Skip to content

Ernæring og måltider

Uanset om du følger en plantebaseret kost eller blot ønsker at skære ned på animalske produkter, er det vigtigt at sikre, at du får de nødvendige vitaminer og mineraler. Vitaminer som B12, D-vitamin og mineraler som jern og calcium kan være sværere at få nok af på en plantebaseret kost, men heldigvis findes der mange kosttilskud, der kan hjælpe dig med at dække dine ernæringsbehov.

Det er ikke kun mennesker, der har brug for tilskud. Produktionsdyr som køer, grise og kyllinger kan ikke få dækket deres fulde kostbehov alene gennem deres foder. Derfor får de også kosttilskud for at opretholde deres sundhed. På den måde får vi gennem kød og mejeriprodukter ofte vitaminer og mineraler, som dyrene har fået gennem deres tilskud. Men ved at vælge en plantebaseret kost og de rette kosttilskud kan du springe det mellemled over og få de samme næringsstoffer.

Læs vores baggrundsdokument HER for mere information om, hvorfor kosttilskud er så vigtige for produktionsdyr.

Download vores fulde guide til plantebaseret ernæring HER.

Det er altid vigtigt at være opmærksom på sin ernæring og at spise varieret. Læs vores gode kostråd til når du sammensætter en plantebaseret kost her eller download vores fulde guide til plantebaseret ernæring HER.

De følgende 12 anbefalinger til en sund, plantebaseret kost er er beregnet til raske voksne.

1. Spis 4-500 g farverige grøntsager dagligt

Særligt kål, blomkål, broccoli, rodfrugter og grønne bladgrøntsager.

Grøntsager er rige på kostfibre, vitaminer og mikronæringsstoffer – og gavner mæthedsfornemmelse, fordøjelse og de gode tarmbakterier.

Bladgrøntsager såsom spinat, grønkål, div. salatblade, rødbedeblade m.fl. har højt indhold af særlige antioxidanter som klorofyl og coenzymet Q10.

2. Spis 200-300 g tilberedte bælgfrugter dagligt (eller svarende til 20-30 g protein fra bælgfrugter.

Bælgfrugter er rige på protein og indeholder aminosyrer, der går godt med den øvrige plantekost. Spiser man planterig, som i kostrådene, anbefales 100 gram tilberedte bælgfrugter per dag, dvs. linser, bønner, kikærter, peanutbutter mfl. Jo mindre animalsk, man spiser, des flere bælgfrugter anbefales man at spise. 200-300 gram per dag er dækkende for raske voksne, der spiser 100% plantebaseret.

Det lyder voldsomt, så her har vi lavet et par forslag til, hvordan du kommer i mål:

Vi anbefaler, at du tænker den anbefalede mængde fordelt på 3 portioner med bælgfrugter eller produkter med bælgfrugter. I tabellen kan du se eksempler på forskellige bælgfrugter og alternativer, der svarer til én portion (7-10 g. protein pr. portion). Hvis du vælger 3 af de angivne portioner, f.eks. 30 g. peanutbutter til morgenbrødet,100 g. falafler til frokosten og 20 g. PlantMate til aftensmåltidet, så er du oppe på hvad der i alt svarer til proteinmængden fra 300 gram tilberedte bælgfrugter.

Hver af nedenstående portioner indeholder 7-10 gram protein fra bælgfrugter .

3. Spis 2-300 g fuldkornsprodukter

Fuldkorn og bælgfrugter er rige på kostfibre, som giver mæthedsfornemmelse, holder maven i gang og fodrer de gode tarmbakterier.

Børn (0-4 år) bør ikke få for mange fuldkornsprodukter.

Folk, der træner dagligt, anbefales at spise hurtigere kulhydrater før og efter træning.

4. Spis en håndfuld nødder (ca. 30 g) og 2-3 spsk. kerner eller frø dagligt

Nødder er rige på gode fedtstoffer, protein og mikronæringsstoffer. Det er en god idé at variere, hvilke nødder du spiser, da de indeholder forskellige mikronæringsstoffer.

Hold dog igen med pistacienødder og paranødder.

Variér mellem hvilke typer frø, du bruger, og hold igen med solsikkefrø og hørfrø.

Omega-3 rige nødder og frø: Hørfrø, chiafrø og valnødder er særligt rige på omega-3 (ALA). Husk dog også, at chiafrø og hørfrø bør knuses, hvis man vil optage alle de gavnlige næringsstoffer, og spis ikke mere end 1½ spsk. knuste hørfrø dagligt.

5. Spis minimum 400 g farverige frugter dagligt

Særligt bær og citrusfrugter.

Frugt og bær har et højt indhold af mikronæringsstoffer – forskellige farver planter giver forskellige typer antioxidanter.

6. Brug rigeligt med krydderier og krydderurter i din madlavning

Krydderurter har et højt indhold af bland andet antioxidanter og mikronæringsstoffer.

7. Drik vand, te og evt. kaffe og calciumberiget plantedrik

Vælg plantedrikke og planteyoghurt, der er beriget med calcium (der findes en økologisk variant af sojadrik, der er tilsat calcium), og meget gerne B-12 og D-vitamin (findes ikke økologisk).

Vælger du plantemælk, der ikke er beriget, vil det kræve ekstra opmærksomhed på din og din families kost. Gode vegetabilske kilder til calcium er sesamfrø, birkes, hørfrø, tahin, mandler, hasselnødder, grønne bladgrønsager, tørrede figner, tørrede bønner og kikærter.

Calcium findes også i bl.a. pistacienødder, solsikkefrø, havregryn, grovbrød, broccoli, linser, rugbrød, tørrede abrikoser og appelsin.

En bevidst voksen, der spiser sundt og godt med disse fødevarer dagligt, kan godt få dækket sit calcium behov, men for børn og teenagere kan det være en udfordring – på grund af selektive spisevaner og vores madkultur.

