Minkavlere betaler 10 milliarder tilbage til staten for at støtte den grønne omstilling

De danske minkavlere har nu besluttet at komme samfundet til undsætning for at redde klimaet.
I kølvandet på den store forargelse over de 19 milliarder, der skulle udbetales i erstatning, har minkavlerne besluttet at returnere halvdelen af pengene til statskassen. Altså cirka 10 milliarder kroner.
Det fortæller minkbranchens talsperson, Thyge Larsen, i en pressemeddelelse.
”Vi kan forstå, at regeringen er blevet bange for at gøre de animalske producenter vrede, på grund af traktordemonstrationerne i efteråret. Desuden at de på grund af økonomisk smalhals har opgivet at reducere resten af den danske produktion af dyr, selvom en reduktion ifølge eksperterne er nødvendigt for at nå klimamålet. Men sådan var det jo ikke ment”, siger han.
”Selvfølgelig skulle vi have en solid erstatning for at mindske risikoen for mutationer af covid-19 fra mink, men ikke hvis det undergraver hele den grønne omstilling. Vi vil også gerne løfte vores samfundsansvar, når riget fattes penge. Og så vidt vi kan forstå, vil 10 milliarder kroner være en stor hjælp i forhold til at omstille svineproduktionen til plantebaserede fødevarer.”
Han fortæller, at han også har talt med repræsentanter fra svinebranchen, som bakker op.
”De påpeger, at de jo også har børn og børnebørn, som skal have en fremtid, når de skal overtage slægtsgården. Og den fremtid er der jo ikke meget af, hvis Indlandsisen er smeltet, så markerne og grisestaldene står under vand.”
Venstre, som traditionelt har gode forbindelser til de animalske producenter, bifalder tiltaget:
”Jeg kan forstå på dem, jeg har talt med, at de kan nøjes med én Rolls-Royce og én swimmingpool. Og i så fald har vi jo sat erstatningen lidt for højt, må vi erkende. Det er derfor virkelig smukt, at minkbranchen går foran og vil bidrage til en bæredygtig fremtid for Danmark”, siger Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen.

Læs mere om minkavlernes tilbud her

Seneste nyt

Skriv her og klik på Enter for at søge