Carl Valentin
Carl Valentin

Interview med Folketingskandidat for SF: Carl Valentin

Ung plantespiser vil i Folketinget: Fremtiden er uden kød, og det bør alle politikere tage alvorligt

Carl Valentin er tidligere formand for SF Ungdom. Han er opstillet i København for SF. DVF har interviewet ham om, hvad han vil gøre for at fremme grønnere mad, hvad hans baggrund er, og hvad han selv spiser.

Hvorfor er plantebaseret kost vigtigt, og hvorfor er det et politisk anliggende?

”Jeg er meget optaget af klimakrisen, og i den forbindelse synes jeg det er helt afgørende, at man kigger på vores fødevarer. Og jeg synes, vi skal gå i en retning af markant mere plantebaseret kost. Jo mere jo bedre. Og det er der flere og flere, som gør for tiden, som træffer et personligt valg om at gøre en forskel. Det synes jeg er fremragende, men vi har også brug for nogle politikere, der tager det her alvorligt.”

Hvor store forandringer er der efter din mening behov for?

”Hvis du spørger mere principielt, så mener jeg grundlæggende, at vi skal gå helt væk fra at spise animalske produkter på langt sigt. Men det er en meget stor målsætning, og det vil være mærkeligt at gå til valg på, synes jeg, for så kommer jeg til at skuffe en masse mennesker. Men rent dyreetisk, som er det, der personligt har motiveret mig til at leve plantebaseret, så mener jeg ikke, at vi kan retfærdiggøre at slå et levende, følende væsen ihjel for at spise det.

Hvis jeg bliver spurgt offentligt, om jeg grundlæggende synes, at vi som menneskehed skal holde op med at spise kød, så vil jeg sige ja. Og det synes jeg, man skylder folk. Og så skal man også være åben med, hvad man faktisk mener.

Men det er ikke det, der står i mit valgmateriale, eftersom det vigtigste for mig er, at vi går i en progressiv retning. For det mest fornuftige er at have en pragmatisk tilgang, hvor man prøver at foreslå nogle ting, som det er muligt at få gennemført.”

Du har skrevet i dit valgmateriale, at du vil kæmpe for muligheden for at kunne vælge et plantebaseret måltid i alle offentlige køkkener?

”Det er noget, jeg ved, at I har prioriteret rigtig højt i DVF, og hvor I har lavet et borgerforslag, som jeg også har skrevet under på selv. Der er rigtig mange danskere, som gerne vil skære ned på kødet. Og det synes jeg, at de skal have friheden til at gøre. Og det kan ofte være et problem i den offentlige sektor, at man står og gerne vil have noget nærende planteføde, og hvis man så vil have et vegetarisk eller vegansk måltid, så ender man med at stå og spise tilbehøret til kødet, og det er bare ikke tilstrækkeligt nærende. Så der skal være et tilbud om noget ordentligt plantebaseret mad. Det synes jeg er et minimumskrav.”

Hvad kan man gøre udover dette?

”Vi kan fjerne alle offentligt tilskud til markedsføring af eksport af kød og de mest miljøskadelige mælkeprodukter. Det ligger i SF’s landbrugsudspil. Her kunne man spare nogle penge, som så kan finansiere andre forslag.

Derudover arbejder vi som parti for en klimaafgift på de mest belastende fødevarer. Og selv synes jeg også, at man skal lægge en CO2-skat på landbruget. Og vi skal forske mere i alternativer til kød- og mælkeprodukter, som kan gøre det lettere for folk. Dette er også en del af vores udspil. Der er også mange andre ting, man kan tage fat i. I forhold til madspild kan man forbyde supermarkeder at smide mad ud.”

Hvor går grænsen for, hvor meget vi skal presse en omstilling igennem på dette område?

”Jeg synes, man skal presse rigtig meget. Men det er også vigtigt for mig, at folk ikke kommer til at opfatte det som en sur pligt at skulle ændre deres madvaner. Man skal gøre det så let for folk som overhovedet muligt. Og det er blandt andet derfor, at jeg lægger meget vægt på plantebaseret mad i offentlige køkkener. Fordi det er et tilbud, som ikke vil skade nogen mennesker, men som vil gøre det lettere tilgængeligt.”

