Skip to content

Ældre Sagen afviser at hjælpe ældre vegetarer og veganere

19. oktober 2017
DVF
senior3

Ældre Sagen afviser at hjælpe ældre vegetarer og veganere

Vi arbejder som bekendt i DVF for at sikre, at alle offentlige køkkener skal tilbyde et 100 % plantebaseret måltid som en valgmulighed. Vores Ældreudvalg arbejder specifikt på dette for ældre vegetarer og veganere, som bor på plejehjem eller plejecentre, eller som er indlagt på hospitaler eller sygehuse, eller som får kommunal madudbringning. Vi har kendskab til flere triste sager, og vi ved, at mange ældre vegetarer og veganere er bekymrede for deres alderdom.

Vi henvendte os derfor for nylig til Ældre Sagen for at høre, om de ville mødes med vores Ældreudvalg for at tale nærmere om muligheden for at få deres hjælp til at lægge pres på politikerne.

Efter tre ugers ventetid, hvor vi måtte rykke dem for et svar, modtog vi følgende kortfattede svar: “Vi beklager, men jeres forslag om at vi deltager i kampagnen, er uden for vores kerneområde. Held og lykke med det.”

En ting er, at Ældre Sagen ikke vil mødes med vores Ældreudvalg for at høre nærmere om problematikken; det er i sig selv mærkeligt. Noget andet er, at de påstår, at kampagnen er udenfor deres kerneområde – det er direkte forkert. Ældre Sagen skriver nemlig flere steder på deres hjemmeside om de ældres mad, at de arbejder for at sikre “frihed til selv at vælge“.

Vi tænkte, at vi lige ville give dem en ekstra mulighed for at genoverveje deres svar, så vi skrev endnu en mail. Svaret var denne gang en anelse længere. Begrundelsen lød nu, at “vi må prioritere de sager, som vi tager op. Vi kan derfor desværre ikke på nuværende tidspunkt gå nærmere ind i denne sag.” De gjorde os samtidig opmærksom på, at de har 800.000 medlemmer.

Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, er skuffet over Ældre Sagens afvisning: “Det er meget trist, at Ældre Sagen på denne vis vender tusindvis af ældre medborgere ryggen. Det drejer sig om retten til en værdig alderdom, hvor man kan ernære sig forsvarligt. Det er fuldstændig ubegribeligt, at Ældre Sagen ikke vil samarbejde om den dagsorden. Det er et forbløffende svigt”.

Koordinatoren for Dansk Vegetarisk Forenings Ældreudvalg, Debbie Christensen, er også rystet. “Vi er rigtig mange seniorer, som har levet vegetarisk eller vegansk i årtier, men som går og gruer for, hvad der skal ske, når vi bliver ældre.” Hun tilføjer: “Vi arbejder jo selv på sagen, så det er virkelig ikke meget, vi beder Ældre Sagen om – at bakke op om vores ønske. Som minimum kunne de da tage et møde med os”.

Dansk Vegetarisk Forening opfordrer til, at vegetarer og veganere, som er medlemmer af Ældre Sagen, kontakter Ældre Sagen for at gøre opmærksom på problematikken.

“Problemet er tydeligvis, at Ældre Sagen mangler indsigt i problemets alvor – og ikke forstår, hvor lidt der skal til fra deres side for at hjælpe med at løse det. Så nu håber vi, at deres medlemmer vil gøre dem opmærksomme på, at de er nødt til at tage det her problem alvorligt”.

Dansk Vegetarisk Forening vurderer, at cirka 56.000 danskere over 60 år lever overvejende eller helt vegetarisk.

Back To Top