Skip to content

Indsamling til retssag om vegetarisk/vegansk mad på hospitaler

Vi har vundet én sag i byretten - og tabt en anden. Vi kæmper videre - støt vores arbejde her.

Støt retten til at leve vegetarisk/vegansk i Danmark

Støt retssagen om vegetarers/veganeres ret til at kunne leve efter deres overbevisning i det danske samfund og ikke blive udsat for forskelsbehandling.

Bidrag er berettiget til skattefradrag. Læs mere nedenfor.

Indsamling til retssag(er) om grøn mad på hospitaler:

Indsamlet tirsdag den 2. juli 2024 kl. 13.00: 141.363 kr. fra 550 borgere.

Mål: 200.000 kr. (så vi både kan anke dommen vedr. Hvidovre Hospital og føre endnu en hospitalssag om en længerevarende indlæggelse).

Tusind tak for din støtte!

Den 8. februar 2024 vandt vi, med en afgørelse fra Retten i Hjørring, den første sag, som omhandlede retten til at spise vegansk i daginstitutioner.

Den 24. maj 2024 tabte vi, med en afgørelse fra Retten i Hillerød, den anden sag, som omhandlede retten til nærende grøn mad på hospitaler.

Vi vil gerne anke sidstnævnte sag til Landsretten, foruden at føre endnu en sag om hospitalsmad. Du kan læse meget mere om sagerne nedenfor.

Dérfor har vi valgt at gå rettens vej

Forestil dig, at du er indlagt på hospitalet, men kun får serveret kartoffelmos og franskbrød, eller at personalet bliver ved med at servere kød for dig, mens du er indlagt.

Forestil dig, at du ikke kan finde en daginstitution til dine børn, fordi man hverken vil servere vegansk mad eller tillade dig at sende en madpakke med hjemmefra.

Forestil dig, at du udvikler en spiseforstyrrelse, og at du som led i behandlingen tvinges til at spise kød eller mælk.

Eller forestil dig, at du har levet vegetarisk i 30 år, men hvis du bliver dement på plejehjemmet, serverer personalet kød for dig, eller maden er så utilstrækkelig, at du føler dig tvunget til at spise kød igen.

Hvis du synes, at dette lyder uacceptabelt, så håber vi, at du vil støtte den retssag, som vi nu forbereder.

Der er brug for en afklaring ved en domstol

Vi har igennem flere år modtaget mange henvendelser fra borgere, som er i klemme i de offentlige køkkener.

Justitsministeriet har, på baggrund af en række domme ved Menneskerettighedsdomstolen, i et svar til Folketinget i februar 2020 anerkendt, at vegetarer og veganere er beskyttet af Menneskerettighedskonventionen og formentlig i nogle situationer har ret til at få serveret vegetariske og/eller veganske måltider i offentlige institutioner.

Institut for Menneskerettigheder har derfor anbefalet Dansk Vegetarisk Forening at få prøvet en række konkrete sager ved en domstol, så det kan blive afklaret, hvornår man har denne rettighed.

Status på retssagerne (25. maj 2024)

Oprindeligt var planen at føre 4 sager – 2 daginstitutionssager og 2 hospitalssager. Vi ville også gerne have ført en plejehjemssag og/eller en psykiatrisag, men det har været vanskeligt, da det drejer sig om sårbare borgere. Derfor repræsenterer hospitalssagerne reelt også psykiatri og plejehjem – for hvis man har ret til det på hospitaler, gælder det naturligvis også psykiatri og plejehjem.

Planen var endvidere at kunne starte sagerne som en samlet paraplysag direkte i Landsretten. Men de kommuner og regioner, vi stævnede, kæmpede imod dette, og de enkelte byretter endte derfor med at afgøre, at sagerne skulle føres enkeltvis ved hver byret. Det er åbenlyst spild af domstolenes tid og gør sagerne dyrere for alle parter. Og det er én af årsagerne til, at det er blevet dyrere end ventet at føre sagerne.

Undervejs flyttede en af borgerne til udlandet (i en daginstitutionssag vedrørende Københavns Kommune), og vi besluttede derfor at afvente dommen i den anden daginstitutionssag (mod Jammerbugt Kommune) – som vi vandt i februar 2024.

Aktuelt er vi ved at afvente et svar fra Børne- og Undervisningsministeriet til Kommunernes Landsforening om det forhold, at veganske familier fortsat betaler 10.000 kr. om året for madordninger, selvom de ikke får mad. Afhængigt af udfaldet kan det blive relevant at føre endnu en daginstitutionssag.

En anden hospitalssag – om en tre uger lang indlæggelse i Region Sjælland – blev tidligere i forløbet vurderet forældet. Vi valgte på den baggrund at afvente udfaldet af den anden hospitalssag.

