Skip to content

Finanssektoren

Finanssektoren spiller en vigtig rolle i omstillingen mod et mere plantebaseret og bæredygtigt fødevaresystem. Banker og pensionsselskaber udlåner og forvalter milliardbeløb, som i dag bl.a. finansierer den intensive animalske fødevareproduktion. Hvis disse pengestrømme med tiden kanaliseres fra animalsk til en mere plantebaseret fødevareproduktion, vil det reducere finanssektorens CO2e-aftryk og negative påvirkning af biodiversiteten – og desuden give gode afkast, da den plantebaserede fødevaresektor er i kraftig vækst.

Pensionsselskaber

På baggrund af denne benchmarking rapporten af bankerne fik vi tildelt midler af en amerikansk fond i 2024, denne gang med fokus på de danske pensionsselskaber. Benchmarkingen havde samme formål som den forrige rapport og omfattede de 10 største pensionsselskaber i Danmark. Rapporten viser, at pensionsselskaberne i dag har et begrænset fokus på fødevaresektoren og dens indvirkning på klima og biodiversitet. Rapporten indeholder 10 konkrete anbefalinger til at sætte fødevareområdet på agendaen.

Banker

I 2023 fik Dansk Vegetarisk Forening midler fra en europæisk fond til at udarbejde en benchmarking af de 27 største banker i Danmark. Formålet er at belyse, hvorvidt og i så fald hvordan de danske banker arbejder for at bidrage til at omstille landbrugs- og fødevareproduktionen fra animalsk til mere plantebaseret gennem sine politikker, udlån og investeringer. Endvidere er ønsket at inspirere og give bankerne konkrete anbefalinger til næste skridt.

Presseomtale af bankrapporten

Podcast

Vores opfordring til finanssektoren

Banker og pensionsselskaber skal sætte fødevareproduktion på agendaen for at bidrage til en global fødevareproduktion, der sker inden for planetens grænser, giver plads til en blomstrende biodiversitet og understøtter verdens klimamålsætninger. Derfor bør den danske finanssektor sætte konkrete mål for at bidrage til en omstilling i retning mod et mere plantebaseret fødevaresystem gennem finansiering, rådgivning og investeringer. Finanssektoren har allerede taget vigtige skridt ved at flytte penge fra kul til grøn energi. Denne forandring bør gentages i fødevaresektoren.

Efteruddannelse i plantebaseret fødevareproduktion

Målgruppe: Landbrugsrådgivere i finanssektoren, i private landbrugsorganisationer og for landbrugsuddannelserne.

Dette materiale er udviklet for at give landbrugsrådgivere et indblik i plantebaseret fødevareproduktion med henblik på at kunne støtte og rådgive deres kunder i transitionen mod en mere plantebaseret produktion.

Hvorfor er efteruddannelse relevant?

I dag er landbrugsrådgivere typisk specialiseret inden for ét område fx kvæg, svin eller planter. Dette kan i rådgivningssituationen betyde, at landbrugsrådgiverne kun fokuserer på klimatiltag inden for deres felt og ikke taler ind i diversificering eller omstilling til en mere plantebaseret produktion.

Hvad indeholder materialet?

Efteruddannelsen består af:

  • En PowerPoint-præsentation, der giver indblik i
    • Den plantebaserede sektor
    • Efterspørgslen på plantebaserede produkter
    • Markedsprognoser for plantebaserede fødevarer
    • Eksempler på gode afsætningsmuligheder (plantebaserede business cases)
    • Den plantebaserede værdikæde, herunder udfordringer og muligheder
    • Motivation til at skifte produktionsform
  • Værktøjer til rådgivningen

PowerPoint

Værktøj til rådgivning

Værktøj til rådgivning

Back To Top