Skip to content

Danske politikere har også et ansvar

kasper Rebien
Carl Valentin er både fødevare-, landbrugs-, dyrevelfærds- og miljøordfører for SF. Han er også selv mangeårig plantespiser og en af de mest fremtrædende fortalere for grøn mad og retten til grønne måltider. Han mener, at Danmarks folkevalgte politikere lige nu forspilder chancen for en kæmpe frivillig omstilling ved at gøre det vanskeligt for alle, der vil, at vælge plantebaseret.
30. december 2024
Berit Ertmann

SF’s Carl Valentin er en af de politikere, der taler varmest for den grønne kostomstilling og retten til at vælge 100 % plantebaserede måltider. Ud over at have en personlig interesse i emnet, idet han selv spiser plantebaseret, har han også et fagligt ønske om en strukturel omstilling af vores madvaner og landbrug, så det afspejler de officielle kostråd og internationale anbefalinger om at omlægge til en mere plantebaseret fødevareproduktion, hvis vi skal rette op på de klima- og miljøproblemer Danmark og resten af verden befinder sig i. 

Carl Valentin har på Folketingets talerstol tidligere kaldt det for “en kæmpe frivillig omstilling, vi går glip af” ved ikke at gøre det nemt at spise plantebaseret. Og det budskab gentager han gerne. 

“Der er mange, der rigtig gerne vil spise plantebaseret, men ikke kan komme til det, fordi muligheden ikke er der. Det er simpelthen så dumt på mange punkter,” siger han, da Vegetarisk møder ham på kontoret på Christiansborg. 

Grønt bør være det oplagte valg 

SF-politikeren mener, at det er en vigtig samfundsmæssig opgave at give veganere og vegetarer retten til at vælge grønne måltider i alle offentlige køkkener, ikke kun fordi de berørte borgere juridisk set har retten til det, men også fordi det giver mening for alle andre. 

Han mener både, at den plantebaseret kost bør udbredes mere, fordi den sparer dyreliv og er godt for klima, miljø, natur og biodiversitet. Og samtidig, påpeger han, er det vigtigt, fordi mennesker helt generelt gerne vil træffe nemme valg, når vi skal spise. Vi vælger ofte det, der er lettest tilgængeligt, når vi spiser i kantiner og køkkener.

“Jo mere, vi kan fremme plantebaseret kost blandt befolkningen, jo større effekt har det selvsagt på alle de parametre. Og her er det afgørende, at det er så nemt som muligt at vælge en indbydende, sund og nærende grøn mulighed. Vi har som politikere et kæmpe ansvar for, at det kommer til at ske, og at den grønne mad er lækker, veltilberedt og fremstår som det oplagte valg,” siger han. 

Det at være veganer er også et valg om ikke at ville skade andre væsener. Og derfor er der en selvstændig værdi i, at personer, der lever vegansk, kan få mad, der ikke er i grundlæggende modstrid med deres værdier, lyder det fra Carl Valentin. Gennem sit politiske arbejde har han bl.a. stillet spørgsmål om dette til justitsministeren og på skrift fået det svar, at ja, et vegansk livssyn er beskyttet af menneskerettighederne.

“Jeg ved, at hvis jeg lå syg på hospitalet, og de ikke kunne tilbyde et godt plantebaseret måltid, ville jeg ende med at ligge og spise hvide kartofler. Mange andre har det på samme måde, og det synes jeg ikke, at man kan byde borgere i det her land, fordi de har truffet et etisk valg, der oven i købet er samfundet til gavn, fordi plantebaseret kost har så mange fordele. Det er helt oplagt, at alle dele af samfundet siger: ‘Fedt, vi hjælper jer’ frem for at gøre det besværligt,” lyder det. 

SF, blandt andre partier, var bl.a. i 2022 med til at få indledt en undersøgelse af muligheden for at få indført et 100 % plantebaseret måltid i alle offentlige køkkener. Noget, flere andre partier bakkede op om. Også Alternativet har på sit politiske program at fremme plantebaseret kost og gøre grønne måltider til standarden og gøre kød til et tilvalg. 

“Jeg blev set som ekstrem, da jeg for 5-6 år siden sagde højt, at vi skulle have en afgift på landbruget. Nu er der bred enighed om, at der skal gøres noget, og emnet er kommet længere op på den politiske dagsorden.

Forsigtig optimisme for fremtiden 

Et beslutningsforslag om den grønne valgmulighed – der blev til på baggrund af et populært borgerforslag – blev i 2021 nedstemt i Folketingssalen. Men Carl Valentin betoner, at arbejdet fortsætter, og at andre politiske partier stille og roligt er ved at se lyset. 

Selv om omstillingen i nogles øjne går for trægt, hører Carl Valentin alligevel nye toner i det politiske landskab. Så selv om han – lige som mange andre ligesindede – også løbende kan “falde ned i et sort hul”, når han tænker på den måde, man generelt behandler dyr på i det industrielle landbrug, er han forsigtigt optimistisk. 

Plantefonden og den nationale handlingsplan for plantebaserede fødevarer, som Dansk Vegetarisk Forening har arbejdet for i mange år, er to punkter, hvor Carl Valentin kan se konkrete resultater, og hvor arbejdet har båret frugt. 

“Jeg blev set som ekstrem, da jeg for 5-6 år siden sagde højt, at vi skulle have en afgift på landbruget. Nu er der bred enighed om, at der skal gøres noget, og emnet er kommet længere op på den politiske dagsorden. Det er blevet meget mere mainstream at tale om, at vi skal have et mere plantebaseret fødevaresystem. Selv om vi ikke har fået det endnu, er udsigten der. Hvis du lige nu spørger fødevareministeren, om vi skal have et mere plantebaseret landbrug i Danmark, ville han sige ja – også selv om han er fra Venstre. Dét havde han ikke sagt for fem år siden,” slutter han.

Back To Top