Skip to content

Hyggelige højtider

Her finder du bl.a. opskrifter til grønne højtidsopskrifter og gode råd til at få en hyggelig højtid med familien eller vennerne, hvis du er vegetar/veganer samt en oversigt over steder, der tilbyder vegetarisk/vegansk til jul og/eller nytår.

Inspiration og opskrifter

Mangler du opskrifter på lækker vegansk eller vegetarisk julemad? Eller hvad med lækre, saftige veganske fastelavnsboller? Her på siden har vi samlet en masse smagfulde og farverige plantebaserede højtidsopskrifter, som gør det lettere for dig at finde lige den opskrift, du skal bruge til festmiddagen med familien eller vennerne.

Scroll ned til den højtid eller årstid, du søger en opskrift til, og tryk så på billedet for at tilgå opskriften.

Opskrifterne kommer fra nogle af de mange dygtige og inspirerende madbloggere, som vi hos Dansk Vegetarisk Forening arbejder sammen med.

Rigtig god fornøjelse og velbekomme!

Forårspizza

Kilde

Lune hveder

Vegansk for alle

Koldskål, serveres med frugt, is og/eller kammerjunker

Mia Sommer

Kartoffelsalat m. grønne bønner og pesto

Veganer.nu

Lækker, cremet kartoffelsalat, der går til alt

Vegansk for alle

Kartoffelsalat med dild, chili og citron

Veganer.nu

Kålsalat med ristede solsikkekerner og vinaigrette

Veganer.nu

Perlebygsalat med romanescokål og ristede mandler

Veganer.nu

Minideller med linser og ristede solsikkekerner

Veganer.nu

Sunde, velsmagende broccolibøffer

Veganer.nu

De lækreste, gyldne og alsidige grøntsagsdeller

Veganer.nu

Sprød, sommerlig bulgursalat med urtedressing

Veganer.nu

Sprødt, speltfocaccia med rosmarin og havsalt

Veganer.nu

Sundt og mættende bønnebrød, der smager himmelsk

Veganer.nu

Sommertid er grilltid.

Læs med her og find ud af, hvordan du bedst griller på vegansk vis.

Veganer.nu
Vintersalat

Vintersalat

Veganer.nu

Shepard’s Pie

Vegansk for alle

Græskarsuppe

Mia Sommer

Smæskesteg med sprød og røget tofu-topping

Thomas Erex

Sprøde og luftige æbleskiver, der kan nydes af alle

Engelrod
Fyldig nøddesteg, som passer perfekt til julebordet

Fyldig nøddesteg, som passer perfekt til julebordet

Mia Sommer

Cremet og luftig risalamande, som alle vil kunne lide

Mia Sommer
Søde juleboller med marcipanremonce og nougat

Søde juleboller med marcipanremonce og nougat

Veggie by Anja Rathje

Fyldig julepaté af porrer, mandler og svampe

Kirsten Skaarup

Mættende butterdejspakker fyldt med svampe og grønkål

Mia Sommer

Krydrede juleklejner, der får tænderne til at løbe i vand

Vegansk for alle

Sprød rødkålssalat med appelsin og valnødder

Mia Sommer

Imponér familien med disse lækre, sprøde brunkager

Vegansk for alle

Stjerneskud: Imponér dine gæster med dette smukke smørrebrød

Kirsten Skaarup

Traditionelle cremede tarteletter

Mia Sommer

Nøddepostej med æbler og svesker

Månebarnet
Hvad er julen uden disse dejlige svenske pepparkakor?

Hvad er julen uden disse dejlige svenske pepparkakor?

Kilde
Lækker rødvinssauce med svampe

Lækker rødvinssauce med svampe

Månebarnet

Lækre chokoladetrøfler, der kan tilfredsstille den mest chokoladeglade nisse

Vegansk for alle
Sjælevarmende æblegløgg med appelsin, som alle kan nyde (alkoholfri)

Sjælevarmende æblegløgg med appelsin, som alle kan nyde (alkoholfri)

Vegansk for alle

Nyd disse lækre jødekager med et glas varmt gløgg under et tæppe i sofaen

Mia Sommer

Forret: Servér disse lækre vegansk fiskefilet med rugbrød og remoulade

Veganermor

Forret: Mørrøget faux laks af salt-og tangbagte gulerødder i omega-3 marinade

Plantepusherne
Hovedret: Vietnamesiske forårsruller med tofu, grøntsager og peanutbutter dressing

Hovedret: Vietnamesiske forårsruller med tofu, grøntsager og peanutbutter dressing

Vegansk for alle

Hovedret: Sprød, stegt mums (vegansk flæsk) med kartofler og cremet persille sauce

