flere gange.

“Vi står tilbage med en blandet følelse. Vi er naturligvis skuffede over, at det oprindelige forslag ikke blev til virkelighed, og at borgerne i Aarhus stadig er i klemme i de kommunale køkkener. Samtidig er vi stolte over, at vi med vores fokus på fakta har bidraget til, at Aarhus har vedtaget en ganske ambitiøs målsætning, som vil betyde meget mere plantebaseret kost i kommunens køkkener”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, DVF’s generalsekretær.

“Vi vil i øvrigt gerne takke Camilla Fabricius (S), Eva Borchorst Mejnertz (R) og Liv Gro Jensen (Å), som igennem hele forløbet har stået på mål for det oprindelige forslag og har insisteret på at få deres kollegaer og kommunens embedsmænd til at læse de dokumenter, som vi har sendt med baggrundsinformation”, slutter Rune-Christoffer.

Du kan støtte vores fortsatte kamp for plantebaseret mad, især plantebaserede valgmuligheder, i de offentlige køkkener ved at blive medlem af Dansk Vegetarisk Forening.

Skriv her og klik på Enter for at søge