Kære læser,
På mange måder har 2023 været endnu et historisk år i Dansk Vegetarisk Forening. Hvis du vil læse alt om vores arbejde i året, der gik, kan du læse hele vores årsrapport her: Årsrapport 2023 – web.
Du kan se videoen herunder, hvor vores sekretariatschef Louise fortæller om årets resultater.
Som højdepunkter fra 2023 kan vi nævne:
- Offentliggørelse af regeringens Handlingsplan for Plantebaserede Fødevarer, som beskriver en samlet plan for hele fødevaresystemet fra jord til bord. Handlingsplanen har vakt begejstring blandt andre vegetariske, veganske samt miljø- og klimaorganisationer over hele verden.
- Vi har været i landsretten i Viborg i Danmarks første klimaretssag om greenwashing. Sammen med Klimabevægelsen i Danmark har vi stævnet Danish Crown for “klimakontrolleret gris” og “dansk gris er mere klimavenlig end du tror”. Afgørelsen ventes at falde den 6. februar 2024.
- I 2023 har DVF i regi af Plantebaseret Videnscenter gennemført 5 projekter med fokus på at fremme økologiske plantebaserede fødevarer. Projekterne har fokuseret på: Mere plantebaseret mad til højskoler og frie fagskoler, flere genkøb af økologiske plantebaserede produkter i detailhandlen, netværksskabelse for startups, arrangementer i regi af Netværk for Fremtidens Planteproteiner samt en kampagne om vigtigheden af økologi målrettet engagerede plantespisere og influencere.
- Plant Food Festival blev et stort tilløbsstykke med 4.200 besøgende og 70 udstillere i Øksnehallen i København. I år blev Politiken desuden mediepartner på festivalen. PPF blev muliggjort med støtte fra Fonden for økologisk landbrug, Plant Mate by Organic Plant Protein og Naturli’ Foods.
- En benchmarking af Danmarks 27 største banker vedr. bankernes politikker og målsætninger for at understøtte transformationen fra animalske fødevarer til plantebaserede fødevarer.
- Kampagnen Planterig 6, hvor vi fik sat fokus på sammenhængen mellem en planterig kost og sunde blodkar overalt i kroppen.
Igen i år viser vores årlige undersøgelse, som vi gennemfører i samarbejde med Coop Analyse, en stigning i befolkningsandelen, som lever overvejende eller helt vegetarisk. Tallene er nu oppe på 20 % af danskerne på tværs af alle aldersgrupper og hele 36 % blandt de unge mellem 18 og 34 år.
Der skal lyde en kæmpestor og dybfølt tak til alle medlemmer, bidragydere, samarbejdspartnere og frivillige. I muliggør, at vi kan arbejde for et bæredygtigt, etisk og sundt fødevaresystem.
Hvis du endnu ikke er medlem af DVF, vil vi blive utrolig glade for din støtte med et medlemskab. Der er cirka 180.000 veganere og vegetarer i Danmark, og endnu flere er i gang med at skære ned på kødet. Alligevel har vi kun omkring 4.000 medlemmer. Med de få ressourcer, vi har, udretter vi store ting, skaber målbare resultater og gør livet lettere (og grønnere) for alle gennem samarbejde med både landbruget, detailhandlen, politikere, andre NGO’er og fødevareprofessionelle. Tænk, hvad vi kunne udrette, hvis vi var flere. Et medlemskab af DVF giver adgang til en række rabatter i butikker og på caféer/restauranter.
Bak op om den gode sag, uanset om du fravælger kødet af sundhedsmæssige årsager, af hensyn til dyrene, et ønske om bedre natur, miljø og klima eller noget helt fjerde. Alle er velkomne.