Dansk landbrug: Vi bør brødføde verdens fattige i stedet for at producere kød til de rige
Fredag den 1. april 2022
Fødevarepriserne stiger voldsomt over hele verden, og FN advarer om, at en humanitær krise er under fuld opsejling.
Nu kommer de danske landmænd verdens fattige til undsætning.
”Vi kan simpelthen ikke leve med, at vi bruger størstedelen af Danmarks landbrugsareal til at producere dyrefoder og at vi importerer millioner af tons af soja og korn til vores grise og kvæg, samtidig med at flere hundrede millioner fattige mennesker ikke kan få mad i maven. Vi har derfor besluttet at sætte den danske animalske produktion på pause, indtil fødevarekrisen er drevet over”, skriver de to virksomheder Danish Crown og Arla i en fælles pressemeddelelse.
Virksomhederne vurderer, at det på kort sigt vil koste et milliardbeløb, som man derfor anmoder om, at statskassen dækker – men at det på sigt vil være en rigtig god forretning for det danske samfund.
”Vi har læst i historiebøgerne, at vores forfædre trådte til under første verdenskrig, da staten spurgte om hjælp. Dengang blev svineproduktionen reduceret til en femtedel, og danskerne omlagde deres kost i en grønnere retning. Det medførte en forbedring i befolkningens sundhedstilstand. Det samme vil utvivlsomt være tilfældet, hvis vi gør det samme i dag”, skriver de to virksomheder.
Danish Crown og Arla påpeger, at der er lavet beregninger, som viser, at Danmark kan spare op mod 20 milliarder kroner årligt, hvis danskerne følger kostrådene, som netop betoner vigtigheden af at spise mindre kød og mere plantebaseret.
”Ifølge vores beregninger vil gevinsten være så stor, at det kan finansiere ikke bare vores aktuelle indsats for at producere mad til verdens fattige i stedet for foder, men også finansiere en langsigtet plantebaseret omstilling af dansk landbrug, så vi kan redde klimaet”, vurderer Danish Crown og Arla.
”Der er tale om en akut humanitær situation, hvor der er behov for lederskab. Det lederskab vil vi med stolthed påtage os. Vi vil være et moralsk fyrtårn, der viser vejen gennem fødevarekrisen og ind i en fremtid, hvor vi kan producere mad til alle, samtidig med at vi passer på planeten.”