Skip to content

Sygehuse tvinger veganere til at spise animalsk

5. maj 2018
DVF2
spiseforst2

Sygehuse tvinger veganere til at spise animalsk

Sidste år fortalte vi historien om Bjarne, som var indlagt i tre uger på grund af en alvorlig tarmsygdom, og som i den periode kun fik serveret ét vegansk måltid. Efterfølgende undskyldte sygehuset. Vi modtog i den forbindelse en masse andre historier om diskrimination og manglende hensyn, som underbygger, at det er nødvendigt med en landsdækkende løsning.

Et af de steder, hvor det står slemt til, er afdelingerne for spiseforstyrrelser. De seneste måneder er vi blevet gjort opmærksomme på, at der her foregår en systematisk diskrimination mod veganere.

Hvis man lever vegansk og på et senere tidspunkt udvikler en spiseforstyrrelse, eller hvis man udvikler en spiseforstyrrelse og samtidig engagerer sig i dyreetik og klodens tilstand og derigennem bliver veganer, så kan man desværre forvente at blive udsat for overgreb på landets sygehuse.

Vi har rettet henvendelse til to regioner, ligesom regionspolitikere har stillet spørgsmål om dette. Det har taget et par måneder at få svar, og svarene stritter i forskellige retninger:

a) En regionsrådsformand svarer: ”Med hensyn til servering til patienter med spiseforstyrrelser, så kan der også her bestilles vegetarisk (med mælkeprodukter og æg) og vegansk (rent vegetabilsk)”

b) En overlæge svarer: ”Veganere har vi ikke et parallelt kosttilbud til, da vi anser, at dette er uhensigtsmæssig kost for en borger, som kan være livstruet af spiseforstyrrelse.”

c) En anden region svarer: ”En del af behandlingen fokuserer således på ikke at fastholde patienterne i en særlig streng diæt, fordi det kan medvirke til at fastholde spiseforstyrrelsen. Afhængig af alvoren af patientens underernæring kan der således være restriktioner i diæten.”

d) En leder af en afdeling for spiseforstyrrelser har desuden mundtligt fortalt DVF, at køkkenerne ikke er gearet til at tage hensyn til veganere.

Hvis der var en politik om et rent plantebaseret tilbud til alle, ville det medføre, at man til veganere med spiseforstyrrelser var forpligtet til at tilbyde en plantebaseret, næringsrig og fyldestgørende kost. Det er ikke sværere at gøre med vegetabilske fødevarer, og slet ikke nu hvor udbuddet af kalorietætte vegetabilske produkter såsom vegansk smør, fløde osv er vokset så meget og er lettilgængeligt.

Med en sådan politik undgår man, at sygehusene enten presser eller tvinger veganere til at spise animalske fødevarer – eller, som beskrevet i vores opslag for nogle dage siden, at sygehusene gør sig til dommere over, om vegetarer fortjener at blive respekteret eller ikke.

Hvis du også synes, at sygehusenes behandling af veganere er urimelig, så håber vi, at du vil skrive under på vores borgerforslag om, at de offentlige køkkener altid skal tilbyde et grønt alternativ:

Back To Top