Skip to content

HISTORISK: Landbrug & Fødevarer laver strategi i samarbejde med DVF: Danmark kan blive en stormagt for produktion af plantebaserede fødevarer

11. november 2020
Louise Johansen
the young shoots of peas / field peas young
the young shoots of peas / field peas young

HISTORISK: Landbrug & Fødevarer laver strategi i samarbejde med DVF: Danmark kan blive en stormagt for produktion af plantebaserede fødevarer

Gennem de seneste år har vi i DVF arbejdet målrettet på at få erhvervsliv, landbrug, organisationer og politikere med på den grønne dagsorden. Et højdepunkt var, da vi sikrede os en bevilling fra Miljø- og Fødevareministeriet til at koordinere Netværk for Fremtidens Planteproteiner i Danmark. Der var et krav om, at vi selv skulle betale en del af udgifterne, og det lykkedes, ikke mindst med flotte bidrag fra mange medlemmer sidste år ved juletid.

 

Det første arrangement var en stor konference på Christiansborg. Efterfølgende har vi arrangeret en række netværksmøder såvel online som fysisk. I årets løb er netværket nået op på over 85 deltagere fra mere end 60 forskellige virksomheder og organisationer.

 

Netværket har helt konkret inspireret 12 landmænd fra Bornholm til at starte en ny forening, der skal producere bælgfrugter. Men det har også sat tanker i gang hos Landbrug og Fødevarer, der som bekendt er den største landbrugsorganisation i Danmark, og som mest kendt for animalske fødevarer.

 

Information bringer som den første den store nyhed: Landbrug og Fødevarer ønsker, samen med DVF og Tænken Frej, at regeringen og Folketinget investerer i forksning og udvikling, så Danmark kan blive en stormagt for produktion af plantebaserede fødevarer.

 

Som et første skridt har Landbrug & Fødevarer i samarbejde med DVF og Tænketanken Frej udarbejde en forsknings- og udviklingsstrategi for plantebaserede fødevarer. Den består af otte konkrete anbefalinger, som peger på indsatsområder hele vejen fra jord til bord.

 

Strategien og dens anbefalinger har stor opbakning fra en række af de øvrige tunge aktører i det danske fødevareerhverv.

 

Det er et historisk øjeblik. For det sender et signal til hele det danske fødevareerhverv og til politikere på Christiansborg om, at der er seriøst potentiale i plantebaserede fødevarer. Det kan samtidig inspirere landbrugsorganisationer i andre lande til at gå samme vej.

 

Når vi skal omstille dansk landbrug – af hensyn til både dyr, mennesker og klode – er det hele afgørende at få landmændene med ombord. Der skal gang i produktionen af plantebaserede fødevarer i det danske marked, så endnu flere produkter skal udvikles, og der kan skabes grundlag for et eksporteventyr. Og derved bane vej for, at danske landmænd for alvor ser potentialet i at omlægge fra animalsk produktion til plantebaserede fødevarer.

Du kan læse hele kommentaren i Information her 

Seneste nyt

Back To Top