Skip to content

Sygehus afviste at operere veganer

17. maj 2018
DVF2
Sygehus afviste at operere veganer

Sygehus afviste at operere veganer

V.N. kæmpede i mange år med overvægt, efter at hun havde været igennem en omfattende hormonbehandling for PCO i forbindelse med en graviditet. For 6 år siden begyndte hun at leve vegetarisk, senere helt vegansk, i håb om at opnå vægttab.

Af journalen fra hendes læge fremgår blandt andet: ”Forsøgt med ivrig træning, lever vegansk. Har gået til personlig træner og diætist. Alt sammen uden at kunne opnå sufficient vægttab.”

Med et BMI på 37,5 svarende til svær fedme blev hun af sin læge sidst i oktober 2017 henvist til at få udført en operation – gastrisk bypass, som gør mavesækken mindre – på Køge Sygehus.

Men blot en uge senere, i begyndelsen af november 2017, modtog hun så et afslag fra sygehuset på at få gennemført operationen – med henvisning til at hun er veganer.

Sammen med afvisningen modtog V.N. sygehusets skriftlige politik i forhold til gastrisk bypass, hvoraf følgende fremgår: ”Vi tilbyder ikke kirurgi til veganer/vegetarer, da det i efterforløbet ikke er muligt at opnå sufficient kost.”

Men selvfølgelig er det muligt at ernære sig vegansk efter en bypass-operation, og V.N. henvendte sig efterfølgende til Privathospitalet Hamlet. I februar 2018 gennemførte de operationen. Det kostede V.N. cirka 60.000 kroner.

”Sikke en skuffelse. Hvis man er stor og spiser sig til døde, med alt mulig burger og cola, så får man operationen. Men for mig, som har valgt at leve plantebaseret, kan det ikke lade sig gøre. Jeg er virkelig målløs. Virkelig skuffet. Lægerne ved alt for lidt om kost og ernæring”, siger V.N. til DVF.

Vi kontaktede Køge Sygehus den 2. marts med et generelt spørgsmål om deres politik og praksis på dette område, hvor vi henviste til den konkrete sag. Vi sendte derpå en rykker den 21. marts. Vi har endnu ikke modtaget svar fra sygehuset.

”Det er fuldstændig forrykt det her. Hvis man forsøger at tage ansvar for sit vægttab ved at omlægge sin kost, kan man så ikke få en operation? Det er jo den omvendte verden”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

DVF vil fortsat arbejde på at få et svar fra Køge Sygehus, ligesom vi vil forsøge at hjælpe V.N. med at få kompensation for det beløb, hun har betalt privathospitalet.

Vi modtager desværre mange henvendelser fra mennesker, som er i klemme i de offentlige køkkener.

Skriv under på vores borgerforslag til Folketinget om, at de offentlige køkkener altid bør tilbyde et plantebaseret måltid som en valgmulighed.

Back To Top