Skip to content

Mere information

Hvis du vil vide mere om landbrugsdyrenes påvirkning af miljøet, kan du læse mere i Dansk Vegetarisk Forenings pjece om emnet.

Der er i de senere år blevet udgivet rigtig mange videnskabelige artikler samt rapporter fra FN og NGO’er, der alle fremhæver miljøbelastningen ved produktionen af animalske fødevarer, især kød.

Den rapport, som har fået suverænt størst indflydelse, er rapporten, som blev udgivet i 2006 af FAO. Den er omfattende og detaljeret og kommer næsten hele vejen rundt om de mange problemer ved husdyrproduktion.

Tre år senere, i 2009, udgav FAO en rapport, der inddrager spørgsmålet om kostvaner og diskuterer, hvordan verden kan have en afbalanceret mængde landbrugsdyr. Rapporten hedder og er fyldt med fremtidsprognoser og detaljerede referencer til bl.a. hvor meget kød og mælk, der spises i hvert eneste af verdens lande.

En arbejdsgruppe nedsat af Helsedirektoratet i Norge har udarbejdet en rapport med information og viden om kost og bæredygtighed, Bærekraftig kosthold. Rapporten er rettet mod norske forhold, men indeholder også global viden og information. Der er henvisninger til information fra blandt andet FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO).

Sådan ligger landet, som udgives af Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening hvert år, indeholder righoldig information om landbrugets påvirkning af landskab, miljø klima, dyrevelfærd med mere. (find link til nyeste udgivelse).

Rapporten Klimavenlige Madvaner udgivet i 2019 ser tænketanken CONCITO nærmere på potentialet i samt mulighederne for at reducere fødevaresystemets drivhusgasudledninger gennem ændrede forbrugsmønstre.

Litteratur om bæredygtighed, miljø og klima

  • Meat: A Benign Extravaganza (2010)
    af Simon Fairlie
  • Livestock’s Long Shadow (2006)
    af Henning Steinfeld
  • Meat: A Natural Symbol (1991)
    af Nick Fiddes
  • The Omnivore’s Dilemma (2006)
    af Michael Pollan
  • In Defense of Food (2008)
    af Michael Pollan
  • EAT Lancet-rapporten
Back To Top