Skip to content

Ny forskning: Protein fra kød er usundt

5. april 2018
DVF2
fedt

Ny forskning: Protein fra kød er usundt - protein fra nødder og frø er sundt

Forskere fra Loma Linda University i Californien og AgroParisTech i Frankrig offentliggjorde den 3. april resultaterne af et nyt studie, som gør op med mange års myter om proteiner fra kød.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Loma Linda University i Californien med overskriften Study says meat protein is unhealthy, but protein from nuts and seeds is heart smart”.

Studiet viser, at risikoen for, at man dør af en hjertesygdom, øges med op til 60 %, hvis man indtager meget protein fra kød. Samtidig viser studiet, at risikoen for, at man dør af en hjertesygdom, mindskes med op til 40 %, hvis man spiser meget protein fra nødder og frø.

Studiet er baseret på 81.000 adventister. Generelt betragtes adventist-studier som nogle af de mest seriøse og sikre studier, fordi adventister på mange måder lever ens, og resultaterne derfor ikke kan forklares med, at der gemmer sig andre faktorer bag.

Forskerne har desuden undersøgt andre faktorer, der kan spille en rolle i risikoen for at dø af en hjertesygdom. Konklusionen er dog, at det er protein fra kød, som spiller den største negative rolle, mens det er protein fra nødder og frø, som spiller den største positive rolle.

Dansk læge: Tid til nye kostråd

”Der er enormt mange myter om protein, som desværre trives i bedste velgående. Men faktum er, proteinmangel aldrig har været et problem i en almindelig plantebaseret kost. Til gengæld er der mere og mere forskning, som viser, at protein fra kød er decideret usundt”, siger Tobias Schmidt Hansen, som er læge og medforfatter til bogen Den Plantebaserede Kost.

”Det er på tide at ændre de danske kostråd. I Canada har myndighederne for nylig indført nye kostråd, som anbefaler plantebaseret protein, og det er på tide, at danskerne også får klar besked”, siger han.

Vegetarisk Forening: Stor gevinst for samfundet

Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, mener at det er på tide, at politikerne får øjnene op for, at der er store gevinster at hente for samfundet ved at fremme grønnere kost.

”Beregninger fra den norske sundhedsstyrelse viser, at vi kan spare milliarder og atter milliarder i udgifter til sygehusvæsenet, hvis der spises grønnere. Fra politisk side vil det være oplagt at justere på afgifterne, indføre mere plantebaseret madlavning i folkeskolen samt sikre, at alle offentlige køkkener tilbyder et vegetarisk alternativ, så alle får muligheden for at vælge det grønne”, foreslår han.

Du kan skrive under på borgerforslaget til Folketinget om en grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener her.

Back To Top