Skip to content

Hvornår er Landbrug & Fødevarer blevet eksperter i vegansk kost?

27. juni 2018
DVF2
Vegansk kost børn

Hvornår er Landbrug & Fødevarer blevet eksperter i vegansk kost?

Den 21. juni 2018 bragte Berlingske et debatindlæg skrevet af ernæringschefen i Landbrug & Fødevarer. Her kommer et svar fra DVFs generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl, som blev bragt online den 27. juni og bringes i den trykte avis den 28. juni.

Hvornår er Landbrug & Fødevarer blevet eksperter i vegansk kost?

Line Munk Damsgaard fra Landbrug & Fødevarer kritiserer i Berlingske 21. juni mediernes dækning af notatet om vegansk kost til spædbørn.

Virkeligheden er dog den, at alle medier har gengivet notatet nuanceret ved dels at fortælle, at Sundhedsstyrelsen stadig ikke anbefaler vegansk kost til spædbørn, dels fortælle om de tre råd, som sundhedsprofessionelle skal give forældre, der har valgt at leve sådan.

Damsgaard skriver, at anbefalingerne ikke har ændret sig. Det er forkert. Før var der nogle få linjer, nu er der fire sider. Det er nyt, at det anbefales at opsøge en diætist fremfor en læge, ligesom der for første gang skrives om sojabaseret modermælkserstatning og en specifik dosis B12. Og så er der en ny anerkendelse: »Små børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får de rette tilskud til kosten og energiindholdet er tilstrækkeligt«.

Dansk Vegetarisk Forening blev grundlagt af læger i 1896. Danskere har mindst siden 1800-tallet levet af planteføde. Det er derfor på høje tid, at fordommene om plantebaseret ernæring bliver aflivet, og at Sundhedsstyrelsen begynder at vejlede neutralt og konstruktivt – ligesom man gør i Sverige, Norge og Storbritannien, hvor man har mere erfaring med planteføde til børn.

Back To Top