Skip to content

Andelen af danskere, som vil have kødforbruget ned, er steget markant

2. september 2021
Berit Ertmann
Vegansk mad
Sandwich

Andelen af danskere, som vil have kødforbruget ned, er steget markant

Torsdag den 2. september 2021

Andelen af danskere, som mener, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres, er steget kraftigt fra 2020 til 2021.

Det viser undersøgelsen “Danskernes kødforbrug og holdninger til kød og plantebaserede fødevarer”, som Coop og Dansk Vegetarisk Forening netop har offentliggjort.

Hele 49 pct. af de adspurgte svarer i dette års undersøgelse ja til spørgsmålet “Mener du, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres?”, hvilket er en stigning på over 10 procentpoint i forhold til sidste år. Og samtidig er andelen, der mener, at vores kødforbrug ikke skal ned, faldet til 28 pct. i år mod 36 pct. sidste år.

De unge er længst fremme

Det er primært de unge, som mener, at kostvanerne bør lægges om, så kødet kommer til at fylde mindre, viser tallene fra Coop Analyse.

Undersøgelsen viser samtidig, at rekordmange danskere – 63,2 pct. – har et ønske om selv at spise mindre kød. Antallet af personer, som “slet ikke” ønsker at skære ned på kødet er desuden rekordlavt på blot 30,9 pct. Også her er de unge mest villige til at skabe forandring: Blandt de 18-34-årige svarer hele 75,3 pct., at de gerne vil spise mindre kød.
Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl mener, at tallene viser, at der nu er kommet skub i den positive udvikling blandt danskerne.

“Der er tale om en reel holdningsændring. Vi kan se, at flere og flere anfører, at de enten i høj grad eller i nogen grad gerne vil nedbringe deres kødforbrug. Tallene viser, at der er stor opbakning i befolkningen til at foretage den nødvendige omstilling til en mere plantebaseret kost, både i samfundet og for den enkelte,” siger han.

I de foregående tre år har det ellers været sundhed, som har været den primære årsag, men i år er klimaet altså blevet den vigtigste faktor. Igen er det særligt blandt de unge, at klimaet påvirker madvanerne.

”Det er interessant at se, hvordan vores forbrug år for år bevæger sig gradvist i en mere grøn retning. Det er specielt de unge, der er frontløbere på den dagsorden, og de unge er som bekendt morgendagens forbrugere, så for mig at se, er retningen tydelig. Vi kommer til at spise mere plantebaseret mad de kommende år,” siger kommunikations- og analysechef hos Coop Lars Aarup om undersøgelsen.

Budskabet er slået igennem

Fra Dansk Vegetarisk Forening lyder vurderingen, at budskabet om en reel grøn omstilling nu lader til at være slået igennem i befolkningen.

“At vi går over til en mere plantebaseret kost er godt for både for klima, miljø, dyrevelfærd og folkesundhed. I DVF har vi længe sat fokus på, at det er lækkert og sundt at spise plantebaseret, og det lader heldigvis til, at en voksende gruppe af danskerne har taget det budskab til sig. Vi håber, at politikerne lytter og sætter nogle rammer, der gør det nemmere for borgerne at spise plantebaseret. F.eks. ved at tilbyde et grønt alternativ til kødet i alle offentlige kantiner,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Det er femte gang, at undersøgelsen er blevet gennemført, og det er således muligt at følge udviklingen fra 2017. De fem undersøgelser er gennemført på samme måde og er repræsentative for den danske befolkning på mellem 18 og 74 år.

I 2021 er der gennemført 1.011 interviews blandt respondenter udtrukket af YouGovs Danmarkspanel. Data er behandlet af Coop Analyse.

Seneste nyt

Back To Top