Verdensmålsmad er et projekt, som er støttet af Udenrigsministeriets Engagement- og Oplysningspulje.
Projektet har til formål at formidle viden om fødevareforbrugets og fødevareproduktionens betydning for verdensmålene i en både international og dansk sammenhæng med inspiration fra landsbyerne i Indien.
Det sker igennem workshops, video og en verdensmålsbrevkasse. Projektet er etableret i samarbejde med Aktion Børnehjælp, som har hjulpet med kontakten til Living Farms i Indien, hvor vi har været nede og optage en række videoer og samlet inspiration til vores workshops.
Verdensmålsbrevkasse
Skriv ind med spørgsmål til brevkassen til martin.keller@vegetarisk.dk.
Mange af os tænker, at vores egne handlinger for en mere bæredygtig hverdag kan føles som ’en dråbe i havet’. Men selv små ændringer kan have stor betydning, især når de spreder sig til andre.
Jeg kan bruge mig selv som eksempel. Jeg spiser primært økologisk plantebaseret mad, bor i en lille lejlighed i byen og cykler til de fleste af mine gøremål. Min beslutning om at leve mere enkelt påvirker de mennesker, jeg møder i mit netværk. Mange bliver opmærksomme på, at det faktisk er muligt at leve mere bæredygtigt og grønt, når de ser, hvordan jeg gør. Jeg hører ofte fra andre, at de også gerne vil leve mere enkelt, forbruger for meget, bruger for mange penge, eller spiser for meget kød.
Vi udvikler os bedst i de sociale netværk, vi indgår i – blandt de mennesker, vi holder af, og dem vi sammenligner os med. Denne påvirkning kan ske både hurtigt og langsomt. Men når én eller to personer i et fællesskab begynder at tage ansvar for deres handlinger og vælge en mere bæredygtig livsstil, vil det ofte inspirere andre til at gøre det samme. På den måde kan én persons valg få en positiv indvirkning på hele fællesskabet og på sigt skabe større forandringer.
Det er vigtigt at finde handlemuligheder, der passer ind i vores hverdag. Når vi aktivt vælger at gøre en forskel og tage ansvar for en mere bæredygtig livsstil, opbygger vi en ny, bæredygtig identitet, som giver håb. Det kan være svært at se de dramatiske billeder af skovbrande eller høre om dyremishandling, og det kan føre til tristhed og magtesløshed. Men ved at tage små skridt mod en grønnere livsstil kan vi skabe håb og ny energi.
Jeg har selv lært meget fra forskere om, hvordan sangfugle og flyvende insekter forsvinder fra Danmark, primært på grund af vores store produktion af grise. Selvom det kan være chokerende at høre, giver det også mening, når jeg forstår årsagerne. Denne forståelse giver mig håb og motivation til at ændre mine vaner. Jeg har derfor skiftet fra at være en stor kødspiser til at blive en økologisk plantespiser. Jeg ved, at jeg lever sundere og tager ansvar – og det giver håb.
Der er mange ting, vi selv kan gøre for at leve mere bæredygtigt. Jeg spiser for eksempel primært økologisk og plantebaseret mad. Det har hjulpet mig med at reducere mit madspild, og jeg ved, at jeg støtter de producenter, der laver grøn mad direkte til mennesker. Når vi vælger flere plantebaserede fødevarer i stedet for kød, påvirker vi både klimaet, naturen, vores sundhed og miljøet i en positiv retning.
Det er vigtigt at reducere de store arealer, der bruges til at dyrke foder til husdyr som grise, høns og køer. I dag bruges over halvdelen af Danmarks landbrugsareal til dette formål, og omkring 80 % af vores afgrøder går til dyrefoder, mens kun 8 % går direkte til mennesker. Vi skal bruge vores jord smartere. Vores fremtidige landbrug bør kun fylde en tredjedel af det nuværende areal, hvor vi både kan producere foder til økologiske husdyr og samtidig dyrke rigeligt med økologiske afgrøder til menneskeføde.
Når det sker, kan vi omdanne en tredjedel af de tidligere landbrugsarealer til vild, beskyttet natur, hvilket vil være en stor gevinst for biodiversiteten.
Naturen vil altid klare sig, hvis den får de rigtige rammer til at vokse frem som vild natur og det rene miljø, som naturen behøver for at være vild natur. Men alligevel kan vi godt sige at vi skal redde naturen.
Vi skal redde naturen fordi vi mennesker er natur. Vi har behov for den en natur med mange forskellige planter og dyr altså med en høj biodiversitet, fordi naturen påvirker vores livsglæde, naturen skaber et sundt miljø så vi kan dyrke og gro vores fødevarer og naturen er en del af vores livskvalitet.
Jeg formidler gennem film og aktive dialogbasseret oplæg til børn, unge og voksne. Jeg fortæller om at vores natur forsvinder, at livet i vores indre farvande er ved at dø af iltmangel, at vores rene drikkevand er truet og at vores folkesundhed går den forkerte vej ift. fedme, sukkersyge, hjertekarsygdomme m.v.
Disse meget alvorlige tilstande skyldes vores meget store animalske produktioner og de skyldes vores meget store indtag af kød. Over halvdelen af vores lands areal er dækket med fodermarker med giftstoffer, kvælstof og gødning, der producerer foder til de omkring 30 millioner danske grise.
Løsningen er at vi skal spise meget mindre kød og at vi omgående skal reducere vores konventionelle animalske produktioner.
Jeg havde rejst jorden rundt med Unicef, WWF Verdensnaturfonden og Fairtrade, hvor jeg var Goodwill – ambassadør. Ved disse rejser besøgte jeg små afsidesliggende landsbysamfund og fandt ud af, at det er os i den vestlige rige del af verden, der har meget at lære af de små fattige, men bæredygtige samfund. De små samfund spiser meget plantebaseret mad og meget lidt kød. Det ville jeg også gøre.
Jeg formidlede vores natur gennem TV og ved div. oplæg og blev enig med mig selv om, at jeg også selv skulle være det gode eksempel og være hovedsagelig plantespiser. Når jeg formidlede, at vi skulle reducere vores store animalske produktion, så var det en nødvendighed, at jeg også selv levede og spiste ud fra det jeg formidlede til tusindvis af mennesker.
Vores natur forsvinder og vi er med til at brænde regnskovene, når vi spiser og producere alt for mange dyr. Vi skal producere langt færre dyr og vi skal spise flere økologiske grøntsager, rodfrugter, bælgfrugter mv. og mindre kød.