Skip to content

Kirsten Skaarup: Vinder af Hindhede-prisen 2020

4. november 2020
Louise Johansen
kirstenskaarupny
kirstenskaarupny

Kirsten Skaarup: Vinder af Hindhede-prisen 2020

I 2020 uddelte Dansk Vegetarisk Forening for fjerde gang Mikkel Hindhede-prisen, til en person, som har ydet en særlig indsats for at fremme plantebaseret kost.

I år har priskomitéen valgt at give prisen til Kirsten Skaarup. et menneske, som har fyldt vores liv med lækker grøn mad i fire årtier. Begrundelsen er blandt andet som følger:

Årets prismodtager har udgivet hele 30 grønne kogebøger. Fra Vegetariske Festmiddage i 1980 til bog nr. 31 om plantebaseret smørrebrød, som kommer i 2021. Den mest populære bog var ‘Vegetarisk Køkken’, som solgte i hele 120.000 eksemplarer og er blevet udgivet i både USA og Tyskland.

Årets prismodtager har, på sin jagt efter nye opskrifter, besøgt mere end 50 lande i verden, altid primitivt og med rygsækken på nakken, og er medlem af Kvindelige Eventyreres Klub, som hun også i fem år var formand for.

Årets prismodtager har udgivet kogebøger med landetemaer som Marokko, Thailand og Mexico. Og ikke at forglemme bogen med det poetiske navn ”Med vinger til solens køkken: En rejse- og madbog fra det gamle Ægypten til Tibets tinder og Aztekernes rige”, som samler opskrifter fra hele verden.

Årets prismodtager har udtalt til Politiken: ”Man når længere ved at vise, hvor vidunderlig mad man kan lave med planter, end med at være aggressiv.”

TIDLIGERE MODTAGERE AF HINDHEDE-PRISEN

2019: Kirsten Jungsberg

2018: Mickey Gjerris

2017: Maria Felding

BAGGRUND OM HINDHEDE-PRISEN

Mikkel Hindhede, født på en gård udenfor Ringkøbing, var en af de største ernæringsforskere i det 20. århundrede, ikke blot i Danmark men i verden – langt forud for sin tid. Hindhede blev uddannet som læge og var leder af Statens Laboratorium for Ernæringsundersøgelser fra 1910 til 1932 og fødevarerådgiver for den danske regering under første verdenskrig.

Da Danmark blev nødt til at rationere sine fødevarer under krigen, blev Hindhedes principper anvendt. Det betød, at svinebestanden blev reduceret til en femtedel og kvægbestanden til to tredjedele. På den måde fik befolkningen mere af det høstede korn og færre animalske fødevarer. Det medførte, at sundhedstilstanden hos befolkningen blev forbedret. Hindhede studerede især menneskets proteinbehov og påviste, at det var langt mindre, end man hidtil havde troet. Han anbefalede en kost med mere rugbrød, kartofler og grøntsager og mindre kød.

I Dansk Vegetarisk Forenings arkiver er der en omfattende samling af ernæringsundersøgelser, som Hindhede og hans medarbejdere udgav. Og vi mener, at verden stadig har meget at lære af Hindhedes arbejde, som viste, at vegetarisk kost både er ressourceeffektivt og godt for folkesundheden. Foruden naturligvis at være godt for dyrene, men det spørgsmål beskæftigede Hindhede sig dog ikke med.

Dansk Vegetarisk Forening indstiftede derfor i 2017 en ny pris opkaldt efter den store ernæringsforsker: Mikkel Hindhede-prisen.

Hindhede skrev selv i sine erindringer, at hans ønske var, ”at det danske folk skulle blive et sundt og lykkeligt folk. For dette har jeg prøvet at kæmpe med åben pande og ved med mig selv, at jeg altid har villet dette af hjertet.

Prisen gives derfor til en person, som har ydet en særlig indsats for at fremme plantebaseret kost 💚

Seneste nyt

Back To Top