Skip to content
Glas Mælk

Mælkemyten

Mange danskere er vokset op med budskabet om, at man skal drikke mælk hver dag eller indtage mælkeprodukter for at leve sundt, men det er ikke nødvendigt.

Mælkemyten lever

En undersøgelse foretaget af YouGov for DVF i januar 2019 viste, at:

35 procent af danskerne tror, at en sund kost skal indeholde mælk eller mælkeprodukter

Halvdelen af danskerne tror ikke, man kan få nok calcium uden mælk eller mælkeprodukter

54 procent af danskerne tror, de officielle kostråd siger, at man skal drikke mælk hver dag

Mælk og mælkeprodukter er ikke en nødvendighed

Mange danskere er vokset op med budskabet om, at man skal drikke mælk hver dag eller indtage mælkeprodukter for at leve sundt. I virkeligheden kan man sagtens leve sundt og godt uden.

I DVF synes vi, at alle har ret til at vide, at mælk og mælkeprodukter er noget, man kan vælge at indtage – ikke noget man skal have.

Desuden er det af hensyn til både din egen sundhed, planeten og dyrene en rigtig god idé at skrue op for indtaget af planter og ned for indtaget af animalske fødevarer. Så lad os få aflivet mælkemyten en gang for alle!

Det siger de officielle kostråd om mælk

Over halvdelen af danskerne tror, at Fødevarestyrelsen i sine officielle kostråd anbefaler, at man drikker mælk hver dag. Men det er forkert. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man – når og hvis man indtager mælkeprodukter – vælger magre mælkeprodukter.

Derudover skriver Fødevarestyrelsen, at “¼ til ½ liter mælkeprodukt dagligt er passende i forhold til danske madvaner.” De officielle kostråd siger altså hverken, at man skal drikke mælk hver dag, eller at en sund kost nødvendigvis skal indeholde mælk eller mælkeprodukter. Tværtimod skriver Fødevarestyrelsen direkte, at man kan sammensætte en sund kost med et calciumindtag, der svarer til anbefalingerne, uden mælkeprodukter. Samlet set er de officielle kostråd dog en forvirrende omgang, når det kommer til mælk, og det er forståeligt, at mange danskere misforstår dem.

Calcium

Mælk indeholder calcium, ja. Og calcium er rigtig vigtigt for kroppen. Men mælk er ikke den eneste kilde til calcium, og ifølge et af verdens mest anerkendte universiteter, Harvard, er det heller ikke nødvendigvis den bedste.

Myndighederne i lande som Sverige, Storbritannien og Canada anerkender fuldt ud, at man ikke behøver mælk eller mælkeprodukter.

I Danmark er Fødevarestyrelsens officielle kostråd mindre klare i mælet, og danskerne er tydeligvis forvirrede.

Fødevarestyrelsen anbefaler et dagligt indtag på 800 mg calcium til voksne over 18 år. Ovenfor kan du se et eksempel på, hvordan man relativt let kan opnå 800 mg calcium på en plantebaseret kost.

Læs mere om calcium her

Fakta og baggrundsviden om mælk og sundhed

Back To Top