Samtlige af Folketingets partier har i dag indgået en ny fødevareaftale, der indeholder flere positive initiativer.
Stærkest står det politiske ønske om en ny model for udbetaling af erstatninger ved smitteudbrud i landbrugsbesætninger. Folketinget vil ifølge aftaleteksten undersøge en model, hvor landbruget selv skal være med til at betale regningen.
Dansk Vegetarisk Forening fremførte allerede i 2020 i et høringssvar til Miljø- og Fødevareudvalget argumentet om, at erhvervet selv må tage de økonomiske konsekvenser, hvis man helt eller delvist må lukke en produktion af hensyn til folkesundheden og risikoen for smittespredning. Hvis man opdrætter dyr under forhold, som vi i årtier har vidst øger risikoen for epidemier, og dermed kan få alvorlige konsekvenser for folkesundheden, er det problematisk, hvis staten skal betale regningen, den dag erhvervet må lukkes ned.
Derfor er det meget glædeligt, at politikerne nu ønsker dette undersøgt nærmere.
Det er et kendt faktum, som forskere fra ind- og udland har råbt højt om i årevis. Den systematiske dyremishandling, som dyrene i den intensive animalske produktion udsættes for, giver en markant risiko for spredning af smitsomme sygdomme, herunder mange sygdomme, der kan mutere, sprede sig til mennesker og føre til epidemier eller sågar pandemier. Det gælder bl.a. en lang række influenzavira, der florerer lystigt i danske svinebesætninger, og som Statens Serium Institut overvåger nøje.
“Risikoen, den intensive husdyrproduktion udgør for folkesundheden, er et grundvilkår i landbruget. Derfor er det naturligvis også en risiko, erhvervet må påtage sig ansvaret for. Det er ikke urealistisk, at vira fra den intensive husdyrproduktion igen kan mutere og sprede sig til mennesker, og forløbet med milliarderstatninger til minkavlerne har vist, hvor dyrt det kan blive for resten af samfundet. Derfor er jeg utrolig glad for, at der er politisk vilje til at se på sagen,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Rune-Christoffer Dragsdahl kalder det “vigtigt”, at politikerne tager skridt for at sikre, at det ikke igen bliver resten af samfundet, der skal betale regningen, hvis et erhverv må helt eller delvist lukkes som følge af, at et virus muterer og slipper ud af staldene.
Flere positive initiativer i aftalen
Et andet positivt islæt i aftalen er, at Danmark vil bede EU-Kommissionen om lov til at arbejde med berigelse af plantebaserede drikke, herunder også økologiske, med relevante næringsstoffer. Noget, der længe har været efterspurgt af danske virksomheder, som producerer plantebaserede produkter. I mange var en calciumrig alge tilsat i de fleste plantedrikke, også de økologiske, men for nogle år siden satte en EU-dom en stopper for dette. Det vil være godt for folkesundheden at genindføre den calciumrige alge.
“Det er særdeles positivt for os, der arbejder med disse områder, at politikerne viser en vilje til at fortsætte det gode arbejde for at fremme danskproducerede plantebaserede produkter. Det er afgørende, hvis Danmark skal forblive et foregangsland for udvikling af plantebaserede produkter. Vi er glade for, at Folketinget har prioriteret dette, ” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Dansk Vegetarisk Forening noterer sig også med glæde, at partierne er enige om, at Fødevarestyrelsen fortsat skal prioritere arbejde med at revidere alle kostanbefalinger, herunder de officielle kostråd samt de supplerende kostråd til bl.a. vegetarer og veganere.