Skip to content

Interview med Folketingskandidat for Venstre: Bertel Haarder

Bertel Haarder
24. maj 2019
DVF2
Bertel Haarder
Bertel Haarder

Interview med Folketingskandidat for Venstre: Bertel Haarder

Bertel Haarder: Forskning og køderstatninger er vejen til at brødføde verden bæredygtigt

Bertel Haarder har siddet i Folketinget siden 1975 og har været minister for blandt andet undervisning, forskning, integration, kultur og kirke. Han er opstillet i Sjællands Storkreds for Venstre. DVF har interviewet ham om, hvad han vil gøre for at fremme grønnere mad, og hvad han selv spiser.

Hvilke politiske værktøjer mener du, der skal anvendes for at fremme mere bæredygtig kost?

”Forskning, forskning, forskning. Det er det, jeg går ind for, når det gælder klimaudfordringen. Og det gælder også landbruget i forhold til metan. Vi skal også udnytte havet noget mere. Især tang, som både er sundt og en delikatesse. Jeg er ærgerlig over, at Greta Thunberg siger, at vi skal panikke. Det er jeg helt uenig i. Vi skal tværtimod bruge vores gode forskere. Det gælder også energilagring, hvor vi ikke er kommet langt nok.”

Er det en politisk opgave at prioritere midler til forskning og udvikling af plantebaserede alternativer til kød?

”Klart ja til investeringer inden for udvikling af fødevarer. Jeg er også meget tilhænger af de hersens køderstatninger, man kan få. Det er også vejen til at brødføde verden bæredygtigt.”

Hvad med politisk at fremme grønne valgmuligheder i de offentlige køkkener?

”Jeg er positiv overfor det, men jeg tror, at man kan komme langt ad frivillighedens vej.”

Kost- og Ernæringsforbundet sagde for nylig på Madens Folkemøde, at de gerne vil arbejde for at fremme klimavenlig, grøn mad, men at der er behov for midler til efteruddannelse. Hvad tænker du om politisk at prioritere en pulje til efteruddannelse af køkkenpersonale?

”Ja, selvfølgelig da. Jeg kan bedre lide overtalelse og frivillighed fremfor tvang.”

Hvad med lavere moms på frugt og grønt?

”Hvis en differentieret moms er mulig uden at åbne et helvede af fup og svindel, så er det fint. Men detailhandlen er den, det er lettest at svindle i. Så jeg tror, at det bliver et kontrolhelvede.”

Hvad er Dansk Vegetarisk Forenings og andre foreningers rolle i at fremme grønnere kost?

”Den er meget vigtig. I er jo en del af foreningsdanmark, som netop virker ved at gå foran og inspirere.”

Hvad spiser du selv? Er du begyndt at spise grønnere de seneste år ligesom mange andre?

”Jeg har altid spist ret meget grønt. Jeg spiser selv aldrig koldt kød og kun lidt varmt kød. Og så spiser jeg fisk. Da jeg var medlem af Europaparlamentet og rejste frem og tilbage, blev jeg immun overfor lugten af kold kylling i flyet. Jeg har aldrig været noget stor kødspiser. Jeg er i det hele taget enig i retningen mod grønnere kost. Men man skal passe på med udskamning.”

Dansk Vegetarisk Forening – 22. maj 2019

Seneste nyt

Back To Top