Opskrifter udviklet til de offentlige køkkener
Opskrifter udviklet til de offentlige køkkener

Kommune og hospital udvikler 92 grønne opskrifter til ældre og syge

DVF har siden januar 2020 været med i et større projekt, Grønne Retter i Store Gryder. Der er blevet udviklet 92 vegetariske opskrifter målrettet ældre, småtspisende og hospitalspatienter, som skal tilbydes lækker, grøn og indbydende mad.

Initiativet kom fra Odense Kommune og hospitalerne på Bispebjerg og Frederiksberg, som ønskede at udvikle en masse nye, lækre, grønne opskrifter.

Retterne er nøje sammensat, så de dækker alle ernæringsmæssige behov, og det er intentionen, at de grønne menuer bliver så uimodståelige, at borgerne selv vælger dem til.

“Med de nye opskrifter bliver det endnu nemmere for offentlige institutioner at sikre lækre, plantebaserede måltider til alle de borgere, som ønsker det. Det er en hjertesag for os, og vi er derfor meget glade for initiativet”, siger DVF’s projektleder Katrine Ejlerskov.

Med i arbejdsgruppen var, foruden de to initiativtagere, Dansk Vegetarisk Forening, Økologisk Landsforening, Arla, Danske Æg og Arne Astrup fra Københavns Universitet. Det er altså nogle ret forskellige interessenter, der var med i projektgruppen.

“Da vi blev spurgt, om vi ville være med, valgte vi at sige ja, fordi vi ville sikre os, at der kom det bedst mulige ud af projektet, som kan ende med at få stor betydning for, hvilke retter der serveres i de offentlige køkkener i mange år frem”, fortæller DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

DVF har bidraget til, at opskriftsudviklerne har tænkt lidt ud af boksen. Resultatet er blevet nogle kreative og lækre opskrifter, heraf mange med bælgfrugter. 30 af opskrifterne er veganske.

“Vi har med vores deltagelse også sikret, at en del af de opskrifter, som indeholder mælkeprodukter og æg, ledsages af forslag til, hvordan man nemt kan gøre dem veganske, så der er en endnu større variation af spændende opskrifter fra hele verden til alle dem, som ønsker dette”, fortæller Katrine Ejlerskov.

“Dette er også til gavn for personer, der er allergiske over for mejeri og æg, og som stadig gerne vil kunne vælge et klimavenligt måltid”.

DVF har også sikret, at der med opskriftsuniverset følger en forklaring på, hvad der kan indgå i vegetariske og veganske opskrifter, og hvad der ikke kan indgå.

Opskrifterne ligger på en hjemmeside, som mange køkkenprofessionelle benytter, når de skal lave mad. Dermed kommer de ud til flest muligt.

Udviklingen af opskrifterne understøtter samtidig DVF’s arbejde for retten til en grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener – for når der er en masse gode opskrifter nemt tilgængelige, bliver det sværere for institutionsledere, embedsværk og politikere at finde på undskyldninger for ikke at tilbyde et grønt alternativ.

Du finder alle opskrifterne her – prik også gerne nogle køkkenprofessionelle på skulderen, som kunne bruge lidt inspiration.

Seneste nyt

Skriv her og klik på Enter for at søge