23. januar 2025
Over 130 organisationer, der repræsenterer alt fra landmænd over sundhedsprofessionelle og forbrugere til dyrevelfærds- og miljøinteresser, har skrevet til EU’s landbrugs- og fødevarekommissær, Christophe Hansen, og opfordret ham til at udvikle en EU-handlingsplan for plantebaserede fødevarer inden 2026.
Grupperne omfatter 30 nationale organisationer samt europæiske og internationale organer. De bidrager til en voksende konsensus, der begyndte med den strategiske dialog om fremtidens EU-landbrug sidste sommer, da man netop anbefalede en sådan handlingsplan.
Med BEUC, EPHA, Greenpeace, Birdlife, EEB, IFOAM og Freshfel blandt underskriverne opfordrer brevet til en handlingsplan, der styrker hele den plantebaserede landbrugs- og fødevarekæde fra jord til bord med fokus på plantebaserede fødevarer som en del af løsningen. Underskriverne fremhæver seks områder, som handlingsplanen for plantebaserede fødevarer vil hjælpe med, at:
- Opnå strategisk autonomi inden for proteiner
- Skabe nye forretningsmuligheder for landmænd
- Forbedre sundheden
- Beskytte klimaet og vores miljø
- Spare penge
- Styrke politisk sammenhæng
Du kan læse hele brevet (på engelsk) her
Underskriverne ønsker, at kommissæren sikrer, at udviklingen af denne plan indgår i visionen for fremtidens landbrug og fødevarer, som forventes at foreligge i slutningen af februar i år.
Handlingsplanen kunne finde inspiration i den danske handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Organisationerne vurderer, at en sådan plan i højere grad ville sidestille plantebaserede fødevarer med animalsk landbrug, give mulighed for at styrke Europas autonomi og støtte diversificering for landmænd.
IFOAM Organics Europes vicedirektør Eric Gall udtaler:
“At producere vegetabilske proteiner med økologiske og agroøkologiske produktionsmetoder er den perfekte opskrift på at maksimere sundheds- og miljøfordelene ved plantebaserede fødevarer. Og landmænd kunne også drage fordel af at diversificere deres produktion ved at introducere nye afgrøder, især hvis denne omstilling ledsages af økonomisk støtte til at belønne landmænd for beskyttelse af økosystemer.”
Agustín Reyna, generaldirektør i BEUC, Den Europæiske Forbrugerorganisation, tilføjer:
“Ved at ændre deres kostvaner kan forbrugerne være centrale forandringsagenter i overgangen til bæredygtige fødevaresystemer. For at dette kan ske, skal sunde plantebaserede fødevarer blive mere attraktive, prisoverkommelige og tilgængelige for at være et reelt alternativ for forbrugerne.
Kommissionens kommende vision for fremtidens landbrug og fødevarer skal være modig på efterspørgselssiden og bane vejen for en EU-handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Det er den manglende brik i puslespillet om kostvaner, der vil gavne mennesker og planeten.”
Grupperne påpeger også arealanvendelses- og miljøfordelene ved en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. 71% af alt landbrugsareal i EU er dedikeret til produktion af animalske produkter.
Plantebaserede fødevarer bruger omkring fire gange mindre areal, så øget anvendelse af sådanne fødevarer ville øge fødevareproduktionen, give plads tilbage til naturen og give Europa større autonomi, da to tredjedele af proteiner til dyrefoder for øjeblikket importeres fra udlandet. Øget forbrug af plantebaserede fødevarer ville drastisk reducere presset på verdens skove, gavne klimaet og bidrage til renere jord, luft og vandmiljø.
Niklas Oppenrieder fra PAN, en sammenslutning af læger, der har underskrevet brevet, anfører:
“Dårlig ernæring er en væsentlig bidragyder til sygdomsbyrden i EU og en stor belastning for de nationale sundhedsbudgetter. En handlingsplan for plantebaserede fødevarer ville være en fremragende forebyggende foranstaltning, der hjælper med at genoprette balancen i vores kost for at tackle underforbruget af bælgfrugter, frugt og grøntsager.”
Dansk Vegetarisk Forening er sammen med flere andre danske organisationer medunderskriver på ønsket. DVF er fortsat dedikeret til arbejdet for en EU-handlingsplan med inspiration og afsæt i den danske nationale handlingsplan for plantebaserede fødevarer.
Alle underskriverne kan ses herunder: