Rune-Christoffer Dragsdahl
Rune-Christoffer Dragsdahl

Stor sejr: Det frie grønne valg i offentlige køkkener rykker nærmere

Torsdag den 3. marts 2022

Det frie grønne valg i offentlige køkkener rykker nærmere.

Dansk Vegetarisk Forening har i over 5 år kæmpet for, at alle skal have mulighed for at vælge et nærende plantemåltid i alle landets offentlige køkkener.

Torsdag skete der et reelt gennembrud i den kamp. Foranlediget af SF vil et flertal i Folketinget bestående af SF, Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og Kristendemokraterne pålægge regeringen “inden udgangen af 2022 at undersøge muligheden for at indføre en 100 pct. plantebaseret valgmulighed” i de offentlige køkkener.

En valgmulighed, som for længst er blevet indført ved lov flere andre steder i verden, bl.a. i Portugal og i Californien samt på New Yorks hospitaler.

Et beslutningsforslag om den grønne valgmulighed – der blev til på baggrund af et populært borgerforlslag – er tidligere blevet nedstemt i Folketingssalen. Med torsdagens vedtagelsestekst står det det imidlertid klart, at et flertal i Folketinget anerkender, at klodens fødevaresystemer, ikke mindst den animalske produktion, har en væsentlig betydning for klima, miljø og sundhed.

I Dansk Vegetarisk Forening er man derfor ovenud tilfreds med den politiske udvikling.

“Det her handler om borgernes grundlæggende ret til at få et sundt og nærende måltid, når man f.eks. er indlagt på sygehuset og ikke ønsker at spise animalske produkter. Det kan ikke være rigtigt, at landets 180.000 vegetarer og veganere samt alle andre, der gerne vil have et grønt måltid, ikke altid får den mulighed. Derfor vil vi gerne sige en stor tak til partierne, som signalerer, at tiden nu er kommet til at sikre danskernes frie grønne valg,” siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Borgere bliver svigtet groft

Mange borgere har i de senere år henvendt sig til DVF og bedt om foreningens hjælp, fordi de har manglet en plantebaseret mulighed på bl.a. hospitaler, på plejehjem og i daginstitutioner. Konsekvensen er, at indlagte vegetarer og veganere bliver spist af med utilstrækkelige måltider, at ældre føler sig presset til at spise kød på plejehjemmene, og veganske børnefamilier sidder i klemme i daginstitutionernes kostordninger.

Dansk Vegetarisk Forening har på baggrund af dette taget initiativ til retssager på vegne af flere borgere, der er blevet diskrimineret. Retssager, som først har været omkring Ankestyrelsen, og som nu er på vej gennem retssystemet.

“Lige nu bliver de borgere svigtet groft, fordi et flertal i Folketinget hidtil ikke har villet imødekomme borgernes frie valg. Danskerne bakker i stor stil op om indførelsen af en grøn valgmulighed. Og derudover er plantebaserede måltider langt mere klimavenlige, så vi har meget svært ved at se argumenterne for ikke at indføre en grøn valgmulighed,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Undersøgelser fra Coop Analyse, viser, at halvdelen af danskerne mener, at vegetariske måltider altid bør være tilgængelige i offentlige institutioner, mens kun et lille mindretal er imod. Denne opbakning er stigende, og det samme er antallet af danskere, der selv ønsker at spise mindre kød.

SF: Folketinget har hængt i bremsen

SF’s fødevareordfører Carl Valentin, der sammen med partifællen Signe Munk har foranlediget dagens vedtagelse, er stolt over, at det er lykkedes SF at få flertal til at pålægge regeringen at undersøge muligheden for en plantebaseret valgmulighed.

”Alle skal kunne vælge et 100 pct. plantebaseret måltid i de offentlige køkkener. Både fordi det selvfølgelig bør være en ret at kunne spise vegetarisk og vegansk i det offentlige, men også fordi vi går glip af en kæmpe frivillig omstilling i dag, hvor mange, der egentlig gerne vil skære ned på det animalske, reelt ikke har muligheden i deres hverdag,” siger Carl Valentin og fortsætter:

“Folketinget har alt for længe hængt i bremsen, til trods for at eksperterne i Klimarådet siger fuldstændig klart, at danskernes kødindtag er alt, alt for højt”.

Du kan se hele debatten fra Folketinget på Folketingets TV-kanal her. Debatten om den grønne valgmulighed begynder efter 3 timer og 22 minutter (klokken 13:21).

Seneste nyt

Skriv her og klik på Enter for at søge