I maj 2024 tabte vi så den sag, vi havde anlagt mod Region Hovedstaden, vedrørende en kvinde, der var indlagt på Hvidovre Hospital to gange i forbindelse med sin graviditet. Den sag vil vi nu anke til Landsretten, ligesom vi overvejer at føre endnu en hospitalssag med en længerevarende indlæggelse, fordi den anden sag var forældet.

Selvom dommene i de sager, som føres, handler om de specifikke sager, er formålet at få en afgørelse af, hvor grænserne generelt går – hvornår har man som vegetar/veganer ret til, at der bliver taget hensyn. Du kan læse mere i vores Q&A om retssagen her.

Vurdering af vores muligheder

Begge de to hidtidige domme – fra Retten i Hjørring og Retten i Hjørring – har bekræftet, at veganere er omfattet af Menneskerettighedskonventionen og ikke må forskelsbehandles.

Dommen fra Retten i Hjørring var derudover entydigt i vores favør.

Derfor er vi skuffede over dommen fra Retten i Hillerød, som ikke mener, at der var tale om forskelsbehandling, da Mette Rasmussen i forbindelse med Hvidovre Hospital fik serveret knækbrød, ris og rodfrugter (klart næringsmæssigt underlødig mad, der ikke lever op til de officielle anbefalinger til vegansk hospitalsmad), mens andre patienter kunne vælge mellem 14 forskellige kødretter.

Konsekvensen af dommen fra Retten i Hillerød er, at det er ligegyldigt, om maden er næringsmæssigt lødig, så i princippet kan man så åbenbart bare servere chips og cola for patienterne. Konsekvensen er endvidere, at det reelt er brugerbetaling, når man henvises til at købe mad udefra.

Dommen fra Retten i Hillerød er i øvrigt underligt kortfattet og forholder sig ikke til de centrale aspekter af de to konkrete hospitalsindlæggelser og den åbenlyse forskelsbehandling – til sammenligning var dommen i sagen om daginstitutioner, som vi vandt, både klart formuleret og detaljeret.

Vi er ved at udarbejde nogle flere spørgsmål og svar, som snarest vil blive tilgængelige her på hjemmesiden.

Status på indsamling

For at kunne anlægge sagerne startede vi i juli 2020 en indsamling, som skal dække omkostningerne til sagen, først og fremmest udgifterne til advokater, sekundært DVF’s arbejde med sagerne.

Vi havde primo 2024 indsamlet 500.425 kr. fra 1.414 borgere. Heraf er der anvendt ca. 300.000 kr. på at føre de første sager, inklusive de afviste sager.

For at kunne anke hospitalssagen til Østre Landsret, samt føre endnu en hospitalssag og potentielt endnu en daginstitutionssag, har vi således brug for at indsamle yderligere mindst 100.000 kr.

Et eventuelt overskud, når retssagen er overstået, vil gå til efteruddannelse af køkkenprofessionelle i plantebaseret madlavning.

Vi håber, at du vil støtte retssagen ved at donere et beløb. Alle beløb tæller, også de mindre beløb, men vi har brug for mange bidrag på mindst 1.000 kroner, og også flere bidrag som er væsentligt større end dette, hvis det skal være realistisk at nå i mål.

Det handler om retten til at kunne leve vegetarisk/vegansk i det danske samfund. Måske har du i dag ingen problemer, men en dag kan det være dig, eller en du holder af, der står i en sårbar situation på et hospital eller et plejehjem, eller kæmper med en daginstitution eller kommune.

Som samfund har vi i øvrigt alle en interesse i, at det grønne og klimavenlige valg er nemt tilgængeligt og ikke er fyldt med benspænd. Retssagen kan derfor bidrage til dette – til gavn for hele befolkningen.

Tusind tak for støtten.

HUSK at du kan få skattefradrag for donationer

Du kan i 2024 få skattefradrag for i alt 18.300 kroner for donationer til organisationer/foreninger. Hvis du oplyser dit CPR-nummer i formularen foroven, så indberetter vi din donation til Skat. Du kan også altid skrive til os på regnskab@vegetarisk.dk, hvor vi efterfølgende sender dig et link til sikker indberetning af CPR-nummer (vi opbevarer CPR-numre i et sikkert, GDPR-godkendt system, der kræver særlig adgang. Du kan til enhver tid rette henvendelse til os, hvis du ønsker at vi skal slette dit CPR-nummer).

Læs mere om fradrag for bidrag til velgørende foreninger på Skats hjemmeside her.

Alternative betalingsformer

MobilePay
Send din donation til 25419. Husk at skrive ‘Retssag’ i kommentarfeltet, samt dit CPR-nummer, hvis du ønsker fradrag for din donation.

Direkte bankoverførsel
Reg. nr.: 8401
Konto nr.: 1760307

Husk at skrive ‘Retssag’ i kommentarfeltet, samt dit CPR-nummer, hvis du ønsker fradrag for din donation.

Spørgsmål?

Kontakt DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl via e-mail eller på tlf. 50 56 18 17.

Back To Top