Skip to content

Mette fik kun tilbudt tilbehør: Byret blåstempler forskelsbehandling af veganere i Region Hovedstaden

Manglende mad var for Mette Rasmussen en stor stressfaktor, da hun var indlagt på hospitalet.
Foto: DVF
Byretten i Hillerød har frifundet Region Hovedstaden i en sag om forskelsbehandling. Det var i orden at tilbyde en indlagt vegansk kvinde tilbehør eller henvise hende til hospitalets kiosk, står der i dommen. "Et nederlag for velfærdssamfundet," lyder reaktionen fra Dansk Vegetarisk Forening.
23. maj 2024
Berit Ertmann

Byretten i Hillerød har torsdag den 23/5 frifundet Region Hovedstaden i en sag om forskelsbehandling af en indlagt vegansk kvinde, Mette Rasmussen, i forbindelse med to indlæggelser.

Mette Rasmussen fik under sine to indlæggelser tilbudt madvarer, der var kategoriseret under “tilbehør” på hospitalets menukort, da det var det eneste veganske, hospitalet kunne tilbyde. I dagens dom fra byretten lyder det, at Mette Rasmussen ikke blev afskåret fra at leve vegansk, fordi hun havde mulighed for at spise dette tilbehør, samt at hun “havde mulighed for selv at medbringe mad eller via på-rørende eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet” eller selv købe mad i 7-Eleven.

“Sagsøgeren har således ikke under sine, i øvrigt kortvarige, indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning,” står der i dommen.

Mette Rasmussen, som den konkrete sag kredser om, er trist over, at dommeren ikke har valgt at forholde sig til kvaliteten af den tilbudte veganske mad, men alene det faktum, at de tilbudte madvarer – ris, rodfrugter, æblejuice osv. – var veganske. Hun valgte i forbindelse med sin fødsel at tage hjem fra hospitalet før tid, da hun på grund af manglende næring var bekymret for, at amningen ikke kunne komme ordentligt op at køre på hospitalet. Og da hun skulle føde sit andet barn, valgte hun en hjemmefødsel, da hun ikke havde lyst til at blive indlagt igen.

I dag har Mette Rasmussen to sunde og raske børn, og hun er mest af alt bekymret over dagens dom på vegne af andre, som har problemer med at få mættende og næringsrige måltider på hospitalerne.

Det er meget overraskende, at domstolen mener, at det, jeg fik tilbudt, vurderes at være fyldestgørende som vegansk mad, både nærings- og smagsmæssigt. Tørre hvide ris, bagte gulerødder, selleri og kogte kartofler.

“Det er meget overraskende, at domstolen mener, at det, jeg fik tilbudt, vurderes at være fyldestgørende som vegansk mad, både nærings- og smagsmæssigt. Tørre hvide ris, bagte gulerødder, selleri og kogte kartofler. Og så er jeg ellers bare lykkelig for, at jeg ikke skulle være indlagt længere tid, end jeg rent faktisk var, for så var jeg blevet decideret undervægtig af fejlernæring og manglende kalorier,” siger hun.

Læs også: Hospital erkendte i byretten, at deres mad til veganere ikke var tilstrækkeligt nærende

“Jeg kan helt ærligt ikke forstå, at alle hospitalskøkkener ikke kan lave nærende veganske retter, som kan komme alle patienter til gavn, når nu de har et helt menukort fyldt med kødretter. Det går imod alle anbefalinger at lade syge mennesker leve af tilbehør til alle de andres måltider under deres indlæggelser. For mig at se ville det være det oplagte og nemme valg at lave et par lækre veganske retter, som alle kan spise. Hvidovre Hospital følger i det her tilfælde ikke engang sin egen måltidspolitik eller kostvejledninger fastsat af staten. Det synes jeg er vildt, at de har lov til,” siger Mette Rasmussen om dommen.

Dansk Vegetarisk Forening har hundredevis af eksempler på mennesker, der har haft problemer med at få veganske måltider under indlæggelse. Desværre går mange ting igen i beretningerne: At hospitalet ikke kunne tilbyde vegansk kost, og at patienterne derfor måtte få familie eller venner til at medbringe madpakke, at den indlagte måtte gå ned i 7-Eleven og købe veganske færdigretter, eller at indlagte mennesker måtte leve af tilbehør, der ikke indeholdt nok næring til deres kroppe, under dele af deres indlæggelse eller i visse tilfælde under hele indlæggelsen – også de længerevarende.

Et nederlag for velfærdssamfundet

Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl kalder dommen for “et nederlag for velfærdssamfundet og den grønne omstilling”, at Region Hovedstaden har fået lov til at spise Mette Rasmussen af med tilbehør under hendes indlæggelser.

“Selvfølgelig skal de offentlige institutioner ikke forskelsbehandle borgere på baggrund af deres etiske overbevisning. Og det mener vi klart er tilfældet, når der på et hospital er 14 kødretter og ingen veganske retter, men kun tilbehør. Vi kæmper videre på vegne af alle landets vegetarer og veganere, og vi fortsætter kampen for, at alle kan få nærende og mættende plantebaserede måltider i de offentlige køkkener,” siger han.

I dommen anfører byretten, at Mette Rasmussens indlæggelser var “kortvarige” med henholdsvis et og tre døgns varighed. Spørgsmålet er, om udfaldet af dommen ville have været anderledes, hvis hun havde været indlagt i længere tid.

Dansk Vegetarisk Forening er sammen med Mette Rasmussen og advokat Dorthe Kynde Nielsen fra &Foldschack nu ved at vurdere, om dommen skal ankes til landsretten. For der rejser sig mange spørgsmål efter byrettens afgørelse.

“Retten siger, at hospitalet kunne tilbyde Mette ‘vegansk mad’. Men der var ingen fulde veganske måltider at få, kun enkelte veganske madvarer. Dertil står der, at indlagte veganere har mulighed for selv at betale for at få leveret mad udefra eller købe ind i hospitalets kiosk, men det er jo også klar forskelsbehandling, og i øvrigt umuligt for mange, hvis de ikke har familie i nærheden eller er sengeliggende. For ikke at tale om, at det kan løbe op i et stort beløb at skulle købe mad udefra hver dag. Dermed bliver det til en brugerbetaling for indlagte veganere, som ikke er retfærdig,” lyder konklusionen fra Rune-Christoffer Dragsdahl.

Dansk Vegetarisk Forening fortsætter selvfølgelig kampen mod forskelsbehandling på vegne af alle landets 180.000 vegetarer, herunder 45.000 veganere, og alle andre der ønsker at spise grønnere. Men vi kan ikke gøre det uden støtte og opbakning. Hvis vi skal stoppe forskelsbehandlingen, har vi brug for al den hjælp, vi kan få. Derfor:

Stå sammen med os i kampen mod forskelsbehandling og hjælp os med at gøre de offentlige køkkener grønnere – også på hospitalerne

Back To Top