Skip to content

Ny plan: Offentlige køkkener skal lave mere klimavenlig mad

7. juni 2021
Berit Ertmann
Opskrifter udviklet til de offentlige køkkener
Opskrifter udviklet til de offentlige køkkener

Ny plan: Offentlige køkkener skal lave mere klimavenlig mad

Mandag den 7. juni 2021

Kost og Ernæringsforbundet har netop offentliggjort en 7-punktsplan, der skal gøre det muligt at skære 25 procent af CO₂-udledningerne af de indkøbte fødevarer i offentlige køkkener.

I udspillet giver Kost og Ernæringsforbundet 7 konkrete forslag til værktøjer, der skal til, hvis de offentlige køkkener skal nå reduktionsmålet inden 2025. Forbundet har bl.a. bedt om en opdatering af “Anbefalinger for den danske institutionskost” til næste år, så der kommer anbefalinger om næringsrig plantebaseret kost i de professionelle køkkener.

Et andet af de 7 punkter handler om at udarbejde et nemt værktøj, så klimaaftrykket – altså CO₂-ækvivalenterne – fra forskellige fødevarer kan sammenlignes 1:1.

Vi har helt grundlæggende mest rosende ord tilovers for planen, som indeholder mange gode elementer. Vi så dog gerne, at der blev sat endnu mere ambitiøse mål for reducering af udledningerne.

“Det er en god plan fra Kost- og Ernæringsforbundet. Vi mener dog, at man bør sætte et mål om at nedbringe CO₂-aftrykket i de offentlige køkkener med 50 pct. I 2030, og for at nå det mål kan regeringen ikke blive ved med at gemme sig bag argumentet om lokalt selvstyre i kommunerne. En markant reduktion er afgørende i forhold til de nationale klimamål,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, og fortsætter:

“Hvis Danmark skal nå sit klimamål og danskerne samtidig skal leve op til de nye kostråd med mere frugt og grønt og langt mindre kød, kræver det formentlig, at det offentlige som udgangspunkt laver plantebaseret mad, da der stadig er lang vej igen hjemme hos borgerne selv.”

Det siger sig selv, at vi hilser en opdatering af anbefalingerne, så der kommer øget fokus på en sund og nærende grøn kost, meget velkommen. Hvis klimaaftrykket på fødevarerne skal sænkes, siger det sig selv, at måltiderne skal bestå af mere grønt og mindre kød.

Du kan læse mere om, hvordan du sammensætter en kost uden kød og/eller uden animalske produkter, i vores kostguide.

Læs også mere om, hvordan man som professionelt køkken let kan komme i gang med at lave flere grønne måltider til gavn for sundheden og klimaet. Vores guide findes her.

Seneste nyt

Back To Top