Planteparadiset.dk

Dessert: Black magic kage – chokoladekage med chokolademousse og bær

Planteparadiset.dk
Kransekage

Når klokken slår 12.00: Kransekage, præcis som du kender den, bare bedre

Mia Sommer
Børnevenlige fastelavnsboller

Børnevenlige fastelavnsboller

Mia Sommer
Fastelavnsboller med 2 slags fyld

Fastelavnsboller

Vegansk for alle
Fastelavnsboller for de dovne

Fastelavnsboller for de dovne

Planteparadiset.dk

Forret: Løvemad (plantetatar) med avocado, mango og caviart (valgfrit)

Kirsten Skaarup

Hovedret: Overrask alle med saftig “fløjet and” (Mock Duck) lavet med æbler og svesker

Veganer.nu

Dessert: Squashkage med valnødder og chokolade og luftig citronskum på toppen

Alberte Stengaard

Engelske påskeboller
(hot cross buns)

Vegansk for alle

Sprøde fredsfisk (krigsfisk) med dild og remoulade

Månebarnet

Vegansk sild i sød og stærk sennepsdressing

Plantepusherne

Mør vegansk “laks” af gulerødder med cashewcreme og avocado

Kirsten Skaarup

Friske kokosmuffins med appelsinskal og chokolade

Vegansk for alle

Kafkas kærlighed – vegansk marineret “sild” af auberginer

Månebarnet
Koldskål
Nytårsforret
Lækker frokost

Komplet grøn julemenu

En grøn, vegetarisk julemenu er sprød, farverig og lækker! Her kan du få inspiration til den komplette veganske julemenu med Maria Rohde Madsen.

Maria Rohde Madsen, som er aktuel med kogebogen Det Plantebaserede Basiskøkken, har lavet en lækker og traditionel juleaftensmenu til Dansk Vegetarisk Forening.

Den indeholder alt, hvad en traditionel julemenu ville bestå af, men i stedet for kødet, får bælgfrugter, nødder, grøntsager og frugter lov til at komplementere hinanden i en skøn kombination.

Menuen er 100 % plantebaseret og har fokus på sund og god mad lavet fra bunden.

Menuen lyder på:

  • Farsbrød med svampe, linser og nødder
  • Brunede kartofler
  • Julesovs med rødvin
  • Rødkålssalat
  • Syltet græskar med rosmarin
  • Tranebær/mandarin kompot
  • Risalamande

Velbekomme og glædelig jul!

Klik på billedet for at komme til opskriftshæftet.

Få medlemsrabat og læs mere om Marias nye bog

Læs om Marias nye bog, der lærer dig at lave god og sund plantemad fra bunden. Som medlem af DVF får du 50 kr. rabat ved køb gennem Muusman Forlag.

Sprød rødkålssalat med appelsin og valnødder
Kransekage
Minideller med linser

Gode råd og spisesteder

Skal du bestille lækkert mad til julefrokosten, nytårs aften eller lignende? Så har vi samlet en oversigt over catering og restauranter herunder.

Du kan også læse, hvordan du kan gøre højtiderne hyggelige for alle, uanset om du er veganer/vegetar, eller du får veganske/vegetariske gæster på besøg.

Så er det atter blevet den tid på året, hvor mange måske fortsat er på udkig efter steder, der tilbyder vegetariske og/eller veganske muligheder til julefrokosten, juleaften og nytår. Vi har derfor forsøgt at samle en oversigt over sådanne steder, så det bliver nemt for dig og andre, som gerne vil se nærmere på disse muligheder.

Hvis vi har misset et sted, så send en mail til Daniel på daniel.madsen@vegetarisk.dk, så opdaterer vi oversigten hurtigst muligt.

