Skip to content

Veganske familier udsættes for systematisk diskrimination i landets vuggestuer

8. marts 2018
DVF2
lilli

Veganske familier udsættes for systematisk diskrimination i landets vuggestuer

Michael og Sofia og deres lille datter Lilli på halvandet år flyttede i foråret 2017 tilbage til Danmark efter at have boet i udlandet i nogle år. I udlandet blev der naturligvis taget hensyn til deres ønske om vegansk kost til datteren. Men da de vendte tilbage til Danmark, blev de chokerede over, at vuggestuen meddelte, at de ikke må servere vegansk mad for datteren, uden at der foreligger en lægeerklæring.

”Vi har været bosat i Storbritannien i lidt over et år. Og der var der ingen problemer i at være veganer, vegetar, muslim, jødisk eller noget helt femte”, forklarer Michael.

Institutionen henviste til, at det er kommunens kostpolitik, der er årsagen, og at det som institution er deres ansvar at sikre, at børns behov for alle de forskellige næringsstoffer dækkes dagligt. (Note: Sidstnævnte forklaring holder ikke, eftersom der faktisk er seks danske kommuner, som har en politik om, at der skal tages hensyn til vegansk kost i daginstitutionerne.)

Michael spurgte derfor, om de måtte sende en madpakke med hjemmefra, så datteren ikke skulle tvinges til at indtage mælkeprodukter/æg. Hertil svarede institutionen, at det må de ikke af hygiejnemæssige årsager. (I andre institutioner henvises der desuden typisk til, at børnene skal spise sammen og spise det samme, også selvom det reelt betyder overgreb på børn fra familier, der spiser plantebaseret.)

Eften fortsat forhandling med institutionen fik familien til sidst lov til at opbevare en madpakke ude i garderoben. Og i det daglige er de ansatte hensynsfulde.

”De pædagoger, der er omkring hende, er rigtig søde, og ved godt at Lilli er veganer og spørger altid ind til forskellige ting, såsom vegansk is og kage til fødselsdage”, siger Michael.

Familien betaler stadig fuld pris for institutionspladsen og betaler altså således også for mad, selvom maden ikke spises.

”Jeg husker en kommentar, fra hvem husker jeg dog ikke, men jeg skulle ikke regne med at få nedsætning i beløbet, som det koster at få sit barn passet, bare fordi jeg krævede at medbringe mad selv. Derfra lod jeg det ligge, vi var som sagt lige flyttet hertil og ønskede ikke flere problemer. Man bliver meget sårbar, når det har noget med ens barn at gøre. Vi ønskede bare, at hun skulle føle tryghed. Og det følte jeg ikke, at vi kunne give hende ved at at have en kamp med de folk, som skulle passe hende i dagtimerne”, siger Michael.

”Det er systemets straf til veganere: Kæmp hårdt for dine rettigheder, betal for mad du ikke spiser – og lad så være med at brokke dig”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening. ”Det er et diskriminerende cirkus uden lige”.

Dansk Vegetarisk Forening hører masser af lignende historier fra andre familier. Der er deriblandt forældre, som ikke får en tilsvarende dispensation til at medbringe mad og lægge det i garderoben, og således må finde sig i, at deres børn tvinges til at indtage fødevarer, som strider mod familiens grundlæggende værdier.

”Det er et overgreb, og det er en skandale”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl. ”Og det er nødt til at stoppe nu. Det er uværdigt. Selvfølgelig skal veganske familier ikke diskrimineres systematisk.”

Hvis du er enig i, at det ikke er i orden, at veganske børn i bedste fald opkræves betaling for at have deres egne madpakker liggende i garderoben og i værste fald tvinges til at indtage animalske produkter, så brug 1 minut på at skrive under på vores borgerforslag til Folketinget her:

Skriv under med NemId på Folketingets hjemmeside

Back To Top