Skip to content

Lær at lave verdensmålsmad med Martin Keller

Verdensmålsmad er et projekt, som er støttet af Udenrigsministeriets Engagement- og Oplysningspulje.

Projektet har til formål at formidle viden om fødevareforbrugets og fødevareproduktionens betydning for verdensmålene i en både international og dansk sammenhæng med inspiration fra landsbyerne i Indien.

Det sker igennem workshops, video og en verdensmålsbrevkasse. Projektet er etableret i samarbejde med Aktion Børnehjælp, som har hjulpet med kontakten til Living Farms i Indien, hvor vi har været nede og optage en række videoer og samlet inspiration til vores workshops.

Verdensmålsbrevkasse

Skriv ind med spørgsmål til brevkassen til martin.keller@vegetarisk.dk.

Mange af os tænker, at vores egne handlinger for en mere bæredygtig hverdag kan føles som ’en dråbe i havet’. Men selv små ændringer kan have stor betydning, især når de spreder sig til andre.

Jeg kan bruge mig selv som eksempel. Jeg spiser primært økologisk plantebaseret mad, bor i en lille lejlighed i byen og cykler til de fleste af mine gøremål. Min beslutning om at leve mere enkelt påvirker de mennesker, jeg møder i mit netværk. Mange bliver opmærksomme på, at det faktisk er muligt at leve mere bæredygtigt og grønt, når de ser, hvordan jeg gør. Jeg hører ofte fra andre, at de også gerne vil leve mere enkelt, forbruger for meget, bruger for mange penge, eller spiser for meget kød.

Vi udvikler os bedst i de sociale netværk, vi indgår i – blandt de mennesker, vi holder af, og dem vi sammenligner os med. Denne påvirkning kan ske både hurtigt og langsomt. Men når én eller to personer i et fællesskab begynder at tage ansvar for deres handlinger og vælge en mere bæredygtig livsstil, vil det ofte inspirere andre til at gøre det samme. På den måde kan én persons valg få en positiv indvirkning på hele fællesskabet og på sigt skabe større forandringer.

Det er vigtigt at finde handlemuligheder, der passer ind i vores hverdag. Når vi aktivt vælger at gøre en forskel og tage ansvar for en mere bæredygtig livsstil, opbygger vi en ny, bæredygtig identitet, som giver håb. Det kan være svært at se de dramatiske billeder af skovbrande eller høre om dyremishandling, og det kan føre til tristhed og magtesløshed. Men ved at tage små skridt mod en grønnere livsstil kan vi skabe håb og ny energi.

Jeg har selv lært meget fra forskere om, hvordan sangfugle og flyvende insekter forsvinder fra Danmark, primært på grund af vores store produktion af grise. Selvom det kan være chokerende at høre, giver det også mening, når jeg forstår årsagerne. Denne forståelse giver mig håb og motivation til at ændre mine vaner. Jeg har derfor skiftet fra at være en stor kødspiser til at blive en økologisk plantespiser. Jeg ved, at jeg lever sundere og tager ansvar – og det giver håb.

Der er mange ting, vi selv kan gøre for at leve mere bæredygtigt. Jeg spiser for eksempel primært økologisk og plantebaseret mad. Det har hjulpet mig med at reducere mit madspild, og jeg ved, at jeg støtter de producenter, der laver grøn mad direkte til mennesker. Når vi vælger flere plantebaserede fødevarer i stedet for kød, påvirker vi både klimaet, naturen, vores sundhed og miljøet i en positiv retning.

Det er vigtigt at reducere de store arealer, der bruges til at dyrke foder til husdyr som grise, høns og køer. I dag bruges over halvdelen af Danmarks landbrugsareal til dette formål, og omkring 80 % af vores afgrøder går til dyrefoder, mens kun 8 % går direkte til mennesker. Vi skal bruge vores jord smartere. Vores fremtidige landbrug bør kun fylde en tredjedel af det nuværende areal, hvor vi både kan producere foder til økologiske husdyr og samtidig dyrke rigeligt med økologiske afgrøder til menneskeføde.

Når det sker, kan vi omdanne en tredjedel af de tidligere landbrugsarealer til vild, beskyttet natur, hvilket vil være en stor gevinst for biodiversiteten.

Back To Top