Skip to content

Resultater af vores arbejde

Når du støtter DVF's arbejde, støtter du konkrete resultater, der gør en målbar forskel for dig. Her på siden kan du læse om resultater af vores arbejde indtil nu. Hvis du gerne vil se mere af samme slags resultater, så støt vores arbejde med et medlemskab og/eller et månedligt bidrag.
  • Læs højdepunkterne for DVF’s arbejde i 2024
    I vores årsrapport kan du læse meget mere om vores arbejde og resultater i 2024.

Vi vandt Danmarks første klimaretssag mod Danish Crown for at vildlede forbrugerne

Sammen med Klimabevægelsen fik vi først ved Landsretten delvist medhold og senere ved Højesteret fuldt medhold i, at Danish Crown har vildledt forbrugerne og overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk svinekød som “mere klimavenlig, end du tror” og ved at anvende betegnelsen “klimakontrolleret gris”. Det var Danmarks første klimaretssag.

Vi startede den veganske bølge i supermarkederne

Det var DVF, der startede bølgen af veganske produkter i supermarkederne, da vi i 2014 i Politiken gjorde Coop opmærksom på det ringe sortiment, hvorpå Coop inviterede os til et møde. Efterfølgende begyndte Coop at sælge en række nye, veganske produkter, og siden da er flere supermarkeder fulgt med.

Vi er blevet kåret som én af de mest effektive organisationer i verden til at hjælpe dyr og fremme plantebaseret mad

I november 2024 blev DVF for anden gang i træk udvalgt som ‘Recommended Charity‘ af den internationale evaluator Animal Charity Evaluators. Dette er sket efter en omfattende evaluering af foreningens aktiviteter, effektivitet, ledelse og organisationskultur. Første gang, vi opnåede udmærkelsen, var i november 2022. Vi bliver gen-evalueret hvert 2. år.

I december 2024 blev DVF desuden udvalgt som “Årets organisation” indenfor dyrevelfærd og fødevareomstilling af Doneer Effectief fra Holland. Danske Giv Effektivt anbefaler også DVF.

Vi har inspireret til Plantefonden på 1,3 mia. kr. samt verdens første handlingsplan for plantebaserede fødevarer

DVF har inspireret til plantebaserede politiske initiativer i både landbrugsaftalen fra 2021 og aftalen om den grønne trepart fra 2024.

De plantebaserede elementer i landbrugsaftalen fra 2021 gjorde Danmark til et foregangsland indenfor plantebaserede fødevarer. De plantebaserede elementer i landbrugsaftalen er bl.a. følgende:

  • Der skal udarbejdes en handlingsplan for plantebaserede fødevarer, der indeholder målsætninger på en række nøgleområder.
  • Etablering af “Fonden for Plantebaserede Fødevarer” der bl.a. skal støtte udvikling, dyrkning, eksportfremme og vidensformidling. Der afsættes 75 mio. kr. årligt fra 2022-2030, altså i alt 675 mio. kroner. (Beløbet er senere via andre aftaler steget til ca. 860 mio. kr.)

I aftalen om Den Grønne Trepart fra november 2024 blev det endvidere besluttet bl.a.:

  • Der afsættes yderligere 420 mio. kr. til Fonden for Plantebaserede Fødevarer frem mod 2030, og fonden gøres permanent efter 2030.
  • Danmark forpligter sig til at arbejde for en europæisk handlingsplan for plantebaserede fødevarer.
Foto: Pixabay
Politisk aftale

Flere resultater

Vi i DVF har i over fem år  kæmpet for, at alle skal have mulighed for at vælge et nærende plantemåltid i alle landets offentlige køkkener. Nu skal fire vigtige sager om forskelsbehandling afgøres ved domstolene.

Endelig blev det muligt igen at afholde en plantebaseret messe. Og i 2022 blev det muligt at afholde Danmarks første økologiske plantebaserede messe den 5.- 6. november i Øksnehallen i København. Afholdelse af messen blev muliggjort med støtte fra Fonden fra økologisk landbrug, Organic Plant Protein og Vegfund.

Foranlediget af SF vil et flertal i Folketinget “inden udgangen af 2022 undersøge muligheden for at indføre en 100 pct plantebaseret valgmulighed” i de offentlige køkkener. Det er noget, vi har kæmpet for i over 5 år, og vi håber på et positivt resultat.

Den 1. oktober 2020 etablerede vi Plantebaseret Videnscenter sammen med Økologisk Landsforening. Plantebaseret Videnscenter er en platform for forskningsprojekter, vidensdeling og forsøg i relation til omstillingen mod flere økologiske og plantebaserede fødevarer. Formålet med centeret er at styrke vidensgrundlaget for et mere økologisk, plantebaseret fødevaresystem fra jord til bord.

Vi har tre gange fået myndighederne til at forbedre kostrådene. Fødevarestyrelsen har anerkendt, at vegetarisk kost er sundere end en typisk dansk kost. Sundhedsstyrelsen har anerkendt, at vegansk kost til spædbørn er muligt, når man tager visse forholdsregler. Og Fødevarestyrelsen har i bedste sendetid på TV2 foruden i Politiken anerkendt, at mælkeprodukter ikke er nødvendige.

Efter halvandets års kampagne fra os, hvor vi har stillet spørgsmål til hundredvis af politikere og skrevet debatindlæg i en række aviser, bestilte Fødevareministeriet i 2019, efter henvendelse fra to folketingspolitikere, en beregning af de samfundsøkonomiske fordele ved grønnere kost.

Vi gennemfører forud for alle valg en valgundersøgelse, som alle kandidater inviteres til at deltage i. Det har haft betydning for, at grønne kandidater er blevet valgt ind og har fået indflydelse.

Vi startede en kampagne for grøn mad i de offentlige køkkener tilbage i 2017. I 2018 førte dette til, at der i Aarhus og København blev fremsat forslag om grønnere mad i de kommunale institutioner, og i 2019 vedtog begge byer en politik om at reducere CO2-udledningen fra maden med 25 % inden hhv. 2024 og 2025. I Aarhus blev DVF nævnt i indstillingen, der blev sendt til afstemning.

Vores dygtige unge oplægsholdere har været ude og holde inspirerende og oplysende workshops for cirka 12.000 elever fordelt på cirka 500 klasser om sammenhænge mellem kød, vegetarisk mad og bæredygtighed. Lærerne er vilde med kvaliteten og inviterer os til at vende tilbage. Projektet fortsætter i 2020, og der er også udviklet en digital platform.

Vi leverede input til journalister, som betød, at plantefars ikke blev en lille notits, men en stor og langvarig historie i alle medier om, at Danmark var med helt forrest i udviklingen af alternativer til kød fra dyr.

Vi har fået medierne til at rette en lang række fejl. Eksempelvis: Aftenshowet har bragt en rettelse om veganske mødres amning. Jyllands-Posten har trukket en artikel om ernæring tilbage, fordi den ikke levede op til deres journalistiske standarder. Ekstra Bladet har undskyldt for en misvisende overskrift. DR’s generaldirektør har givet os medhold i, at en video om mælk var misvisende. Politiken har rettet en artikel, som havde gengivet myndighedernes syn på børneernæring forkert. Vi vil altid holde øje med den slags og gøre vores bedste for, at myter bliver aflivet og fejl rettet.

Du kan læse meget mere om resultater af vores arbejde under de seks programpunkter under ‘Det gør vi’.

Og du kan læse om tidligere resultater i årsrapporten for:

2019 her

2020 her

2021 her

2022 her

2023 her

Back To Top