Netop børn og unge er i en fase, hvor deres knogler opbygges og tilstrækkeligt calcium er ekstra vigtigt.

Hvis du har et lavt indtag af calciumberiget plantedrikke, grønne bladgrønsager og andre gode kilder til calcium, bør du tage kalktilskud.

8. Vælg raps- eller olivenolie, hvis du tilbereder din mad fedtstof

9. Begræns salt, sukker og mættet fedt

  • Salt: Maks. 6 gram per dag – meget findes i forarbejdede fødevarer.
  • Sukker: Maks 30-40 g per dag.
  • Mættet fedt: På en plantekost kommer mættet fedt hovedsageligt fra kokosolie og palmeolie.

10. Begræns raffinerede kornprodukter (f.eks. hvidt brød, hvid pasta, poleret ris m.m.)

11. Begræns eller undgå animalske produkter – undgå særligt rødt kød og forarbejdet kød (spegepølse, leverpostej, pølser m.m.)

12. Kosttilskud

Supplér med D-vitamin i vinterhalvåret og B12-vitamin hele året. Andre relevante kosttilskud kan være selen, jod, calcium, jern, zink samt omega-3.

Hvis du har svært ved at huske at spise vegetabilske kilder til omega-3, såsom hørfrø og valnødder, kan du have glæde af at tage tilskud af algeolie, som har en fedtsyresammensætning lig med fiskeolie.

Det kan være en idé, at du søger vejledning hos en diætist, hvis du er bekymret om dine/din families kostvaner. Du kan selv få en idé om dit sædvanlige indtag via databasen www.frida.fooddata.com, som administreres af DTU Fødevareinstituttet.

  • Energiindhold i fødevarer aflæses som kJ eller kcal, hvor 1 kcal svarer til 4,2 kJ
  • Fedt er det næringsstof som giver højest andel energi til kroppen
  • Kostfibre er det næringsstof som giver lavest andel energi til kroppen
  • Protein og kulhydrater bidrager med lige meget energi

Det, vi skal være opmærksomme på, er, at energibehovet stiger med aktivitetsniveauet. Så jo mere aktiv man er, jo mere og oftere bør der spises. Eksempelvis kan frø, nødder og avokado tilføjes til et måltid, når der er underskud af energi, og hvis fødevarer med højt energiindhold inkluderes i alle måltider, er det også nemmere at sikre et tilstrækkeligt indtag af energi.

+ én ekstra: Der er mange sundhedsfordele ved at spise plantebaseret

Er du interesseret i at læse mere om plantebaseret kost og sundhed, kan du læse mere her eller i pjecen Plantebaseret kost: ernæring, sundhed og sygdom, som du finder ved at trykke på billedet:

Få over 30 spændende og nye plantebaserede måltidsforslag til ethvert tidspunkt i løbet af dagen. Vi dækker morgenmad, middagsmad, aftensmad og snacks. Her kan du få ideer til dine forskellige plantebaserede måltider i løbet af dagen.

Morgenmad:

  • Grød af havregryn, hirseflager, chiafrø, kanel, kardemomme og toppet med valnødder, æbletern og tørret abrikos
  • Havregryn med valnødder, rosiner, banan og kokos + plantemælk
  • Soja- eller havre- eller mandelyoghurt med mysli, bær og frugt
  • Køleskabsgrød med bær, banan og hampefrø
  • Smoothie med spinat eller broccoli fra frost, banan, bær, kanel Toppes evt. med mysli eller havregryn. Ønskes mere protein kan tilsættes kogte bønner, kikærter eller alternativt proteinpulver fx hampe-, ærte- eller græskarprotein
  • Rugbrød med fx:
    – tahin og banan
    – smørepålæg fra fx Streich, Urtekram eller Økolivet med agurk og peberfrugt
    – avokado, tomat og purløg
  • Bananpandekager med bær og peanutbutter

Frokost:

  • Sandwich med hummus, rucola, tomat og spidskål
  • Rugbrød med fx:
    – tofu, tomatskiver og avokado
    – svampepostej med syltede rødbeder
    – tahin, kogte, kolde kartofler og purløg
    – peanutbutter og pære
    – plantebaseret skiveskåret pålæg med agurk og peberfrugt
  • Kikærtepandekage fyldt med ærtemos, frisk rødkål og soltørrede tomater
  • Pitabrød med smørepålæg evt. med karry, revet gulerod, ærtespirer og Veggi Balls fra fx Naturli Foods
  • Salat med quinoa, ærter, oliven, peberfrugt, fennikel og kidneybønner + krydderurter
  • Plantebaserede nuggets + cherrytomater, blomkålsbuketter og gulerodsstave + dip (se under dressinger)

Inspiration til pålæg kan være en udfordring og hvilke plantebaserede produkter der egentlig er på markedet. Det kan du få hjælp til hos madblogger Thomas Erex

Aftensmad:

  • Blendet rodfrugtsuppe med røde linser, kokosmælk og karrypasta toppet med fintsnittet hvidkål, kogt quinoa og ristede græskarkerner
  • Wokgrønt evt. fra frost med stegt tempeh serveres med ris, quinoa eller hirse
  • Falafler og kartoffelsalat og tomatsalat med oliven
  • Linsesalat med spidskål, peberfrugt, granatæble, hakkede mandler og æbletern
  • Pastasalat med ærter, dild, gulerødder og plantebøf (købt eller hjemmelavet)
  • Sushi med tofu og masser af grønt fx rødbede, grønkål, rucola, purløg, peberfrugt, agurk, gulerødder og avokado
  • Rissalat med revet rødbede og barbecuemarineret seitan
  • Søde kartoffelfritter med plantefrikadeller og salsa
  • Grønkålstærte med råkostsalat
  • Pasta med linse-champignonsovs
  • Misosuppe med grøntsager, arametang og tofu

Snacks og mellemmåltider:

