img_9786
img_9786

DVF-prisuddeling: Bilka er årets plantebaserede supermarked i Danmark

Onsdag den 24. november 2021

Hver anden dansker mener i 2021, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres, og  63,2 procent af danskerne har et ønske om at spise mindre kød. Desuden er salget af veggie-varer stigende, og de sanne er andelen af fleksitarer. De faktorer gør det essentielt for supermarkeder at have et bredt sortiment af plantebaserede produkter.

Dansk Vegetarisk Forening har testet 14 supermarkeder, heraf 2 online og 5 fysiske discountbutikker. Butikkerne er blevet testet af på 111 parametre, heraf 50 typer af plantebaserede fødevarer. Konklusionen er, at der er en generel tendens til, at supermarkederne har fået bedre og billigere plantebaseret sortimenter. Generelt er supermarkederne steget i point siden sidste år med en gennemsnitlig stigning på 9,6 procent i point fra sidste år til i år.

“Vi er meget glade for, at supermarkederne generelt har fået et bredere udvalg og billigere varer. Det hjælper både veganere og vegetarer såvel som alle andre, der gerne vil skære ned på kødet, med at vælge grønne alternativer. Vi ved, at det er vigtigt, at forbrugerne bliver inspirerede til at vælge grønt og klimavenligt, når de køber ind, så det er godt, at supermarkederne er med i udviklingen. Vi håber, at supermarkederne fortsat vil arbejde på at udvide sortimentet og gøre de grønne produkter mere tilgængelige for alle,” siger Dansk Vegetarisk Forenings erhvervschef Mie Nordly.

Bilka er ‘Årets plantebaserede supermarked’ og ‘Bedst-i-pris’

I år har Bilka den højeste score med 82,5 point ud af 100 mulige. Bilka er dermed vinder af prisen som ‘Årets Plantebaserede Supermarked’. Bilka scorer især højt på, at butikkerne har et stort udvalg af plantebaserede produkter samt en god placering af produkterne.

”Vi er superglade for prisen, som er en dejlig anerkendelse af vores arbejde med plantebaserede fødevarer. Vores fokus på området er ikke nyt, og det gør derfor kun glæden større, at det er tredje gang, vi modtager prisen,” siger Henrik Frost, der er Head of retail Fresh food i Bilka.

Henrik Frost, der er Head of retail Fresh food i Bilka, modtog tirsdag aften prisen for “Årets plantebaserede supermarked” ved DVF’s 125-års jubilæumsfest i Kødbyen i København. Foto: Dansk Vegetarisk Forening

Vinderen af ‘Bedst-i-pris’ er i år også Bilka. Det er første gang, at det ikke er et discountsupermarked, som vinder Bedst-i-pris testen. Bilka er 1,72 kroner billigere end sidste års vinder Netto, der kommer ind på 2. pladsen og 6,55 kr billigere end Føtex på 3. pladsen. I de 9 supermarkeder, der havde alle 13 basisvarer, er der en prisforskel på intet mindre end 53,39 kroner. Det er især varer som plantebøffer, falafler og ost, hvor prisforskellen fra den billigste til den dyreste variant er størst.

Netto er ‘Årets plantebaserede discount-supermarked’ igen i år

Netto bliver igen i år kåret som ‘Årets plantebaserede discount-supermarked’ med 65,8 point og overhaler dermed også supermarkeder med mere hyldeplads end Netto. Netto udmærker sig især ved at have bredt sortiment i forhold til tilgængelig hyldeplads og at de har deres egen veganske private label serie, Spir.

Føtex er steget med 33 pct. siden sidste år og bliver dermed ‘Årets højdespringer’. Det skyldes især en udvidelse af sortimentet, at flere produkter er at finde i alle de undersøgte butikker, samt at flere varer er blevet billigere end sidste år.

Repræsentanter fra Bilka, Netto og Føtex modtog onsdag den 24. november prisen ved Dansk Vegetarisk Forenings store 125-års jubilæumsfejring, som foregik på Cph Food Space i Kødbyen.

Om undersøgelsen

I efteråret 2021 har Dansk Vegetarisk Forening undersøgt 14 supermarkeder, herunder 12 supermarkedskæder og 2 online supermarkeder. Undersøgelsen er foretaget af DVFs medarbejdere i 3 butikker i hver kæde fordelt på samme områder i landet. De to online supermarkeder er ligeledes undersøgt i 3 omgange, men på forskellige tidspunkter. 

Supermarkederne er i alt blevet målt på 111 parametre, herunder er over 50 varer blevet undersøgt. Max-score i undersøgelsen er 100 point. 

Yderligere bliver størrelsen af udvalget, prisen, hvorvidt der er en økologisk variant samt placeringen vurderet for flere produktkategorier; eksempelvis plantedrikke og plantebaseret bøffer.  

Varer som linser, bønner, nødder, kerner og økologisk frugt og grønt i sæson også en del af undersøgelsen. 

I undersøgelsen medtages hverken spot- eller tilbudsvarer. For at finde supermarkedet som er ‘Bedst-i-pris’ har vi sammenlignet prisen på 13 basisvarer, som ethvert supermarked bør have, hvis de vil tiltrække de grønne forbrugere. Alle supermarkeder har sendt priser på de 13 varer til DVF, som herefter er dobbelttjekket i supermarkederne. Efterfølgende har supermarkederne haft 2 uger til at godkende priser, hvor der var uoverensstemmelse. Har et supermarked ikke alle 13 basisvarer, kan de ikke vinde årets bedst-i-pris.

Ti supermarkeder placerer sig mellem 78 og 61 point, mens de tre resterende placerer sig mellem 56,5 og 45. 

Seneste nyt

Skriv her og klik på Enter for at søge