Spisesteder Lokation Måltid Type Anledning Pris
Antons Københavnsområdet Vegetarisk Catering Nytårsmenu 429 kr./kuvert
Bilka Hele landet Vegetarisk Catering Julefrokost 149 kr./kuvert
Bistro Verde København Vegansk Restaurant Julemenu 270 kr./kuvert
Blusset Viborg og Aarhus Vegansk Catering Julefrokostmenu 219 kr./kuvert
Bæst København N Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 475 kr./kuvert
Café Kosmos Odense Vegansk Catering Julefrokost 249 kr./kuvert
Café Kosmos Odense Vegansk Catering Pålægspakke til julefrokosten 149 kr pr. kuvert
Capa København V Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 500 kr./kuvert
Coop Hele landet Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 319 kr./kuvert
Dining Six København NV, København K, Glostrup, Aalborg, Randers, Aarhus, Silkeborg, Horsens og Odense Vegetar Catering Nytårsmenu 325 kr./kuvert
Dining Six København NV, København K, Glostrup, Aalborg, Randers, Aarhus, Silkeborg, Horsens og Odense Vegansk Catering Juleaftensmenu 290 kr./kuvert
Dining Six København NV, København K, Glostrup, Aalborg, Randers, Aarhus, Silkeborg, Horsens og Odense Vegansk Catering Julefrokost kold 275 kr./kuvert
Dining Six København NV, København K, Glostrup, Aalborg, Randers, Aarhus, Silkeborg, Horsens og Odense Vegansk Catering Julefrokost varm 325 kr./kuvert
Dit Spisekammer Silkeborg Vegetarisk Catering Julefrokost 330 kr./kuvert
Dit Spisekammer Silkeborg Vegetarisk Catering Nytårsmenu 495 kr./kuvert
Dit spisekammer Silkeborg Vegansk Catering Juleaftensmenu 275 kr./kuvert
Fest-diner Østjylland og omegn Vegetarisk Catering Nytårsmenu 359 kr./kuvert
Føtex Hele landet Vegetarisk Catering Julefrokost 155 kr./kuvert
Gastro 13 Herning Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 475 kr./kuvert
Green Love København Vegansk Catering Juleaftensmenu 425 – 445 kr./kuvert
Homemate København Vegansk Catering Nytårsmenu 379 kr./kuvert
Indian Feast Roskilde Vegansk Catering Jul- og Nytårsmenu 210 kr./kuvert
Jysk diner Hele landet Vegetarisk Catering Julefrokost 155 kr./kuvert
Jysk diner Hele landet Vegetarisk Catering Nytårsmenu 188 kr./kuvert
Kejserindens gryder Albertslund Vegetarisk Catering Julefrokost 299 kr./kuvert
Kogekone Solveig Fries Aarhus- og Djursland-området Vegansk Catering Nytårsmenu 600 kr./kuvert
Kolvig Ribe Vegetarisk Catering Nytårsmenu Fra 460 kr./kuvert
La Chica Mala Hele landet (brofaste Danmark) Vegansk Catering Julemenu 450 kr./kuvert
LeTre København, Nærum og Gentofte Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 329 kr./kuvert
Letz Sushi Alle Letz Sushi-restauranter i landet Vegansk Afhentning Nytårsmenu 495 kr./kuvert
Madklubben Alle Madklubben-restauranter i landet Vegetarisk Afhentning + levering Nytårsmenu Fra 375 kr./kuvert
Meyers København og omegn, og Århus og omegn, inkl. Randers, Silkeborg, Skanderborg, Horsens og Vejle Vegetarisk Catering Julefrokost 325 kr./kuvert
Meyers Hele landet. Dog kun til brofaste øer. De tilbyder også afhentning på udvalgte lokationer i København samt Tranbjerg i Aarhus. Vegetarisk Catering Nytårsmenu 399 – 499 kr./kuvert
Meyers Hele landet. Dog kun til brofaste øer. De tilbyder også afhentning på udvalgte lokationer i København samt Tranbjerg i Aarhus. Vegetarisk Catering Juleaftensmenu 295 kr./kuvert
Pico Pizza København Vegansk og vegetarisk Catering Julefrokost Fra 150 kr./kuvert
Restaurant Mellemrum Aarhus Vegetarisk Restaurant Julefrokost 425 – 475 kr./kuvert
Restaurant Mellemrum Aarhus Vegetarisk Catering Nytårsmenu 475 – 525 kr./kuvert
Rodfast København Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 350 kr./kuvert*
Rødder København NV Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 400 kr./kuvert
Suri Holbæk Vegetarisk Afhentning Nytårsmenu 425 kr./kuvert
Venchi Odense, København og Aarhus Vegansk Catering Julemenu 265 kr./kuvert
Venchi Odense, København og Aarhus Vegansk Catering (afhentning) Nytårsmenu 399 kr./kuvert
VeVe Københavnsområdet Vegetarisk med mulighed for vegansk Catering Nytårsmenu 700 kr./kuvert
VeVe Københavnsområdet Vegetarisk med mulighed for vegansk Restaurant Nytårsmenu 1.750 kr./kuvert
VegAnna Hvidovre Vegansk Catering Juleaftensmenu 299 kr./kuvert
VegAnna Hvidovre Vegansk Catering Nytårsmenu 450 kr./kuvert
V’italian København Vegansk Restaurant Nytårsmenu 750 kr./kuvert
Aamanns Københavnsområdet Vegetarisk Catering Julefrokost 355 kr./kuvert
Aarstiderne Hele landet Vegetarisk Catering Julemåltidskasse Fra 695 kr. (4 pers.)
Aarstiderne Hele landet Vegansk Catering Julemåltidskasse Fra 665 kr. (4 pers)
Aarstiderne Hele landet Vegetarisk Catering Nytårskasse 650 kr. (2 pers)
Aarstiderne Hele landet Vegansk Catering Nytårskasse 575 kr. (2 person)

* Rodfast: DVF’s medlemmer får 15% på menuen, dog ikke på vinmenuen.