  • Kugler lavet af tørret frugt, nødder/kerner og evt. kogte bønner eller kikærter
  • Smoothie (se under morgenmad)
  • Knækbrød med pålæg + gnavegrønt
  • Gnavegrønt fx cherrytomater, gulerods- eller agurkestave med humus eller guacamole
  • Mandler og rosiner vendt i kanel og kakao eller kakao og lakridsekstrakt-pulver
  • Dadler fyldt med nøddesmør
  • Bagt frugt med kokoscreme eller yoghurt naturel rørt med vanilje
  • Frugtsalat med chokoladestykker og ristede hasselnødder
  • Bananis fx med:
    – Kakao og appelsinsaft
    – Kakao og instantkaffe
    – Lime eller citron

Dressinger og dips:

  • Tahin rørt med vand og tilsat +
    – Chili
    – Hvidløg
    – Krydderurter
  • Peanutbutter rørt med kokosmælk og karrypasta
  • Sojayoghurt + lidt mayonnaise + fintrevet løg, finthakket purløg og kapers, salt og peber.
  • Olivenolie, citron- eller limesaft eller en god eddike, sennep og lidt sirup + salt og peber
  • Guacamole

Ovenstående måltidsforslag er udarbejdet i samarbejde med ernæringsterapeut Trine Vesteraa.

Mere inspiration:

Du kan få mere inspiration til retter og opskrifter via vores madunivers, hvor vi lister en lang række madbloggere. Dette finder du her.

Veganere og personer med et lavt indtag af animalske produkter skal tage tilskud med B12-vitamin

Vitamin B12 er livsnødvendigt, men findes ikke i vegetabilske fødevarer. Læs om, hvordan du holder dig rask ved at tilføje B12 til din plantebaserede kost.

Alle vitaminer og mineraler undtaget B12- og D-vitamin dannes af planter. D-vitamin får vi gennem solens stråler, og B12-vitamin dannes af mikroorganismer i jorden.

Hvor får dyrene B12 fra? Landbrugsdyr får tilskud med vitaminer og mineraler i deres foder1 og derfor kan de få B12, selv hvis deres foder og levevis gør, at de ikke får bakterierne direkte fra jorden.

Mangel på B12 er alvorligt

Dette betyder, at personer, der spiser vegansk eller ikke spiser ret mange animalske produkter, har brug for et kosttilskud med B12-vitamin. Selv vegetarer, der spiser mælkeprodukter og æg, risikerer mangel på vitaminet, hvorfor det ikke kun som veganer men også som vegetar kan være nødvendigt med tilskud.2 Fleksitarer med et ujævnt eller lille indtag af animalske produkter bør også tage tilskud.

Mangel på vitaminet kan medføre alvorlige konsekvenser. B12 er vigtigt for bl.a. celledeling, DNA og nervesystemet. Derfor kan B12-mangel bl.a. give blodmangel, da de røde blodlegemer har brug for B12 for at kunne dele sig.

Der er ikke nødvendigvis nogle mangelsymptomer i de tidlige stadier, og derfor kan det være svært at vide, om man har B12-mangel.

Fortsætter manglen kan man opleve blodmangel, forstyrret syn, bevægelsesforstyrrelser, prikken i fingrene (et tegn på nerveskader), tegn på psykiatrisk sygdom osv.3 4 Nerveskader kan i værste tilfælde være varige. Derfor bør man forebygge ved at supplere fra start.

Hvor meget B12 bør man tage?

Behovet for B12 er sat til 4 µg (mikrogram) dagligt for voksne. Optagelsen af B12 er meget kompleks, og derfor er denne mængde ikke nødvendigvis nok, når man får det gennem et kosttilskud i stedet for gennem fødevarer flere gange dagligt.

Vi optager B12 gennem receptorer i vores tyndtarm, men kun i meget små mængder ad gangen. Derfor er der forskel på den mængde, man har behov for gennem kosten, hvor vi får en lille smule flere gange dagligt og den mængde, man har brug for fra et tilskud i én dosis.

Flere eksperter inden for området anbefaler, at veganere/nær veganere tager tilskud med ca. 2500 µg én gang om ugen eller ca. 1000 µg 2-3 gange ugentligt eller ca. 50-250 µg dagligt.5 6 7

Det lyder som en voldsom dosis, men som nævnt optages kun en meget lille smule ad gangen (ca. 1 %), og derfor kræves en ret stor mængde, når man kun får B12 i én dosis måske et par gange ugentligt, end hvis man får lidt B12 løbende gennem hele dagen.

Der er videnskabelig konsensus om, at der ikke er bivirkninger ved at indtage for meget B12 som tilskud.8

Enkelte nyere studier peger på, at emnet skal undersøges yderligere, da et studie viser, at nogle mennesker muligvis er genetisk disponeret til et for højt optag af B12 i kroppen9, mens resultaterne fra et andet studie indikerer, at kræftsygdomme muligvis påvirker vitamin B12 stofskiftet og dermed kan være årsagen til højere B12 niveauer.10

Der er fortsat klar videnskabelig konsensus om, at der ikke er bivirkninger ved at indtage for meget B12 som tilskud.

Kan man ikke få B12-vitamin via alger, berigede produkter m.v.?

Nej. Alle veganere/nær-veganere bør tage tilskud med B12, så de er sikre på, de får nok og mangelsygdomme undgås.

Der er beklageligvis mange myter om, at B12 kan fås gennem fermenterede produkter, algepulver m.v., men disse kan ikke erstatte tilskud. Visse former for alger, f.eks. spirulina, indeholder B12, men dette oftest i en inaktiv form, som ikke kan udnyttes i kroppen.11

I konventionelle plantedrikke og sojayoghurt tilsættes B12-vitamin i små mængder svarende til komælk. Få andre fødevarer er beriget med B12 i Danmark. Derfor bør man tage tilskud, selv om man anvender disse produkter.

Nedenfor kan du se, hvor meget B12 børn i forskellige aldre og voksne (m/k) har brug for. Tallene er opgivet i mikrogram (µg).

