INDSAMLING TIL RETSSAG

Støt retten til at leve vegetarisk/vegansk i Danmark

Støt retssagen om vegetarers/veganeres ret til at kunne leve efter deres overbevisning i det danske samfund og ikke blive udsat for forskelsbehandling. Bidrag er berettiget til skattefradrag. Læs mere nedenfor.

Mandag den 8. august 2022: I alt 483.400 kr. fra 1.371 borgere – af målet på mindst 500.000 kr. Vi har stævnet to kommuner og to regioner, og vi regner med at få sagerne direkte i Landsretten pga. sagernes principielle karakter.

Tusind tak for din støtte!

Forestil dig, at du er indlagt på hospitalet, men kun får serveret kartoffelmos og franskbrød, eller at personalet bliver ved med at servere kød for dig, mens du er indlagt.

Forestil dig, at du ikke kan finde en daginstitution til dine børn, fordi man hverken vil servere vegansk mad eller tillade dig at sende en madpakke med hjemmefra.

Forestil dig, at du udvikler en spiseforstyrrelse, og at du som led i behandlingen tvinges til at spise kød eller mælk.

Eller forestil dig, at du har levet vegetarisk i 30 år, men hvis du bliver dement på plejehjemmet, serverer personalet kød for dig, eller maden er så utilstrækkelig, at du føler dig tvunget til at spise kød igen.

Hvis du synes, at dette lyder uacceptabelt, så håber vi, at du vil støtte den retssag, som vi nu forbereder.

DER ER BRUG FOR EN AFKLARING VED EN DOMSTOL

Vi har igennem flere år modtaget mange henvendelser fra borgere, som er i klemme i de offentlige køkkener.

Justitsministeriet har, på baggrund af en række domme ved Menneskerettighedsdomstolen, i et svar til Folketinget i februar 2020 anerkendt, at vegetarer og veganere er beskyttet af Menneskerettighedskonventionen og formentlig i nogle situationer har ret til at få serveret vegetariske og/eller veganske måltider i offentlige institutioner.

Institut for Menneskerettigheder har derfor anbefalet Dansk Vegetarisk Forening at få prøvet en række konkrete sager ved en domstol, så det kan blive afklaret, hvornår man har denne rettighed. Vi forventer at kunne starte sagen direkte i Landsretten, eftersom det er en principiel sag.

Dansk Vegetarisk Forening har valgt Christian Dahlager, som er advokat med møderet for Højesteret, til at føre sagen.

”Det er godt, at Danmark mange steder over skattebilletten har måltider i børnehaver, vuggestuer og andre institutioner, men selvfølgelig må det offentlige så også sikre lige vilkår for alle. Det betyder, at institutionerne må sørge for ikke blot en ordning til de, der foretrækker at spise kød, men også til vegetarer og veganere. Ellers er der tale om en uretmæssig forskelsbehandling.

Der kan være situationer, hvor det offentlige ikke har reel og praktisk mulighed for at sørge for måltider til veganere og vegetarer – det er den grænse, som vi nu med dette vigtige søgsmål skal have testet”, siger Christian Dahlager.

INDSAMLING

For at kunne anlægge sagerne startede vi i juli 2020 en indsamling, som skal dække omkostningerne til sagen, først og fremmest udgifterne til advokater, sekundært DVF’s arbejde med sagen. Det er vores estimat, at det kræver mindst 500.000 kroner at afprøve cirka 3-5 konkrete sager. Et eventuelt overskud, når retssagen er overstået, vil gå til efteruddannelse af køkkenprofessionelle i plantebaseret madlavning.

Selvom dommene i de sager, som føres, vil handle om de specifikke sager, vil formålet være at få en afgørelse af, hvor grænserne generelt går – hvornår har man som vegetar/veganer ret til, at der bliver taget hensyn. Du kan læse mere i vores Q&A om retssagen her.

Vi håber, at du vil støtte retssagen ved at donere et beløb. Alle beløb tæller, også de mindre beløb, men vi har brug for mange bidrag på mindst 1.000 kroner, og også flere bidrag som er væsentligt større end dette, hvis det skal være realistisk at nå i mål.

Det handler om retten til at kunne leve vegetarisk/vegansk i det danske samfund. Måske har du i dag ingen problemer, men en dag kan det være dig, eller en du holder af, der står i en sårbar situation på et hospital eller et plejehjem, eller kæmper med en daginstitution eller kommune.

Som samfund har vi i øvrigt alle en interesse i, at det grønne og klimavenlige valg er nemt tilgængeligt og ikke er fyldt med benspænd. Retssagen kan derfor bidrage til dette – til gavn for hele befolkningen.

Tusind tak for støtten.

Spørgsmål?

Kontakt DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl via e-mail eller på tlf. 50 56 18 17.

HUSK at du kan få skattefradrag for donationer

Du kan i 2022 få skattefradrag for i alt 17.200 kroner for donationer til organisationer/foreninger. Hvis du oplyser dit CPR-nummer i formularen foroven, så indberetter vi din donation til Skat. Du kan også altid skrive til os på regnskab@vegetarisk.dk, hvor vi efterfølgende sender dig et link til sikker indberetning af CPR-nummer (vi opbevarer CPR-numre i et sikkert, GDPR-godkendt system, der kræver særlig adgang. Du kan til enhver tid rette henvendelse til os, hvis du ønsker at vi skal slette dit CPR-nummer).

Læs mere om fradrag for bidrag til velgørende foreninger på Skats hjemmeside her.

ALTERNATIVE BETALINGSFORMER

MobilePay

Send din donation til 25419. Husk at skrive ‘Retssag’ i kommentarfeltet, samt dit CPR-nummer, hvis du ønsker fradrag for din donation.

Direkte bankoverførsel

Reg. nr.: 8401
Konto nr.: 1760307

Husk at skrive ‘Retssag’ i kommentarfeltet, samt dit CPR-nummer, hvis du ønsker fradrag for din donation.

Skriv her og klik på Enter for at søge