Nogle er bange for at tilbyde det i daginstitutionerne. Hvad tænker du om den del af debatten?

”Verdens største diætistforening siger jo meget klart, at en vegansk kost er helt tilstrækkelig til alle stadier af livet, og selvfølgelig skal man tage sit B12-tilskud. Jeg ser ingen problemer i, at børn får en vegansk kost, for det er bakket op af diætister, at det kan man sagtens.

Men når folk, og også nogle af mine partifæller, kan være meget bekymrede for det her, så forstår jeg det godt. Og det er jo fordi, man grundlæggende kerer sig om vores børn. At de skal beskyttes og grundlæggende have en kost, som er nærende og som gør, at de ikke bliver syge. Det er der jo ingen mennesker, som er uenige i. Og hvis man ikke kender så meget til vegansk ernæring, så kan man jo også godt begå nogle fejl, ligesom folk der giver deres børn kød kan gøre.

Så derfor synes jeg selvfølgelig, at hvis man laver et plantebaseret tilbud i alle køkkener, så skal det være baseret på videnskab, og vi skal sørge for at forældre bliver oplyst om det her område, så vi ikke ender i de her situationer med nogle få forældre, som ikke har givet deres børn et B12-tilskud.

Især når man er syg, er det vigtigt, at man bliver ernæret ordentligt, det er alle jo fuldstændig enige om. Og derfor synes jeg også det er et ret alvorligt problem, hvis folk ender med en utilstrækkelig kost, når de er syge, fordi der ikke er et ordentligt tilbud uden animalske produkter, eksempelvis på vores hospitaler og plejehjem. Det handler både om at give valgmuligheden til alle, der vil, men det handler også om at give en rettighed til dem, som af den ene eller anden årsag ikke vil indtage animalske produkter.”

I Århus for nylig var det en af dine partifæller, rådmand Thomas Medom, som spændte ben for et forslag om en plantebaseret valgmulighed i alle institutioner. Hvad vil du sige til de vælgere i København, som måske overvejer at stemme på dig, men blev meget skuffede over SF i Århus?

”Hvis man bor i København og kan stemme i København, så er det mest relevante jo at kigge på de københavnske kandidater. Fordi det er dem ens stemme går til. Det er ikke én fra Århus. Jeg kan godt forstå, at man kan være utilfreds med, hvad andre SF’ere har været med til gennem tiden. Jeg er jo heller ikke enig med alle mine partifæller. Men sådan tror jeg, det er i alle partier. Så jeg synes, man skal stemme på én, man har tillid til.”

Hvordan blev du aktiv i politik?

”Jeg har været politisk aktiv i 12 år. Jeg meldte mig ind som 14-årig i SF Ungdom, fordi jeg var træt af Anders Fogh. Han gjorde alt for lidt for at bekæmpe klimakrisen og uligheden. Og så var jeg vred over Irak-krigen. Og siden da har jeg lavet aktivisme og ungdomspolitisk arbejde i alle mulige afskygninger. Jeg var landsformand i SF Ungdom fra 2013 til 2015 og har selvfølgelig fået en masse erfaring der med politisk arbejde.

Jeg har også siddet i Folketinget i en kort periode som suppleant for Karsten Hønge, da han var på orlov i en periode på tre uger. Det var lige op til kommunalvalget, så jeg var trafikordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører og ordfører for Grønland og Færøerne, og så havde jeg også integrationsområdet i forhold til satspuljen. I de mindre partier kan man, hvis man har noget erfaring, få noget indflydelse. I satspuljen var noget af det vigtigste for mig at få penge til traumatiserede flygtningefamilier, som jeg fik kæmpet igennem der sammen med nogle kolleger i centrumvenstre, og så fik vi også indført gratis psykologhjælp for 18-20-årige i hele landet. Det er en mærkesag, som jeg har kæmpet for i rigtig mange år, og jeg går denne gang til valg på, at gratis psykologhjælp skal være for alle.”