Anbefalet indtag af B12, børn:

2-3 år:
5 µg pr. dag eller 2 x 500 µg pr. uge (fordelt over to dage)*

4-10 år:
25 µg pr. dag eller 2 x 500 µg pr. uge (fordelt over to dage)

11-17 år:
50 µg pr. dag eller 3 x 500 µg pr. uge (fordelt over tre dage)

*Har du børn under 2 år, så læs vores anbefalinger her.
Kilde: Agnoli et al 2017, Italian Society of Human Nutrition og FCN 2018: Vegan diets: nutritional benefits and risks

Anbefalet indtag af B12, voksne:

50-250 µg pr. dag eller 1000 µg pr. 2-3 gange ugentligt.

Eksempler på gode tilskud:

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med klinisk diætist Maria Felding.

En plantebaseret og en vegansk kost er typisk lav på jod

Jod er et livsnødvendigt mineral, der nemt bliver glemt i en plantebaseret kost. Læs om smarte metoder for, hvordan du kan få jod og forblive rask her.

Jod er et mineral, der er essentielt for dannelsen af stofskiftehormoner. Disse hormoner dannes normalt i vores skjoldbruskkirtel, og har den ikke jod til rådighed, kan den begynde at vokse. Her kan det komme til at ligne, at man har en hævelse på halsen, og dette kaldes struma. Struma kan forekomme både ved for lavt og for højt stofskifte og mangel på jod kan forårsage begge dele.

Jodmangel er en af de mest almindelige næringsmangler verden over. Også i Danmark var det et stort problem i 1990’erne, hvilket resulterede i, at mange danskere led af forhøjet stofskifte. Derfor begyndte man i 2000 at berige bordsalt med jod, og siden er forekomsten af jodmangel faldet markant.
Bemærk at havsalt og himalayasalt ikke er beriget med jod.

Hvad er de primære kilder til jod?

Der er næsten ingen naturlige kilder til jod i den danske kost. Vores indtag af jod kommer særligt fra brød (pga. det berigede salt) og mælkeprodukter (køerne får mineraltilskud med jod i foderet). Den rigeste kilde er dog havplanter – tang, hvilket er grunden til, at fisk også indeholder jod.

I en vegansk kost er beriget salt og tang de eneste kilder til jod. Skulle man få nok jod gennem salt alene, ville det dog kræve 8 g. jodberiget salt dagligt, inklusiv det salt, der er i købebrød og andre forarbejdede fødevarer. Det maximale saltindtag bør ifølge Fødevarestyrelsen begrænses til max 5-6 g., da salt øger risikoen for bl.a. forhøjet blodtryk. Andre ekspertorganisationer råder til endnu lavere indtag.

Hvordan får man nok jod i kosten?

Behovet for jod er 150 µg dagligt for voksne

Så hvordan får man den mængde, hvis man samtidig er opmærksom på ikke at få for meget salt? Der er to måder at få nok jod via en vegansk kost. Enten bør det opnås gennem et tilskud eller gennem tang.

Tang er suverænt den rigeste jodkilde. Faktisk er nogle tangsorter så jodholdige, at det kan blive skadeligt for os. Derfor er det vigtigt, at man vælger den rigtige – og det er noritang.

Noritang har et moderat jodindhold på ca. 16-50 µg/g, Dvs. at ca. 2 plader noritang dagligt kan dække behovet.
Det er dog ikke alle, der kan lide noritang eller finder det særlig praktisk, og derfor kan et tilskud være en god idé. Særligt for gravide og ammende, hvor behovet er endnu højere.

Et tilskud svarende omtrent til behovet er en god rettesnor. Hvis du allerede tager en multivitamin, er du sandsynligvis dækket ind gennem den, og du bør således ikke tage ekstra tilskud. Jod kan nemlig også overdoseres, og grænsen går ved 600 µg/d.

Der fås jodtilskud på 50 µg i én pille, så det er forholdsvis nemt at dosere.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med klinisk diætist Maria Felding.

Danskerne får generelt for lidt selen i kosten, så det er et mineral både vegetarer og ikke-vegetarer skal være opmærksomme på.

Selen er et vigtigt mineral som de fleste danskere får for lidt af. Læs her, hvad både veganere, vegetarer og ikke-vegetarer skal være opmærksomme på.

Selen er et mineral, der medvirker i skjoldbruskkirtlens dannelse af stofskiftehormoner og har også en medvirkende rolle i aktiviteten af vores antioxidanter.

Hvad er de primære kilder til selen?

Selenindholdet i den danske jord er meget lavt. Derfor er indholdet i planterne også lavt, og danskernes indtag ligger under den anbefalede mængde. De primære kilder til selen er dog stadig brød og kornprodukter (fordi vi spiser meget af det) og dernæst kød (fordi landbrugsdyr får mineraltilskud i deres foder).

Hvis man spiser en dansk såvel som en vegansk kost er der stor sandsynlighed for, at man får for lidt selen.
De rigeste vegetabilske kilder er paranødder, sesamfrø, hørfrø, sojabønner og hirse, men selv med et jævnligt indtag af disse, er det svært at få nok.

Hvordan får man nok selen i kosten?

Behovet for selen er 60 µg dagligt for kvinder og 70 µg dagligt for mænd.

Så hvordan får man den mængde, når jorden er så fattig på selen? Der er stor variation i forskellige fødevarers selenindhold i de forskellige fødevaredatabaser. Det vil sige, at selenindtaget er forbundet med en vis usikkerhed.

Holder vi os til DTU Fødevareinstituttets tal, vil ca. 50 gram paranødder + 50 gram sesamfrø kunne dække behovet for en voksen mand. Det vil dog samtidig give over 600 kalorier, hvilket ville gøre kosten ret ensidig.

Dernæst kan nogle paranødder indeholde giftstoffer, såkaldte aflatoxiner, og derfor bør de ikke indtages i større mængder. Et tilskud med selen er derfor ofte en god løsning.

