Grønt Valg 2019

Stor valgundersøgelse: Her er de politikere, som vil gøre mest for kloden, dyrene og folkesundheden

SE ALLE KANDIDATERNES SVAR HER

Animalske fødevarer er verdens største kilde til vandforurening, vandforbrug, afskovning og tab af biodiversitet. De er desuden en af de primære kilder til drivhusgasser – og de blokerer for muligheden for at plante milliarder af træer, hvilket er nødvendigt for at bremse klimaforandringerne.

Hvis klima og bæredygtighed er vigtigt for dig, og du er i tvivl om, hvor meget de politiske kandidater brænder for den grønne sag, er det derfor vigtigt at se på, hvad kandidaterne til folketingsvalget (og EU-valget) vil gøre for at fremme en mere plantebaseret kost.

Det samme gælder, hvis dyrene er vigtige for dig. Eller hvis du går op i folkesundheden.

Over 250 kandidater til folketingsvalget har besvaret vores store valgundersøgelse. Og det fremgår af deres svar, at der er ret stor opbakning til politiske tiltag. Men der er stor forskel på kandidaterne i forhold til, hvor mange og hvor omfattende politiske tiltag de vil støtte.

SE ALLE KANDIDATERNES SVAR HER

Del meget gerne linket til siden her på de sociale medier, så flest muligt bliver gjort opmærksomme på vores undersøgelse. Del ikke det direkte link til database-siden på de sociale medier, da det blot fremstår som et kedeligt link – del adressen på siden her (vegetarisk.dk/folketingsvalg2019); så vises linket på de sociale medier sammen med et billede.

Vores råd:

  • Stem personligt. Der er brug for at få valgt de grønneste politikere i alle partier.
  • Husk at man godt kan være en visionær politiker i forhold til plantebaseret kost uden at score 20 point i vores undersøgelse. Man kan f.eks. være uenig i nogle af forslagene, men til gengæld ville arbejde ihærdigt for andre af forslagene samt måske nogle helt andre tiltag, der også fremmer plantebaseret kost. Men hvis en kandidat svarer uenig til de fleste forslag, er det værd at overveje, om ikke der findes andre kandidater, som brænder mere for denne sag.
  • Vær opmærksom på hvad kandidatens partifæller mener, da det som regel giver et godt billede af, hvor realistiske kandidatens visioner er at gennemføre med resten af partiets opbakning. Det har desuden betydning for, hvad din stemme går til, hvis den person, du stemmer på, ikke bliver valgt ind.
  • Der kan naturligvis være andre politiske visioner, som du også finder vigtige, og som du tager med i dine overvejelser. Men omlægning til grøn mad og bæredygtigt landbrug er en af de vigtigste dagsordener for verden i det 21. århundrede, siger talrige af verdens naturvidenskabelige forskere, og derfor synes vi det er vigtigt at synliggøre, hvad kandidaterne har af visioner på netop dette område.

Baggrund om undersøgelsen

  • Vi har sendt undersøgelsen til alle de opstillingsberettigede kandidater efterfulgt af en opfølgende rykker til dem, som ikke svarede. Undersøgelsen lukkede 15. maj før midnat.

Baggrund om pointsystemet – ‘veggie-scoren’:

  • I valgtests andre steder på nettet rangeres svarene efter, hvor enig du er med kandidaterne. Vi har ikke den type programmer til rådighed. Vi har i stedet taget udgangspunkt i, hvor veggie-venlige svarene er.
  • Ved pointlighed rangeres kandidaterne efter parti-bogstav og derpå alfabetisk efter fornavn.
  • Hvert svar kan give 2, 1 eller 0 point. At ville arbejde aktivt for en grøn mærkesag giver 2 point. At ville støtte en grøn mærkesag uden at arbejde aktivt for den giver 1 point. Ikke at ville støtte sagen, at svare ‘ved ikke’ eller slet ikke at svare giver 0 point.
  • Kandidaternes egne personlige kostvalg er også med, fordi vi ved, at mange vælgere er interesserede i, hvorvidt politikernes personlige handlinger i et vist omfang følger deres politik. De indgår dog ikke i pointberegningen, fordi vi ønsker at understrege, at selvom det er en faktor, så er det først og fremmest de politiske visioner, kandidaterne bør vurderes på. For eksempel kan man kæmpe oprigtigt for andres ret til at leve plantebaseret, selvom man ikke selv lever sådan, hvis man f.eks. kæmper principielt for borgeres ret til at leve efter egen overbevisning. Og omvendt kan man selv leve plantebaseret, men samtidig være af den holdning, at det ikke er et politisk anliggende.

Husk at stemme til folketingsvalget onsdag 5. juni!

Skriv her og klik på Enter for at søge