Skip to content

Helt skævt at fortsætte med at poste milliarder i animalsk produktion

Der er nogle positive takter i den netop offentliggjorte grønne trepartsaftale, mener Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær. Men det er nødvendigt, at aftalen igangsætter en strukturel omstilling af landbruget, hvis den skal have en effekt.
25. juni 2024
Berit Ertmann

Den grønne trepart kom mandag aften med en aftale, der ifølge aftaleparterne og regeringen skal genoprette den lidende danske natur, pressede biodiversitet og døde fjorde og åer. Samtidig med, at den levner plads til fortsat landbrugsproduktion i Danmark.

Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i den centrale danske plantebaserede aktør Dansk Vegetarisk Forening, påpeger i forbindelse med aftalen, at der desværre fortsat er en voldsom skævhed i støtteordninger til henholdsvis animalsk produktion og plantebaseret produktion – en skævhed, som aftalen opretholder og aktivt understøtter.

I aftalen anerkender man, at dansk kød- og mejeriproduktion forurener klima, natur og miljø, og at store arealer bør omlægges til natur.

Til gengæld skal der fortsat postes penge i teknologiske løsninger til den intensive animalske produktion, hvorimod den mest effektive løsning på de klima- og miljømæssige problemer – nemlig omlægning til planteproduktion direkte til menneskemaver – blot får tildelt et væsentligt mindre beløb.

”Det er positivt, at Danmark som det første land i verden indfører en klimaafgift på landbrugsdyr. For det har været velkendt i årtier, at landbrugsdyr udgør en enorm belastning for både klima og vandmiljø. Dermed sender aftalen et klart signal til resten af verden om, at kloden ikke kan bære alle de landbrugsdyr. Der er dog behov for, at der bliver afsat et langt større beløb til omstilling til plantebaserede fødevarer. Der er blevet afsat milliarder til teknologi inden for det nuværende animalske system, men blot 45 millioner ekstra til Plantefonden. Det er skævt,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Arealudtag kan i værste fald øge afskovning i Sydamerika

Han tilføjer, at forskere på tværs af de danske universiteter har peget på, at der bør investeres beløb i milliardklassen i sektoren. Ellers får vi ikke en ægte omlægning og fremtidssikring af landbruget.

“Skatteyderne og resten af samfundet kommer til at betale regningen for at fastholde et industrielt animalsk erhverv, der ikke kan konkurrere på ærlige vilkår, og som er en enorm belastning for både klima, vandmiljø, biodiversitet og dyrevelfærd. Og hvis vi tager arealer ud, men ikke omstiller fra animalsk til plantebaseret produktion, så øger vi foderimporten og dermed afskovningen i Sydamerika,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Dansk Vegetarisk Forening har sammen med Rådet for Grøn Omstilling og World Animal Protection tirsdag indrykket helsidesannoncer i alle landets store dagblade, der understreger, hvordan der på ingen måde er fair play i støtteordningerne til henholdsvis animalsk og plantebaseret landbrug.

Som det fremgår af annoncerne, støttes industrielle animalske fødevarer med milliarder, mens plantebaserede producenter kun får peanuts.

”Den skævhed fortsætter desværre med den nye aftale, der sender endnu flere milliarder til det nuværende animalske system. De milliarder burde gå til fremtidens plantebaserede fødevarer”, siger DVF’s generalsekretær.

Back To Top