Et tilskud svarende til lige under behovet er en god rettesnor. Hvis du allerede tager en multivitamin, er du muligvis dækket ind gennem den, og du bør således ikke tage ekstra tilskud. Tjek i ingredienslisten, om det er tilfældet.

Med lidt ekstra fokus er det fuldt ud muligt at opnå den anbefalede mængde calcium — også på en vegansk kost.

Det kan være svært at få nok calcium i en plantebaseret kost. Læs om nødvendigheden af calcium, og hvordan du nemt kan få din krops behov dækket.

Calcium (kalk) er et mineral, som er vigtigt for nervecellefunktion, muskelsammentrækninger og også blodets størkningsproces. Det er det mineral, vi har mest af i kroppen, hvoraf 99 % findes i knogler og tænder, hvilket gør calcium helt essentielt for en stærk knoglestruktur.

Dette har gjort, at mange tror, at calcium er det eneste, knoglerne skal have for at blive stærke. Det er dog ikke sandt. Knoglerne har brug for en lang række næringsstoffer.

Calcium er eksempelvis afhængigt af D-vitamin for at blive optaget i kroppen, hvilket gør D-vitamin lige så vigtigt for knoglerne som calcium.

Dernæst er magnesium, K-vitamin, jod, C-vitamin, protein m.v. også vigtigt.

Hvad er de primære kilder til calcium?

Den primære kilde til calcium i danskernes kost er mælkeprodukter. Det er fordi, vi drikker meget mælk, og fordi kød og brød, som vi ellers også får meget af, ikke rigtigt bidrager med calcium. Der er faktisk mange calciumrige planter, men de fylder meget lidt i danskernes kost.

Nogle af de rigeste vegetabilske kilder til calcium er sesamfrø, grønkål, calciumberiget sojadrik- og yoghurt, mandler, kikærter, hvide bønner, sojabønner og tofu, havregryn, broccoli, hvidkål, grønne bønner, appelsin, tørrede figner m.fl

Hvordan får man nok calcium i kosten?

Voksnes behov for calcium ligger på 1000 mg dagligt (se boks).
Indtaget af calcium blandt veganere kan godt ligge lavere end den anbefalede mængde. Det er typisk tilfældet, hvis ikke man er opmærksom på at inkludere de mest calciumrige fødevarer.

For at få nok calcium er det vigtigt, at man flere gange dagligt inkluderer de mest calciumrige fødevarer som nævnt ovenfor.

Hvis man anvender en plantedrik, bør den ideelt være beriget med calcium – disse indeholder lige så meget calcium som komælk. Det samme gælder vegansk yoghurt, der ligeledes bør være beriget med calcium. Det står altid på emballagen, hvis det er tilfældet. Mange økologiske plantedrikke er ikke tilsat calcium, men nogle er, så sørg for at vælge disse.

Et eksempel på, hvordan en voksen får nok calcium på en dag

Følgende giver i alt 1000 mg calcium:

  • 1,5 dl. havregryn
  • 1 glas calciumberiget havre- eller sojadrik (2,5 dl)
  • 100 g. tørrede hvide bønner
  • 30 g. grønkål
  • 30 g. mandler
  • 150 g. fuldkornshvedebrød
  • 2 spsk. tahin
  • 1 appelsin
  • 1 liter postevand

Bemærk, at der i løbet af dagen vil indgå mange andre fødevarer, hvorved det samlede indtag af calcium kan blive højere. Hvis man havde valgt en plantedrik uden calcium, ville det dog kræve eksempelvis ca. 100 g. ekstra grønkål (dvs. 140 g. i alt), hvis dette eksempel stadig skulle være dækkende.

En fornuftigt sammensat vegansk og vegetarisk kost er typisk rig på jern. C-vitamin øger optagelsen.

Jern er et livsvigtigt mineral, som langt de fleste mennesker får for lidt af. Læs her, hvordan du tilrettelægger din plantebaserede kost, så du får nok.

Jern er en vigtig del af mange processer i kroppen, og den vigtigste er nok jerns funktion som ilttransportør i blodet. Jern indgår i de røde blodlegemer og gør det muligt at transportere ilt rundt i kroppen.

For lidt jern i kosten og dermed i kroppen kan derfor føre til blodmangel (jernmangelanæmi), og dette er den hyppigst forekommende næringsstofmangel på globalt plan.

Jern skal dog heller ikke overdoseres. Vi kan nemlig ikke udskille det, hvis vi får for meget. Den eneste måde, kroppen kan komme af med for meget jern på, er via blod. Dette er grunden til, at kvinder i den fødedygtige alder har et højere jernbehov, da de mister meget blod under menstruation. At donere blod er en anden måde at komme af med ekstra jern på.

Der findes to forskellige former for jern; hæmjern som kun findes i kød og fisk, og non-hæmjern som findes i alle fødevarer.

Ofte argumenteres der for, at hæmjern er den bedste form, i det optagelsen af hæmjern er en del bedre end optagelsen af non-hæmjern.

Forskningen viser dog samtidig, at hæmjern er en uhensigtsmæssig form for jern, i det et højere indtag af hæmjern er forbundet med øget risiko for bl.a. tyk-og endetarmskræft, hjerte-kar-sygdom og type 2 diabetes. Denne sammenhæng ses ikke med non-hæmjern, hvorfor denne form for jern bør prioriteres.

Hvad er de primære kilder til jern?

I en dansk kost kommer jern særligt fra brød og kød.(1) Dette fordi vi spiser meget af disse to fødevaregrupper. Der er dog langt rigere kilder.

Nogle af de rigeste vegetabilske kilder er sojabønner, sesamfrø, hampefrø, græskarkerner, linser, kikærter, cashewnødder, hirse, spinat, fuldkornspasta m.fl.

Hvide bønner og sesamfrø indeholder faktisk hhv. 3 og 7 gange så meget jern som rødt kød.

Hvordan får man nok jern i kosten?