Højtider, herunder julen, er hjerternes fest, og til alle højtider er det vigtigt, at ingen føler sig uden for fællesskabet – heller ikke selvom man spiser vegetarisk eller vegansk.

I Dansk Vegetarisk Forening vil vi gerne give nogle brugbare råd til, hvordan man på en god måde kan gøre højtiderne hyggelig for alle, uanset om du får vegetariske gæster eller selv er vegetar. Desuden kan du finde et udpluk af lette og lækre plantebaserede juleopskrifter fra danske bloggere lige her.

Spiser du vegetarisk til jul og andre højtider?

Den danske jul og andre højtider er i mange hjem fortsat lig med en masse måltider med kød, og det kan derfor virke uoverskueligt at lave mad eller deltage i sådanne arrangementer, hvis man spiser vegetarisk eller vegansk.

Her har vi forsøgt at samle nogle simple råd til hvorledes, at du som vegetar/veganer kan få højtider til at være lige så hyggelige, som de plejer.

1. Kommuniker!
Ikke alle ved, hvad en vegetar eller veganer spiser og ikke spiser. Tal med værten forinden om hvilke forventninger, du har, og hvorfor dit kostvalg er vigtigt for dig. Lad dem stille spørgsmål og tilbyd at hjælpe dem.

2. Vær forberedt på kommentarerne – og vælg dine kampe
Der kan være folk, der ønsker at udfordre dit fravalg af kød. Prøv at undgå at lade dig irritere af smarte bemærkninger. Ofte er det et udtryk for manglende viden eller måske endda oprigtig nysgerrighed. Gør dine omgivelser klogere på dit valg med et smil. Vær inspirerende, fortæl hvorfor du er glad for dit valg og undgå at give udtryk for fordømmelse af deres.

3. Værdsæt værtens indsats
For mange er vegetarisk og/eller vegansk julemad en helt ny og fremmed verden, og når du møder deres forsøg på at imødekomme dit valg med begejstring, så vil de måske gå endnu længere for at gøre dig godt tilpas næste gang.

4. Vis dine kulinariske evner
Du er sandsynligvis selskabets ekspert i at gøre plantebaseret mad lækker og indbydende. Spørg om du selv kan medbringe en ret og vis hvor let, man laver velsmagende og spændende vegetarisk/vegansk mad. Så inspirerer du måske din omgangskreds til selv at kaste sig ud i at afprøve endnu flere plantebaserede retter.

Får du en gæst som spiser vegetarisk eller vegansk?

De fleste, der lever vegetarisk eller vegansk, er vant til situationer, hvor det kan være nødvendigt at skulle tilpasse sig sine omgivelser eller tage forholdsregler – og sætter måske derfor særligt pris på, at nogen har gjort sig umage for at vise hensyn til deres livsvalg.

Vi har samlet nogle enkle tips til dig, som får en vegetarisk eller vegansk gæst og gerne vil sørge for, at han eller hun får en god og tryg oplevelse ved bordet.

1. Forbered dig inden
Find ud af hvilken type vegetarisk eller vegansk kost din gæst spiser. Du gør dig selv en tjeneste og undgår spildte kræfter ved at sætte dig ind i dette på forhånd. Er du i tvivl så bare spørg.

2. Lav rigeligt
Vegetarisk og vegansk mad er for alle. De, der ikke spiser vegetarisk/vegansk mad til daglig, vil sætte stor pris på et afbræk fra den kødholdige julemad lige så snart, at de ser de lækre plantebaserede retter, du har tilberedt. Derudover giver det din gæst en følelse af i højere grad at være en del af selskabet, hvis andre også spiser det samme.

3. Hold maden adskilt
Overvej, hvordan du anretter, således at kød og grønt er adskilt. Selvom det kan se fint ud at anrette æg og agurker sammen eller kartofler og kød på samme fad, så føler nogle vegetarer og veganere ubehag ved denne sammenblanding.

4. Brug de nemme løsninger
De fleste danske supermarkeder har mange færdiglavede vegetariske og veganske produkter både pålæg og øvrige køderstatninger, som er lette at anvende som supplement eller alternativ til de traditionelle retter.

5. Husk at læse ingredienslisterne
Visse præfabrikerede produkter kan indeholde skjulte animalske produkter (fx gelatine) eller fiskesauce, som vegetarer ønsker at undgå. Se evt. efter Dansk Vegetarisk Forenings mærke – det er en garanti for, at produktet er vegetarisk/vegansk. Du kan med fordel også se vores oversigt over e-numre og tilsætningsstoffer.

Se også:

Back To Top