Skip to content

Nye klimavenlige kostråd

8. januar 2021
Louise Johansen
kostrd_hjemmeside
kostrd_hjemmeside

Nye klimavenlige kostråd

HISTORISK: DANMARK FÅR NOGLE AF VERDENS GRØNNESTE KOSTRÅD 

”Der skal færre røde bøffer og flere bælgfrugter på tallerkenen, når forbrugernes madvaner de kommende år skal flyttes i en mere klimavenlig retning”. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Fødevarestyrelsen har torsdag den 7. januar offentliggjort de nye officielle kostråd, som er grønnere end nogensinde. Kostrådene justeres løbende, og formålet denne gang har blandt andet været at inkorporere både sundhed og klima.

10 kostråd er blevet til 7, og fokus er i høj grad på planter. Som noget helt nyt nævnes bælgfrugter direkte i kostrådene, som opfordrer til, at vi spiser mindre kød og flere bælgfrugter. Vi opfordres også til at spise mere planterigt, ligesom planteolier, nødder og frø nævnes direkte. Til gengæld opfordrer kostrådene til skære ned på både mejeriprodukter og kød, og kødforbruget skal helt ned på 350 gram om ugen (i dag ligger danskernes forbrug på over et kilo).

Fødevarestyrelsen læner sig op ad DTU Fødevareinstituttets anbefalinger og EAT-Lancet Kommissionens rapport, og dermed bliver de nye kostråd nogle af de mest ambitiøse og grønne på verdensplan.

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, og vi skal først for alvor til at lære, hvordan vi fx sniger flere bælgfrugter ind i hverdagen. Men med de nye grønne kostråd har vi rykket os et stort skridt i den rigtige retning, og det er virkelig gode nyheder for kloden, klimaet, dyrene og folkesundheden.

Se kostrådene, og læs om baggrunden for dem her: https://altomkost.dk.

Seneste nyt

Back To Top