Skip to content

Juridisk beskyttelse af veganere baner vejen for et mere medfølende samfund

kasper Rebien
Veganisme er i de seneste år gået fra at blive set som et livsstilsvalg til at blive globalt anerkendt som en etisk overbevisning beskyttet af international menneskerettighedslovgivning. Foran i denne transformation står dr. Jeanette Rowley og The Vegan Society, som har spillet en central rolle i at beskytte veganeres rettigheder.
30. december 2024
Alexander Grau

Gennem sit arbejde med International Rights Network (IRN) i The Vegan Society har Jeanette Rowley stået i front for den juridiske kampagne, der sikrer, at veganeres etiske overbevisninger beskyttes på tværs af livets faser – fra uddannelse til beskæftigelse.  

 

Ved en nylig konference om juridisk beskyttelse af veganere, som Vegan Society sammen med Dansk Vegetarisk Forening afholdt på Christiansborg den 21. september 2024, holdt Dr. Rowley en overbevisende tale om de fremskridt, der er opnået, samt de udfordringer, der stadig er. Her understregede hun vigtigheden af juridisk anerkendelse af veganske overbevisninger, og at disse skal beskyttes under tankefriheden, som er en grundlæggende menneskerettighed. 

Beskyttelsen af veganske rettigheder i en global kontekst 

Anerkendelsen af veganisme som en beskyttet filosofisk overbevisning er forankret i international menneskerettighedslovgivning. Under artikel 9 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som garanterer tankefrihed, samvittigheds- og religionsfrihed, har veganere fået juridisk beskyttelse. Som Jeanette Rowley påpegede i sin tale på Christiansborg, har denne beskyttelse vidtrækkende konsekvenser:  

“Retten til frihed for overbevisning giver os den absolutte ret til at forme vores moralske orientering og leve i overensstemmelse med vores overbevisninger – fri for ulovlig indblanding og diskrimination.” 

Den tidligste anerkendelse af, at veganisme falder inden for rammerne af retten til tankefrihed, skete i 1993, da Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol behandlede en sag om en britisk fange, der nægtede at arbejde med animalske produkter i et fængselstrykkeri. Afgørelsen etablerede, at veganere var omfattet af menneskerettighederne og fastlagde et lovbaseret princip, som er blevet styrket i de senere år. Denne afgørelse betød, at veganere kunne beskyttes under menneskerettighederne, og at der nu var et lovbaseret princip, der er blevet forstærket de senere år. 

Kernen i Jeanette Rowleys mission er troen på, at veganisme er mere end blot et kostvalg. At det er en dybt forankret etisk overbevisning, der søger at udelukke udnyttelsen af dyr til fordel for mennesker, dyr og miljøet.  

“Veganisme er en filosofi og en livsstil, der søger at udelukke udnyttelsen af andre dyr,” understreger hun. 

Den juridiske ramme i en dansk kontekst 

I de seneste år er menneskerettighedskonventionen blevet sat på prøve i en dansk sammenhæng. Højtprofilerede sager, drevet frem af Dansk Vegetarisk Forening, har taget afsæt i mange internationale sager med det mål at fremme den juridiske beskyttelse af veganisme i Danmark.  

Disse sager har haft til formål at understrege den voksende anerkendelse af veganske rettigheder under loven. En sådan sag, som dr. Rowley henviste til i sin tale i København, involverede en dansk familie, hvis barn blev nægtet vegansk mad i en offentlig børnehave i Jammerbugt Kommune. Familien fik ikke blot afslag på veganske muligheder, men de måtte heller ikke give deres barn en madpakke med, hvorfor Dansk Vegetarisk Forening sammen med familien tog sagen i byretten og vandt. 

“Retten anerkendte, at disse omstændigheder var uacceptable og i strid med retten til frihed for overbevisning,” forklarede Dr. Rowley. 

Dommen markerede en betydelig sejr og bekræftede, at veganere ikke skal tvinges til at gå på kompromis med deres etiske overbevisninger i offentlige institutioner. 

En anden stor sag i Danmark involverede Danish Crown, der blev fundet skyldig i greenwashing efter falsk markedsføring af deres grise-produkter som “klimavenlige” og svinekød som “klimakontrolleret”. 

Miljø- og klimaspørgsmål, som eksemplificeret i Danish Crown-sagen, falder også ind under beskyttelsen af veganske rettigheder, hvilket Dr. Rowley understregede under konferencen.  

“Beskyttelsen af veganeres rettigheder krydser ind over miljøspørgsmål, da veganisme grundlæggende handler om at reducere skade på dyr og vores planet.” 

Plantebaseret livsstil bliver mere tilgængelig 

Dr. Jeanette Rowleys arbejde går længere end blot at forsvare individuelle sager. Det indebærer også at arbejde for systematiske ændringer, der normaliserer vegansk inklusion gennem hele livet. 

“Når veganere beskyttes mod diskrimination, skal regler og rutiner ændres for at opfylde deres behov,” siger hun. 

