Skip to content

Planetvenlige vaner og mindre forbrug

11. december 2018
DVF2
calina leonhardt
calina leonhardt

Planetvenlige vaner og mindre forbrug

Karin Elrød

”Der skal stå vegansk på forsiden [af Calina Leonhardts bog Bæredygtig livsstil]. Det er der stor interesse for”, insisterede forlaget. På omslagets lyseblå himmel og hvide skyer optræder ordet sammen med zero waste og minimalisme.

For forfatteren Calina Leonhardt, gift med Benjamin og mor til Aston og Anakin, er vegansk levevis en selvfølgelig forudsætning for en levevis uden overforbrug og spild. Bæredygtig livsstil hedder hendes debutbog, der udkom efter opfordring fra People’sPress i april i år. Opgaven lød på at lave en nemt tilgængelig modvægt til mere teksttunge og nicheprægede, amerikanske udgaver om emnet.

”Det skulle være en bog, der fik alle til at føle, at de nemt selv kunne komme i gang med at gøre noget”, fortæller Calina, der allerede var godt på vej ad den miljøvenlige sti. Da hun selv af dyreetiske årsager gik over til at spise rent plantebaseret kost, var det samtidig begyndelsen på en søgen efter at minimere sit eget aftryk på Jorden.

”En bæredygtig livsstil betyder, at vi lever på en måde, så der bliver plads til alle i fremtiden, og så vores efterkommere kan få glæde af Jorden. I vores del af verden har vi et kæmpe forbrug. Vi overbelaster Jorden og udleder for meget CO2. Samtidig vokser problemet, når andre lande begynder at leve på samme måde. Derfor er det vigtigt, at vi er et godt eksempel for dem.”

 

USUNDT FOR JORDEN

Hvordan kom du i gang med en bæredygtig levevis?

”Da jeg fik Aston, undersøgte jeg en masse omkring sundheden af forskellige produkter. Jo mere jeg satte mig ind i bleer, børnetøj osv., jo mere overrasket blev jeg over, at så mange ting var direkte skadelige og usunde, ikke bare for mit barn og for mig selv, men også for Jorden. Derudover var det rimeligt dyrt at anskaffe. I takt med at jeg opdagede, at jeg kunne leve anderledes og mindre miljøbelastende, fik jeg også øje på de mange fordele, det gav mig. Da jeg undrede mig over, at ingen havde fortalt mig om det før, besluttede jeg at samle og dele mine erfaringer på bloggen NeoHippie.dk.”

 

MENTAL FRIHED

Hvor Calinas blog runder mange forskellige emner, har hendes bog rent fokus på bæredygtig livsstil, som de fleste kan være med på. Calina ser det ikke som nogen sur pligt at ændre sine vaner og sit forbrug.

”Vi køber selv næsten intet, heller ikke brugt. Det giver os både mere mental frihed og en mere simpel hverdag. Vi mangler ingenting, og har vi endelig behov for noget, køber vi det secondhand. Som non-shoppere kommer vi kun i forretninger, hvis der er noget helt specifikt, vi skal have. Børnene kommer nogle gange med i genbrugsbutikker. Er der så en ting, de forelsker sig i, køber vi den til dem og giver noget af det, de har, videre til genbrug, så vi ikke ophober flere ting.”

 

MINDRE BEHOV

Hvordan forklarer du dine børn, at de ikke kan få samme ting som andre, fx den dyre elektronik i butikken? ”Mine børn må hjertens gerne få en iPad, og den kan vi også nemt finde brugt. Vi viser vores børn, at de ikke har behov for alle de ting. Og når de så får behov for noget, er det ikke noget, vi nægter dem. Det gælder bare om at guide dem til at træffe de rigtige, bæredygtige valg. I hverdagen oplever de, at vi som familie ikke har behov for særligt meget og heller ikke har særligt meget. Derfor falder det dem naturligt ikke at bede om så mange ting. De får generelt meget få ting eller gaver.”

Hvordan harmonerer minimalisme og bæredygtighed med at give og få gaver – fx til jul?

”Nogle gange køber folk gaver af pligt uden at vide, om modtageren ønsker sig det, eller måske hellere ville være foruden. I vores familie aftalte vi, at alle gaver skulle være genbrug. Nu er jeg selv kommet dertil, at jeg ikke ønsker mig noget overhovedet. Jeg synes, det er en materiel tankegang at give gaver; men jeg kan godt lide at forkæle nogen med ting, som jeg selv kan lave, fx hjemmelavet ammemüsli til venner med nyfødte. Hvis man holder af at give gaver, kan man finde dem brugt, eller man kan give oplevelser. Jeg vil hellere have, at Astons mormor giver hende en tur ud at sejle. Så får de tid sammen, og det ser jeg personligt som vigtigere og mere bæredygtigt end en ny ting, hun leger med tre gange.”

Ser du nogen nedre grænse for minimalistisk livsstil – der, hvor man ikke frivilligt undværer, men lever i materiel fattigdom i forhold til det øvrige samfund?

”Der er jo ingen regler. Vi kan leve sådan, som vi foretrækker. Jeg synes ikke, vi mangler noget. Vi har det, vi har brug for, ikke mindre. Er der noget, vi vil have, kan vi også dække det forbrug – som regel med secondhand ting, der er det mest bæredygtige. De er ikke svære at finde, tværtimod er markedet for genbrug kæmpestort.”

 

REPARER OG SY OM

På længere sigt skulle genbrugsmarkedet gerne blive mindre?

”Jeg læste et sted, at hvis tøjproduktionen pludselig stoppede helt, ville vi stadig have nok funktionelt tøj til alle mennesker på Jorden de næste 50 år! Det er nok utopisk, at produktionen skulle ophøre lige om lidt, men ønsket er selvfølgelig, at vi begynder at producere bæredygtigt tøj i en bedre kvalitet, og at vi bruger mindre af det. Jeg reparerer altid tøj, så det kan holde længere, og jeg selv eller min mor syr gammelt tøj om til fx børnetøj. Smid-væk-kulturen er den uheldige bivirkning af vores samfund. Det er nærmest billigere at købe nyt end at reparere eller sy om. Før du har købt sytråd og nåle, kunne du måske lige så godt have købt færdigt tøj. Desuden kan de færreste lave ting fra bunden længere, og vi kender ikke materialernes oprindelse. Når du syr dit tøj af nyt stof, har du ingen anelse om, hvor det er fremstillet eller det arbejde, der er investeret i det. Vi kan ikke bare fokusere på den 50’er, det billige tøj koster. Det er vigtigt at forholde sig til arbejdet, ressourceforbruget og miljøbelastningen ved at producere nyt.”

 

Karin Elrød er journalist, forfatter og redaktør for Vegetarisk!

Seneste nyt

Back To Top