Skip to content

Forskningsaftale på plads: DVF ser behov for endnu større beløb til det plantebaserede

29. oktober 2021
Berit Ertmann
Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. Foto: Peder Bjerring
Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. Foto: Peder Bjerring

Forskningsaftale på plads: DVF ser behov for endnu større beløb til det plantebaserede

Fredag den 29. oktober 2021

Politikerne på Christiansborg har indgået en forskningsaftale med millionbeløb til plantebaserede fødevarer: Men der er behov for endnu større beløb.

Samtlige af Folketingets partier har netop indgået en aftale om fordeling af forskningsreserven i 2022. I aftalen bliver der bl.a. afsat 350 mio., der skal anvendes på projekter indenfor grøn forskning og innovation. Det fremgår, at partierne bag aftalen lægger vægt på, at der kan støttes projekter indenfor seks konkrete områder, hvoraf det område, der nævnes først på listen, er “udvikling af nye bæredygtige plantebaserede fødevarer”.

Derudover er der afsat nogle hundrede millioner kroner i andre forskningsmidler til klima- og miljøvenlig landbrugs- og fødevareproduktion, hvilket også kan komme udviklingen af plantebaserede fødevarer til gode.

Dansk Vegetarisk Forening, som er den centrale aktør inden for det plantebaserede område i Danmark, ser den politiske aftale som endnu et skridt i den rigtige retning i forhold til at bringe Danmark ind i kapløbet om fremtidens grønne fødevaremarked. 

“Det er et stærkt og vigtigt signal, at Folketinget fremhæver plantebaserede fødevarer øverst på denne liste over indsatsområder, hvor alle kan søge midler til grøn forskning og innovation. Det viser også erhvervslivet, at det er her, der især bør lægges investeringer i forskning og udvikling. Det globale marked for plantebaserede fødevarer buldrer derudaf, og Danmark bør afsætte så mange midler som muligt til udvikling og forskning – ja, hele værdikæden – inden for området,” siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl. 

“Vi ved, at vi i fremtiden kommer til at spise og producere mere kød. Hvis vi ikke omstiller vores fødevaresystem, kan vi glemme alt om at nå klimamålene. Det er derfor altafgørende nu, at politikerne sætter handling bag de flotte ord om grønne ambitioner og sørger for at understøtte den plantebaserede udvikling, som allerede er i gang, inden Danmark sakker bagud i det globale kapløb. Det er helt afgørende, at vi tager et stort skridt nu,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Markedet for plantebaserede fødevarer forventes at nå 1.000 milliarder kroner i 2030 ifølge Bloomberg – og 8.000 milliarder kroner i 2050 ifølge Credit Suisse. Hvis Danmark kan få blot 2 pct. af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 milliarder kroner. Ifølge beregninger fra Københavns Universitet vil det svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.

Lektor og forskergruppeleder fra KU Christian Bugge Henriksen har for nylig i Børsen udtalt, at der er behov for investeringer i omegnen af 1 mia. kr. årligt til forskning og udvikling inden for det plantebaserede område. 

På denne baggrund mener DVF, at det er nødvendigt, at staten nu gør, hvad den kan, for at “skubbe på” udviklingen og hjælpe danske virksomheder med at omstille til fremtidens fødevareproduktion.

Vil du hjælpe os med at arbejde for den grønne omstilling og støtte vores politiske arbejde? Så kig med her.

Seneste nyt

Back To Top