mexican-1935154_1920
mexican-1935154_1920

KAMPEN FOR EN GRØN VALGMULIGHED I DE OFFENTLIGE KØKKENER FORTSÆTTER

Den 9. december behandlede Folketinget og fødevareministeren i hele to timer det forslag, som over 12.000 danskere har støttet, da det i sin tid var et borgerforslag: En grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener.

Det er noget, vi i DVF har arbejdet for i årevis, fordi det handler om en basal rettighed for landets 140.000 vegetarer og veganere, og fordi det handler om de miljømæssige og sundhedsmæssige fordele ved, at alle danskere altid har mulighed for at vælge et grønt alternativ.

Tak til Frie Grønne, som har genfremsat forslaget. Tak til Alternativet, som oprindeligt fremsatte forslaget. Og tak til SF, som bakker fuldt op om forslaget.

Vi vil desuden sige tak til de fem ordførere – Susanne Zimmer (FG), Torsten Gejl (Å), Carl Valentin (SF), Kathrine Olldag (RV) og Søren Egge Rasmussen (Ø) – som alle talte varmt for retten til en plantebaseret valgmulighed i de offentlige køkkener og stillede gode og skarpe spørgsmål til fødevareministeren.

Vi håber, at Radikale – som pt. ikke har besluttet sig endeligt – ender med at beslutte sig for at stemme for forslaget.

Vi håber ligeledes, at Enhedslisten, som har meldt ud, at de ikke støtter forslaget, men har sympati for dele af forslaget, ender med alligevel at støtte forslaget.

Begge partier kan med fordel benytte de samme argumenter, som var afgørende for SF’s beslutning om at støtte det: At det handler om en basal rettighed til at vælge det grønne.

Vi vil desuden sige tak til fødevareminister Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet, som fra talerstolen sagde:

”Der bør altid være mulighed for at vælge et plantebaseret måltid, som er både mættende, sundt og nærende”. Han sagde desuden: ”Jeg er selvfølgelig rigtig ærgerlig og ked af, hvis der er borgere, der oplever, at de ikke kan få imødekommet deres behov i forhold til at kunne vælge plantebaseret kost. Det er trist, og det er træls.” Det er virkelig positivt med en minister, der klokkeklart siger dette. Det giver genlyd.

Regeringen vil dog alligevel ikke støtte forslaget – de mener, at det er noget, kommunerne og regionerne selv må finde ud af. Men det er hele årsagen til, at forslaget er nået til Folketinget: Fordi kommunerne og regionerne har svigtet – nogle steder fungerer det, men alt for mange steder gør det ikke.

Indtil der opnås et politisk flertal, kæmper DVF videre for, at landets vegetarer, veganere og andre grøntsagsglade mennesker altid kan få et grønt alternativ.

Vores generalsekretær har anmodet om foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg i forbindelse med behandlingen af forslaget, og vi skal desuden mødes med fødevareministeren i det nye år.

Vi håber, at det kan bane vej for, at et flertal ender med at støtte forslaget. I mellemtiden er vores advokater ved at færdiggøre stævninger til retssagen mod en række kommuner og regioner, hvor vegetarers og veganeres basale rettigheder ikke overholdes.

Du kan se et uddrag af debatten i videoen nedenfor – og se hele den spændende debat, som varede 2 timer, via linket HER

Seneste nyt

Skriv her og klik på Enter for at søge