Denne juridiske anerkendelse gør ikke kun veganske rettigheder mere synlige, men fremmer også plantebaserede livsstile som mere tilgængelige for den brede offentlighed. 

Og der er rigeligt med problemer at tage fat på, understreger hun. 

“Siden 2018 har jeg været involveret i The Vegan Society og håndterer over 300 klager om året fra veganere om uretfærdig behandling og diskrimination,” siger hun og fremhæver omfanget af de udfordringer, veganere står overfor. 

Et af de nøgleområder, hvor denne forandring ses, er inden for uddannelse. Som Dr. Rowley bemærker, bliver et stigende antal skoler og daginstitutioner holdt ansvarlige for at ekskludere veganske børn.  

Hendes juridiske argumenter har bl.a. resulteret i lovgivning, der giver offentlig finansiering til pædagoger i Skotland, så de kan tilbyde plantebaserede mælkealternativer til de børn, de passer. 

Arbejdsmarkedet er en anden kampplads for veganske rettigheder. Dr. Rowley har med succes støttet formelle klager, hvor veganere er blevet nægtet jobmuligheder eller har oplevet diskrimination i deres stillinger.  

Hun fremhævede sagen om dyrerettighedsaktivisten Jordi Casamitjana, hvis ansættelse blev ophævet, efter at han rejste bekymringer relateret til veganisme på arbejdspladsen.  

“Gennem de juridiske argumenter, jeg fremlagde, og med støtte fra The Vegan Society, var Jordi i stand til at tage sin sag hele vejen til arbejdsdomstolen,” forklarer Jeanette Rowley.  

Den efterfølgende afgørelse bekræftede, at veganere i Storbritannien er beskyttet under Equality Act 2010 – en skelsættende dom, der fortsat former personalepolitikker i dag. 

“Den juridiske beskyttelse af veganere handler ikke kun om individuelle rettigheder; det handler om at skabe en verden, hvor medfølelse erstatter artsdiskriminerende fordomme,” understreger Dr. Rowley. 

Vejen til dyrs rettigheder 

Gennem hele sin karriere har Dr. Jeanette Rowley understreget, at forsvaret af veganeres rettigheder ikke kun handler om at beskytte veganere, men også er en væsentlig del af kampen for dyrs rettigheder.  

“Jeg ser kampen for veganeres rettigheder som en måde at bringe dyrs rettigheder ind ad bagdøren,” forklarer hun.  

Ved at sikre, at veganere er beskyttet under menneskerettighedslovgivningen, øges veganismens synlighed og legitimitet, hvilket gør det lettere for ikke-veganere at skifte til plantebaserede kostvaner og udfordre de dominerende normer for dyreudnyttelse, vurderer hun. 

Hendes arbejde har haft en håndgribelig indvirkning over hele Europa. Fra at skabe politiske ændringer i fængselsforplejning til at sikre, at medarbejdere, der lever vegansk, ikke tvinges til at deltage i opgaver, hvor produkter baseret på dyr indgår.  

I den kontekst har Dr. Rowleys juridiske indsats hjulpet med at gøre veganisme mere mainstream.  

“Når vores juridiske status bekræftes, bliver veganisme mere synlig, nemmere og tilgængelig for ikke-veganere,” siger hun. 

Fremtiden for beskyttelse af rettigheder 

Efterhånden som den juridiske anerkendelse af veganisme fortsætter med at udvide sig globalt, er Dr. Rowley optimistisk omkring veganeres fremtidige rettigheder. Hendes arbejde med International Rights Network fortsætter med at vokse, og der tilbydes juridisk støtte til veganere i lande, hvor disses rettigheder stadig er truet.  

Samtidig giver de juridiske sejre i Danmark og andre dele af Europa et solidt fundament for yderligere fremskridt, der understøtter en verden, hvor medfølelse og bæredygtighed for både mennesker og dyr er en central del af vores samfund.  

“Den juridiske beskyttelse af veganere handler ikke kun om individuelle rettigheder; det handler om at skabe en verden, hvor medfølelse erstatter artsdiskriminerende fordomme,” understreger Dr. Rowley. 

For dem, der står over for juridiske eller institutionelle udfordringer, opfordrer Jeanette Rowley til at søge støtte fra organisationer som The Vegan Society samt Dansk Vegetarisk Forening.  

“Vi er her for at tilbyde information, støtte og vejledning for at hjælpe veganere med at forsvare deres rettigheder,” siger hun og betoner dermed vigtigheden af juridisk arbejde i skabelsen af en mere medfølende og bæredygtig verden. 

 

Om Jeanette Rowley

– Hun grundlagde i 2012 “International Vegan Rights Alliance” (IVRA)

– IVRA blev i 2019 indlemmet i The Vegan Society og derfra kendt som International Rights Network
Målet med arbejdet er at fremme retten til at leve vegansk og sætte fokus på, hvordan mennesker, der lever vegansk, kan beskyttes under international og europæisk lov.

– Netværket er et af de største og mest kendte hvad angår veganisme og lovgivning og trækker på erfaringer fra mange forskellige lande og disse landes respektive love.

Back To Top