Behovet for jern ligger på hhv. 7 mg og 9 mg for hhv. mænd og kvinder, men 15 mg for kvinder i den fødedygtige alder.

Jernbehov

Kvinder: 9 mg/d
Kvinder i den fødedygtige alder: 15 mg/d
Mænd: 7 mg/d
Gravide: Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud fra uge 10
Ammende: 15 mg/d

Jernindhold

100 g. spinat = 4,5 mg
100 g. fuldkornspasta (rå) = 4,0 mg
50 g. tørrede kikærter = 3,2 mg
2 spsk. sesamfrø = 2,4 mg
2 spsk. græskarkerner = 1,4 mg
1 dl. havregryn = 1,32 mg

Indtaget af jern ligger ofte højere blandt veganere end blandt vegetarer og ikke-vegetarer (2)(3)

Det er muligvis en fordel, hvis veganeres jernindtag ligger lige over det anbefalede. Som nævnt er optagelsen af non-hæmjern dårligere end optagelsen fra hæmjern, og det skyldes, at der findes nogle stoffer i planterne (kostfibre og fytater), der hæmmer optagelsen.

Fuldkornsprodukter og bælgfrugter er rige på jern, men de er samtidig rige på kostfibre og fytater. Både fytater og fibre har sundhedsgavnlige virkninger i kroppen, og derfor er løsningen ikke at undgå dem.

En bedre løsning er først og fremmest at sørge for at få nok jern i kosten, og så kan det være en fordel at prøve at hæmme særligt fytaternes hæmmende effekt.

Fytater hæmmer optagelsen af jern ved at binde sig til mineralet i tarmen og danne et slags kompleks. Denne effekt hæmmes, hvis man nedbryder fytaterne – og dette gøres ved at øge aktiviteten af de fytat-nedbrydende enzymer, som også findes i planterne.

Følgende øger aktiviteten af de fytat-nedbrydende enzymer:

1. Spiring af f.eks. bælgfrugter*
2. Brug af surdej
3. Hævning af brød
4. Iblødsætning
5. Kogning

*ikke alle bønner egner sig til spiring. Se Fødevarestyrelsens liste over egnede bønner til spiring HER

Et eksempel på, hvordan en voksen kvinde får nok jern på en dag:

Følgende giver i alt 9 mg jern:

1 dl. havregryn
2 spsk. græskarkerner
2 spsk. sesamfrø
100 g. fuldkornspasta (rå vægt)

Følgende giver i alt 15 mg jern:

1 dl havregryn
2 sk. rugbrød
2 spsk. tahin
1 grovbolle
100 g. grønkål
50 g. tørrede linser
4 tørrede abrikoser
1 håndfuld pistacienødder

En voksen mand har brug for ca. 3-4 gange så mange kalorier som dette giver, så disse fødevarer kombineret med den resterende kost vil give en endnu højere mængde jern.

Med lidt ekstra fokus er det fuldt ud muligt at opnå den anbefalede mængde omega-3 på en vegansk eller vegetariske kost

Omega 3 er et sundt fedtstof, der er vigtigt for dit helbred. Læs her, hvordan veganere og vegetarer let få deres behov dækket ved plantebaserede løsninger.

Omega-3 er en vigtig del af vores cellemembraner, og de fungerer som signalmolekyler for inflammation, blodpladesammenklumpning, sammentrækning af vores blodkar m.v.

Faktisk er omega-3 betegnelsen for en gruppe af fedtstoffer, hvoraf ét af dem – alpha-linolensyre (ALA) – er essentiel. Vi skal altså have ALA tilført via kosten.

Er omega-3 det samme som det, der kaldes fiskeolie? Både-og. Omega-3 fedtsyren ALA er den omega-3 fedtsyre, vi får fra planter.

I kroppen skal ALA så omdannes til andre omega-3 fedtsyrer kaldet EPA og DHA. Det er disse, der populært kaldes ”fiskeolie”. Ikke fordi de oprindeligt stammer fra fisk, men fordi at vores primære kilde til dem er fede fisk eller fiskeoliekapsler.

Eksempler på kilder:

1 tsk. rapsolie = 0,5 g
1 spsk. hørfrø = 1,5 g
1 spsk. chiafrø = 1,5 g
1 dl. valnødder = 3 g
1-2 algeoliekapsler

2 g omega-3 (ALA) kan fås via:

1-1,5 spsk. knuste hørfrø/chiafrø eller
1 håndfuld valnødder (ca. 30 g) eller
4 tsk. rapsolie

Omega-3 behov for voksne:

1-3 g dagligt

En genvej til de langkædede Omega-3 fedtsyrer DHA og EPA opnår du ved at tage et kosttilskud i form af algeolie. Dette er særligt relevant for gravide, ammende og børn.

EPA og DHA stammer faktisk oprindeligt fra havplanter – altså alger

Når fisk spiser alger eller andre fisk, der har spist alger, ophobes EPA og DHA i deres fedt. EPA og DHA fås også som algebaserede kapsler – altså helt vegetabilsk.

→ Du kan blandt andet læse mere om omega-3 tilskud fra alger her.

Hvad er de primære kilder til omega-3?

Som nævnt får danskerne EPA og DHA fra fede fisk, men ALA findes i mange fødevarer, særligt i hørfrø, chiafrø, valnødder og rapsolie. Bemærk dog, at hørfrø og chiafrø skal knuses eller blendes, før vi kan optage deres omega-3.

Hvordan får man nok omega-3 i kosten?

Voksnes behov for omega-3 ligger på 0,5-1 % af vores kalorier, hvilket svarer til 1-2 g dagligt, hvis man spiser 2000 kcal. Hvis man husker at inkludere én af fødevarerne i den grå boks i kosten dagligt, så er man godt dækket ind.

