RESULTATER AF VORES ARBEJDE

Når du støtter DVF’s arbejde, støtter du konkrete resultater, der gør en målbar forskel for dig. Her på siden kan du læse om resultater af vores arbejde indtil nu.

Hvis du gerne vil se mere af samme slags resultater, så støt vores arbejde med et medlemskab og/eller et månedligt bidrag.

Du kan læse vores årsrapport for 2022 her.

→ Vi er blevet kåret som én af de mest effektive organisationer i verden til at hjælpe dyr og fremme plantebaseret mad

I oktober 2022 blev DVF kåret som ‘2022 Standout Charity‘ af den internationale evaluator Animal Charity Evaluators. Dette er sket efter en omfattende evaluering af foreningens aktiviteter, effektivitet, ledelse og organisationskultur.

→ Vi har sammen med Klimabevægelsen anlagt Danmarks første klimaretssag mod Danish Crown for at vildlede forbrugerne

Vi mener at Danish Crown har vildledt forbrugerne og overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk svinekød som “mere klimavenlig, end du tror” og ved at anvende betegnelsen “klimakontrolleret gris” og vi derfor sammen med Klimabevægelsen indledt Danmarks første klimaretssag. Klimaretssagen er henvist til at starte i Vestre Landsret.

→ Vi har stævnet to kommuner og regioner for forskelsbehandling af vegetarer og veganere i 2022

Vi i DVF har i over fem år  kæmpet for, at alle skal have mulighed for at vælge et nærende plantemåltid i alle landets offentlige køkkener. Nu skal fire vigtige sager om forskelsbehandling afgøres ved domstolene.

→ Vi har afholdt Danmarks første økologiske plantebaserede messe

Endelig blev det muligt igen at afholde en plantebaseret messe. Og i 2022 blev det muligt at afholde Danmarks første økologiske plantebaserede messe den 5.- 6. november i Øksnehallen i København. Afholdelse af messen blev muliggjort med støtte fra Fonden fra økologisk landbrug, Organic Plant Protein og Vegfund.

→ Vi medvirkede til, at plantebaserede fødevarer fik et klart aftryk i landbrugsaftalen fra 2021

Landbrugsaftalens plantebaserede elementer gjorde Danmark til et foregangsland indenfor plantebaserede fødevarer. De plantebaserede elementer i landbrugsaftalen er bl.a. følgende:

  • Der skal udarbejdes en handlingsplan for plantebaserede fødevarer, der indeholder målsætninger på en række nøgleområder.
  • Etablering af “Fonden for Plantebaserede Fødevarer” der bl.a. skal undersøge udvikling, dyrkning, eksportfremme og vidensformidling. Der afsættes 75 mio. kr. årligt fra 2022-2030, altså i alt 675 mio. kroner.
  • I alt 580 mio. kroner fra EU’s landbrugsstøtte afsættes, fordelt over 5 år, til et nyt tiltag, hvor landmænd, der dyrker planter til menneskeføde frem for foder til dyr, får et ekstra beløb.

→ Vi har medvirket til at det frie grønne valg i offentlige køkkener er rykket nærmere

Foranlediget af SF vil et flertal i Folketinget “inden udgangen af 2022 undersøge muligheden for at indføre en 100 pct plantebaseret valgmulighed” i de offentlige køkkener. Det er noget vi har kæmpet for i over 5 år og vi håber på et positivt resultat.

→ Vi har sammen med Økologisk Landsforening etableret Plantebaseret Videnscenter

Den 1. oktober 2020 etablerede vi Plantebaseret Videnscenter sammen med Økologisk Landsforening. Plantebaseret Videnscenter er en platform for forskningsprojekter, vidensdeling og forsøg i relation til omstillingen mod flere økologiske og plantebaserede fødevarer. Formålet med centeret er at styrke vidensgrundlaget for et mere økologisk, plantebaseret fødevaresystem fra jord til bord.

→ Vi startede den veganske bølge i supermarkederne

Det var DVF, der startede bølgen af veganske produkter i supermarkederne, da vi i 2014 i Politiken gjorde Coop opmærksom på det ringe sortiment, hvorpå Coop inviterede os til et møde, og efterfølgende begyndte de at sælge en række nye, veganske produkter.

→ Vi har fået kostrådene forbedret tre gange

Vi har tre gange fået myndighederne til at forbedre kostrådene. Fødevarestyrelsen har anerkendt, at vegetarisk kost er sundere end en typisk dansk kost. Sundhedsstyrelsen har anerkendt, at vegansk kost til spædbørn er muligt, når man tager visse forholdsregler. Og Fødevarestyrelsen har i bedste sendetid på TV2 foruden i Politiken anerkendt, at mælkeprodukter ikke er nødvendige.

→ Vi har sat de samfundsøkonomiske fordele ved grønnere kost på den politiske dagsorden

Efter halvandets års kampagne fra os, hvor vi har stillet spørgsmål til hundredvis af politikere og skrevet debatindlæg i en række aviser, bestilte Fødevareministeriet i 2019, efter henvendelse fra to folketingspolitikere, en beregning af de samfundsøkonomiske fordele ved grønnere kost.

→ Vores valg-undersøgelser har medført, at grønne politikere er blevet valgt ind

Vi gennemfører forud for alle valg en valgundersøgelse, som alle kandidater inviteres til at deltage i. Det har haft betydning for, at grønne kandidater er blevet valgt ind og har fået indflydelse.

→ Vi har fået indført mere plantebaseret mad i de offentlige køkkener

Vi startede en kampagne for grøn mad i de offentlige køkkener tilbage i 2017. I 2018 førte dette til, at der i Aarhus og København blev fremsat forslag om grønnere mad i de kommunale institutioner, og i 2019 vedtog begge byer en politik om at reducere CO2-udledningen fra maden med 25 % inden hhv. 2024 og 2025. I Aarhus blev DVF nævnt i indstillingen, der blev sendt til afstemning.

→ Landsdækkende skoleprojekt er nået ud til over 12.000 elever

Vores dygtige unge oplægsholdere har været ude og holde inspirerende og oplysende workshops for cirka 12.000 elever fordelt på cirka 500 klasser om sammenhænge mellem kød, vegetarisk mad og bæredygtighed. Lærerne er vilde med kvaliteten og inviterer os til at vende tilbage. Projektet fortsætter i 2020, og der er også udviklet en digital platform.

→ Vi var med til at gøre ‘plantefars’ landskendt

Vi leverede input til journalister, som betød, at plantefars ikke blev en lille notits, men en stor og langvarig historie i alle medier om, at Danmark var med helt forrest i udviklingen af alternativer til kød fra dyr.

→ Vagthund overfor forkerte påstande

Vi har fået medierne til at rette en lang række fejl. Eksempelvis: Aftenshowet har bragt en rettelse om veganske mødres amning. Jyllands-Posten har trukket en artikel om ernæring tilbage, fordi den ikke levede op til deres journalistiske standarder. Ekstra Bladet har undskyldt for en misvisende overskrift. DR’s generaldirektør har givet os medhold i, at en video om mælk var misvisende. Politiken har rettet en artikel, som havde gengivet myndighedernes syn på børneernæring forkert. Vi vil altid holde øje med den slags og gøre vores bedste for, at myter bliver aflivet og fejl rettet.

→ Mange flere resultater

Du kan læse meget mere om resultater af vores arbejde under de seks programpunkter under ‘Det gør vi’.

Og du kan læse om tidligere resultater i årsrapporten for 2019 her, 2020 her samt 2021 her.

Skriv her og klik på Enter for at søge