Skip to content

Maria Felding får Mikkel Hindhede-prisen 2017

Maria Felding
26. august 2017
DVF
Maria Felding

Maria Felding får Mikkel Hindhede-prisen 2017

Mikkel Hindhede-prisen går i 2017 til Maria Felding. Det har Dansk Vegetarisk Forening netop afsløret i forbindelse med Vegetarisk Festival, hvor prisoverrækkelsen lige har fundet sted.

Pris-komitéen begrunder valget af Maria Felding således:

“I år har vi valgt at give prisen til et menneske, som i dén grad har formået at sætte fokus på de ernæringsmæssige fordele ved en plantebaseret kost.

Det er et menneske, som er trådt frem i den offentlige debat og har argumenteret for, at de danske myndigheder bør revidere de officielle kostråd. Det er samtidig et menneske, som har oplevet personlige omkostninger ved at stå fast på, at en plantebaseret kost er sundhedsfremmende. For ikke kun er der mennesker, som insisterer på, at animalske fødevarer er nødvendige – nogle af disse mennesker er også parate til, med næb og kløer og beskidte retoriske kneb, at angribe mennesker, som arbejder på at fremme en plantebaseret kost. Den slags kan det være meget ubehageligt at blive udsat for, og det kan påvirke moralen og kamplysten hos det menneske, der er under angreb.

I år har vi derfor besluttet at hædre et menneske, som fortjener at få et ekstra moralsk rygstød til sit fremadrettede arbejde. Mikkel Hindhede-prisen gives derfor i 2017 til Maria Felding.

Om Maria Felding

Maria Felding har de seneste år ydet en stor indsats for at udbrede kendskabet til de ernæringsvidenskabelige fordele ved en plantebaseret kost – dels gennem en række foredrag såvel på Christiansborg som i patientforeninger, dels gennem udgivelsen af bogen ”Den plantebaserede kost” i samarbejde med en kollega, dels gennem bidrag til vigtigt vejledningsmateriale.

Samtidig arbejder Maria Felding også til daglig med at vejlede veganere og vegetarer, ligesom hun vejleder den øvrige befolkning på en måde, der inspirerer til at spise grønnere, naturligvis med respekt for den enkeltes livssituation. Og altid på et sagligt, nuanceret og videnskabeligt grundlag.

“Maria, vi håber, at du også fremover – i Mikkel Hindhedes ånd – bevarer et stærkt ernæringsvidenskabeligt grundlag i dit arbejde. For så er det fortsat de kræfter, som modarbejder dig, der udstiller sig selv, og så er der ingen, der kan stoppe dig.”

Læs mere om Maria Felding og hendes arbejde her.

Mikkel Hindhede – en af de største ernæringsforskere

Mikkel Hindhede-Prisen er opkaldt efter Mikkel Hindhede, som var en af de største ernæringsforskere i det 20. århundrede, ikke blot i Danmark men i verden. Hindhede var leder for Statens Laboratorium for Ernæringsundersøgelser fra 1910 til 1932 og fødevarerådgiver for den danske regering under første verdenskrig. Hindhede studerede især menneskets proteinbehov og påviste, at det var langt mindre, end man hidtil havde troet. Han anbefalede en kost med mere rugbrød, kartofler og grøntsager.

Da Danmark blev nødt til at rationere sine fødevarer under krigen, blev Hindhedes principper anvendt, så befolkningen fik mere korn og færre animalske fødevarer. Det medførte, at sundhedstilstanden hos befolkningen blev markant forbedret.

Dansk Vegetarisk Forening mener, at verden stadig har meget at lære af Hindhedes arbejde, og derfor har foreningen stiftet den nye pris, som skal gøre opmærksom på Hindhede samt hvert år hædre et menneske, der har gjort en særlig indsats for at fremme plantebaseret kost.

Bliv medlem af Dansk Vegetarisk Forening

Vil du lære mere om Dansk Vegetarisk Forenings arbejde, eller ønsker du at støtte en mere vegetarisk levevis? Så meld dig ind i DVF og bliv klogere på en grønnere livsstil. Vidste du også, at når du er medlem af DVF, så får du samtidig rabat hos flere forskellige butikker, webshops, restauranter, caféer m.m?

Back To Top