Da det endnu er uvist hvorvidt vores kroppe tilstrækkeligt effektivt kan omdanne ALA til DHA og EPA, kan det være relevant for særligt gravide, ammende og børn at indtage et algeolietilskud. Særligt DHA spiller en vigtig rolle i cellemembraner, for vores nervesystem, syn og i hjernens udvikling. Vær opmærksom på at vælge et tilskud med minimum 300 mg EPA/DHA (heraf minimum 200 mg DHA).

Omega-6

Udover omega-3 (ALA) findes endnu en essentiel fedtsyre – en omega-6 fedtsyre kaldet linolsyre. Denne hører man ikke så meget om, i det den er bredt tilgængelig i næsten alle fødevarer, både animalske og vegetabilske (særligt olier).

Et for højt indtag af omega-6 kan faktisk hæmme omdannelsen af ALA til EPA og DHA, hvilket er en af grundene til, at omega-6 bør begrænses. Dette gøres nemmest ved at skære ned på animalske produkter og planteolier såsom solsikkeolie, tidselolie og majsolie.

En fornuftigt sammensat vegansk og vegetarisk kost indeholder rigeligt protein

Protein er nødvendigt for dannelsen af hormoner og enzymer, til opbygning og vedligeholdelse af væv og celler m.v. Protein er sammensat af 20 aminosyrer, hvoraf 8 er essentielle for voksne.

Skal man kombinere f.eks. fødevarer for at dække behovet for essentielle aminosyrer?

Det er en myte, at man skal huske at kombinere forskellige plantefødevarer, f.eks. bønner og ris, i samme måltid.

Vi har ikke brug for at få dækket behovet for alle essentielle aminosyrer i ét måltid eller på én dag, men faktisk blot over flere dage (1). Vi har nemlig en såkaldt aminosyrepool som backup-system, som kan supplere, hvis måltidet er lavt på enkelte aminosyrer.

I praksis spiser vi en variation af fødevarer hele dagen igennem, og dette gør, at både behovet for protein og de enkelte aminosyrer nemt bliver dækket.

Optagelighed

En tredje bekymring, som mange vegetarer og veganere møder, er, at kroppen er dårligere til at optage protein fra planter sammenlignet med kød.

Det er korrekt, at biotilgængeligheden af proteiner fra nogle planter kan være lavere – på grund af den pakke, som planten kommer med. F.eks. kan fytinsyre mindske proteinoptagelsen.

Eftersom langt de fleste spiser væsentligt mere protein, end hvad vi reelt har behov for, så er den lidt lavere optagelighed ikke noget reelt problem – heller ikke på vegansk eller vegetarisk kost.

Heller ikke for atleter og sportsfolk, tag bare atleterne fra filmen The Game Changers som levende bevis på, at en plantebaseret kost er fuldt kompatibel med muskelopbygning.

Hvad er de primære kilder til protein?

Kød, æg, fisk og mejeriprodukter er rige kilder til protein, men der findes også mange vegetabilske kilder, der indeholder samme mængde protein. Eksempelvis er der lige så meget protein i kidneybønner som i oksekød og lige så meget protein i sojadrik som i komælk.

De rigeste vegetabilske proteinkilder er alle slags linser, bønner og særligt sojabønner, og dernæst nødder, kerner, frø, kornprodukter og visse grøntsager såsom ærter, broccoli og grønkål. Nogle vælger at supplere med et plantebaseret proteinpulver.

Følgende giver i alt ca. 50 g protein:

1 dl havregryn
2,5 dl sojadrik
1 grovbolle m. 1 spsk jordnøddesmør
1 skive rugbrød
80 g kogte kikærter
100 g kogte røde linser
100 g broccoli
30 g mandler

Følgende giver i alt ca. 75 g protein:

1 dl havregryn
2 spsk græskarkerner
2,5 dl sojadrik
2 skiver rugbrød
1 grovbolle m. 1 spsk jordnøddesmør
150 g kogte kikærter
100 g kogte røde linser
100 g broccoli
150 g kogt fuldkornspasta
30 g mandler

Hvordan får man nok protein i kosten?

Voksnes behov for protein er 0,8 g pr. kg. En kvinde på 65 kg vil altså have brug for 52 g. protein pr. dag (65 kg x 0.8 g/kg = 52  g).

Det er nemmere at dække proteinbehovet, hvis man spiser bælgfrugter, og særligt hvis man lader dem indgå flere gange dagligt.

Det kunne være som bønnepostej, sojadrik, linsespaghetti, hummus, kikærtefrikadeller, tofutern, falafler, sojayoghurt, edamamebønner m.v.

Elitesportsudøveres proteinbehov er øget, og ligger på ca. 1,2 – 1,7 g/kg. Deres kaloriebehov er ligeledes øget, og dækkes det ekstra kaloriebehov gennem proteinholdige fødevarer, kan de ligeledes få protein nok.

For nogle kan det måske give mening at supplere med et plantebaseret proteinpulver.

Eksempel på hvordan en kvinde på 63 kg kan få nok protein på en dag

Følgende giver i alt ca. 50 g protein:

1 dl havregryn
2,5 dl sojadrik
1 grovbolle m. 1 spsk. jordnøddesmør
100 g kikærter
100 g broccoli

Eksempel på hvordan en mand på 95 kg kan få nok protein på en dag

Følgende giver i alt ca. 75 g protein:

1,5 dl havregryn
2 spsk. græskarkerner
2,5 dl sojadrik
2 skiver rugbrød
1 grovbolle m. 1 spsk. jordnøddesmør
100 g kikærter
100 g broccoli
50 g fuldkornspasta

Særlige grupper:

Forskellige grupper kan have brug for særlige kostmæssige hensyn. Læs mere her:

1: Plant Proteins in Relation to Human Protein and Amino Acid Nutrition. Am J Clin Nutr. 1994 May; 59 (5 Suppl): 1203S-1212S.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med klinisk diætist Maria Felding.

Det er praktisk umuligt at opnå nok D-vitamin gennem kosten og mange danskere, særligt ældre, er i risiko for mangel

D-vitamin er essentiel for vores knogler, idet calcium har brug for D-vitamin for at blive optaget i kroppen. Alvorlig mangel på D-vitamin kan give symptomer såsom muskelsmerter, muskelkramper, knoglesmerter, træthed, ledsmerter m.v.
I værste tilfælde vil D-vitaminmangel hos børn medføre rakitis (hæmmet vækst, bløde, deforme knogler) og osteomalaci hos voksne (nedsat koglestyrke, der kan føre til knogleskørhed). Disse tilstande ses dog næsten kun ved D-vitaminniveau i blodet på < 10 nmol/L (det bør ligge på > 50 nmol/L).

D-vitamin er et af de eneste næringsstoffer, hvor indtaget blandt befolkningen er for lavt og mange anbefales tilskud.

Hvad er de primære kilder til D-vitamin?

Sollys er den primære kilde. Når vi er i solen om sommeren, og vores hud rammes af solens ultraviolette stråler, så dannes der D-vitamin i underhuden. Det gælder dog kun sollys ved en særlig breddegrad, og derfor kan der ikke dannes D-vitamin i huden fra oktober-marts/april, selv om vi opholder os dagligt i solen.

Fede fisk såsom laks og makrel indeholder en del D-vitamin, mens ost, æg og kød kun indeholder ringe mængder. Visse svampe kan også indeholde lidt D-vitamin.

Hvordan får man nok D-vitamin i kosten?

Behovet for D-vitamin ligger på 10 µg dagligt for både mænd og kvinder.
Mange danskere er i risiko for mangel, da indtaget fra kosten er lavt.
Ifølge Fødevarestyrelsen er det praktisk umuligt at opnå nok D-vitamin gennem kosten, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle voksne og børn fra 4 år tager tilskud i vinterhalvåret, hvor vi heller ikke kan få det gennem sollys.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud med 10 µg D-vitamin hele året til udsatte grupper heriblandt mørkhudede, gravide samt børn fra 2 uger til 4 år og voksne, der går tildækket om sommeren og dem, der ikke kommer udendørs/undgår sollys. Dernæst anbefales 20 µg D-vitamin hele året til personer over 70 år, plejehjemsbeboere og personer i øget risiko for knogleskørhed.

D-vitaminbehov:

Børn, fra 4 år: 10 µg/d
Voksne: 10 µg/d
Ældre, +70 år: 20 µg/d

Kilder:

Marts – september: Sollys
Oktober – april: Tilskud*

*Det er i praksis ikke muligt at opnå tilstrækkeligt D-vitamin gennem kosten – uanset om der indgår animalske produkter eller ej.

Der findes to former for D-vitamin; D2 og D3

Mens D2 altid er vegetabilsk, fås D3 både fra en vegetabilsk og en animalsk kilde. D3 kan nemlig både udvindes fra fåreuld og lichen/lav, som er en slags alge.

Det er efterhånden blevet nemt at finde vegansk D3 også i Danmark. Det vil typisk fremgå på forsiden af emballagen på produktet, hvis der er tale om vegansk D3.

En fornuftigt sammensat vegansk og vegetarisk kost er typisk rig på zink

Zink er en vigtig del af mange hundrede af vores enzymer, og yderligere er zink vigtigt for vores sårheling, proteinomsætningen og vores immunforsvar.

Hvad er de primære kilder til zink?

I en dansk kost kommer zink særligt fra brød og kød.

Nogle af de rigeste vegetabilske kilder er røde linser, sesamfrø, cashewnødder, pecannødder, mandler, hirseflager, quinoa, hvide bønner mungbønner m.fl.

Hvordan får man nok zink i kosten?

Behovet for zink ligger på hhv. 8 mg og 11 mg for hhv. kvinder og mænd.

Veganeres, heriblandt danske veganeres, indtag af zink har vist sig at være både lige under og lige over den anbefalede mængde.

Det kan være en fordel, hvis veganeres zinkindtag ligger lidt over det anbefalede, da der findes nogle stoffer i planterne (kostfibre og fytater), der hæmmer optagelsen af zink i kroppen.

Fuldkornsprodukter og bælgfrugter er rige på zink, men de er samtidig rige på kostfibre og fytater. Både fytater og fibre har sundhedsgavnlige virkninger i kroppen, og derfor er løsningen ikke at undgå dem.

En bedre løsning er først og fremmest at sørge for at få nok zink i kosten og så kan det være en fordel at prøve at hæmme særligt fytaternes hæmmende effekt.

Fytater hæmmer optagelsen af zink ved at binde sig til mineralet i tarmen og danne et slags kompleks. Denne effekt hæmmes, hvis man nedbryder fytat – og dette gøres ved at øge aktiviteten af de fytat-nedbrydende enzymer, som også findes i planterne.

Følgende kan øge aktiviteten af de fytat-nedbrydende enzymer:

1. Spiring af f.eks. bælgfrugter*
2. Brug af surdej
3. Hævning af brød
3. Iblødsætning
4. Kogning

* ikke alle bønner egner sig til spiring. Se Fødevarestyrelsens liste over egnede bønner til spiring her.

Zinkindhold:

2 spsk jordnøddesmør = 1 mg
1 dl hirseflager = 1,4 mg
120 g kogte hvide bønner = 1,1 mg
2 spsk sesamfrø = 1,6 mg
2 spsk græskarkerner = 1,6 mg
125 g kogte røde linser = 1,8 mg

Et eksempel på, hvordan en voksen mand får nok zink på en dag. Følgende giver i alt 11 mg zink:

1,5 dl havregryn
30 g mandler
1 spsk græskarkerner
2 skiver rugbrød
2 spsk tahin
1 grovbolle
140 g kogte røde linser

Eksemplet tager ikke højde for det lidt lavere optag, men fordi en voksen mand har brug for ca. 2,5-3 gange så mange kalorier, som dette giver, vil disse fødevarer kombineret med den resterende kost give en endnu højere mængde zink.

Andre så også:

Back To Top