Skip to content

Danmark skal have en plantebaseret kokkeuddannelse

Foto: Freepik
18. august 2022
Berit Ertmann
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Danmark skal have en plantebaseret kokkeuddannelse

Onsdag den 17. august 2022

Danmark skal have en plantebaseret kokkeuddannelse.

Det mener vi i DVF vil være et logisk skridt mod flere grønne måltider og større motivation for unge kokkeelever.

Vores argumenter for at oprette en plantebaseret kokkeuddannelse har vi formuleret i et debatindlæg i Altinget. Vi har med glæde noteret os, at fødevareminister Rasmus Prehn under en debat på Folkemødet i juni forklarede, at også han ønsker en plantebaseret kokkeuddannelse i Danmark.

Vi håber derfor, at politikerne vil være med til at se lyset i en kokkeuddannelse, der klæder unge bedre på til at begå sig i det grønne køkken.

Den eksisterende kokkeuddannelse tager udgangspunkt i det, der i daglig tale kaldes “kokkebogen”. Bogen definerer bl.a. uddannelsens indhold og hvilke opskrifter, eleverne kan komme op i til svendeprøven. Kød fylder 70 sider i kokkebogen, fisk fylder cirka 33 sider, mens bælgfrugter allernådigst har fået tildelt lidt over to sider.

Der er med andre ord mildest talt ikke lagt op til, at kokkeuddannelsen prioriterer det grønne køkken – for ikke at tale om en gastronomi, der afspejler kostrådene.

De Officielle Kostråd er det anbefalede indtag af bælgfrugter 700 gram om ugen, mens danskerne anbefales at reducere kødforbruget til 350 gram om ugen. Burde kokke, der bliver uddannet i 2022, ikke netop kunne lave den mad, som kostrådene anbefaler?

Vi har i Dansk Vegetarisk Forening kendskab til flere veganere og vegetarer, som er droppet ud eller har fravalgt kokkeuddannelsen, fordi man på uddannelsen er tvunget til at arbejde med kød i stor stil. Det er diskrimination, at man som vegetar kun kan gennemføre kokkeuddannelsen, hvis man er parat til at tilberede kød og dermed gå imod egen etik og overbevisning.

Restauranter som ARK, Bistro Lupa, VeVe og Geraniums Angelika er gået all in på det grønne og bæredygtige, og flere kantine- og cateringvirksomheder er blevet meget grønnere. Men de kokke, de kan hyre, har været til eksamen i koteletter i fad.

Mange af aktørerne arrangerer derfor selv intern efteruddannelse i grøntsager, bælgfrugter og tilberedning, fordi de nyuddannede kokke simpelthen ikke har de færdigheder, der efterspørges. Samtidig skal de offentlige køkkener formentlig snart tilbyde en plantebaseret valgmulighed hver dag.

Det er derfor paradoksalt, at vi som samfund ikke har en plantebaseret kokkeuddannelse, hvor de efterspurgte færdigheder er i fokus.

Hvis animalske produkter ikke længere skal være del i kokkeuddannelsens delelementer, er det politikerne, der skal lovgive om dette. Så kom i gang, kære politikere.

(Fotocredit: Freepik)

Seneste nyt

Back To Top