Hvad har du af erhvervserfaring?

”Jeg havde selvfølgelig noget folkeskole-arbejde med at putte frugt i kasser. Jeg har arbejdet i HK som studentermedhjælper. Og som kommunikations- og eventmedarbejder i Studenterrådet. Jeg har desuden arbejdet som organisationskonsulent i SFU, hvor jeg hjalp lokalafdelinger med at blive stiftet. Og så har jeg siddet 2 år i bestyrelsen i udviklingsorganisationen Oxfam Ibis, som også arbejder med klima, uddannelse og global ulighed.

Man kan godt blive lidt ramt som ung i politik af folk, som ikke synes, man er klar til at tage det erhverv på sig, men jeg synes i al beskedenhed, at jeg har ret meget politisk erfaring, og så synes jeg, at man skal dømme folk på deres viden og deres holdninger og deres ihærdighed, i stedet for at dømme dem på deres alder. Jeg er ligeglad med, om jeg stemmer på en på 18 eller 90. Så længe jeg føler, at det er en, som kan repræsentere mig.”

Hvad spiser du selv – og hvorfor?

”For små 2 år siden blev jeg optaget af dyreetik. Jeg er ikke typen, som ser Cowspiracy og bliver veganer dagen efter. For mig var det rigtig vigtigt at sætte mig grundigt ind i tingene, inden jeg traf nogen valg om, hvad jeg skulle mene om min egen kost. Men efter at have læst nogle bøger om dyreetik og set mere på nettet og diskuteret animalsk produktions konsekvenser for klimaet med en række mennesker, blev jeg vegetar.

Jeg havde en lang proces op til da, hvor jeg skar ned på mit kødforbrug. Og så stod jeg til en fest om aftenen dagen inden min fødselsdag, hvor der blev serveret noget pizza med oksekød på, og så spiste jeg det, fordi det var det eneste, der var. Og da jeg spiste det, kan jeg bare huske, at jeg tænkte, at det her har jeg hverken lyst til eller brug for eller kan stå inde for etisk. Og siden har jeg ikke spist kød, og i dag spiser jeg helt vegansk.

Det er svært at tage det her valg med sine nære relationer. Men nu lever jeg, som jeg gør, og det har jeg det godt med. Og det er blevet nemmere med tiden. Når først man kommer ind i det og lærer at lave mad på en ny måde, så bliver det en del af rutinen, og så er det slet ikke så svært. Men processen til at nå derhen kan godt være svær.”

Skal man stemme på kandidater baseret på, hvad de spiser?

”Jeg synes, at når man stemmer på en politiker, så er noget af det vigtigste også at fokusere på, hvad vedkommende mener rent politisk, og hvad man vil gøre politisk.”

I hvor høj grad kan du få resten af partiet med på de ting, som du personligt vil arbejde for?

”Vi bestilte for nylig mad fra Veggie Heroes i forbindelse med et arrangement. Der synes jeg klart, at jeg kunne mærke, at jeg inspirerede nogle mennesker. Der var mange, der blev meget overraskede over, at det var meget lækkert, at sådan kan vegansk mad også være. Rent politisk synes jeg ikke, at der er en kæmpe modvilje mod det her i SF, men det er heller ikke noget, man har beskæftiget sig voldsomt meget med. Og det tror jeg gælder flere af partierne.

Det lyder nok lidt kontroversielt, men hvis det er denne her dagsorden, man går op i, så tror jeg ikke, at det er så afgørende, om man stemmer på Alternativet, Enhedslisten eller SF. Derimod er det afgørende, at man stemmer på nogle personer, som vil være med til at løfte denne her dagsorden, som mange betragter som niche, selvom det ikke er et nichespørgsmål. Hvis vi skal få denne her dagsorden op, så skal vi have nogle mennesker frem, som tager den alvorligt.”

Dansk Vegetarisk Forening – 5. maj 2019

Seneste nyt

Skriv her og klik på Enter for at søge