SELEN

Danskerne får generelt for lidt selen i kosten, så det er et mineral både vegetarer og ikke-vegetarer skal være opmærksomme på.

Selen er et mineral, der medvirker i skjoldbruskkirtlens dannelse af stofskiftehormoner og har også en medvirkende rolle i aktiviteten af vores antioxidanter.

Hvad er de primære kilder til selen?

Selenindholdet i den danske jord er meget lavt. Derfor er indholdet i planterne også lavt, og danskernes indtag ligger under den anbefalede mængde.
De primære kilder til selen er dog stadig brød og kornprodukter (fordi vi spiser meget af dem) og dernæst kød (fordi landbrugsdyr får mineraltilskud i deres foder). ,
Hvis man spiser en dansk såvel som en vegansk kost er der stor sandsynlighed for, at man får for lidt selen.
De rigeste vegetabilske kilder er paranødder, sesamfrø, hørfrø, sojabønner og hirse, men selv med et jævnligt indtag af disse, er det svært at få nok.

Hvordan får man nok selen i kosten?

Behovet for selen er hhv. 50 µg og 60 µg dagligt for kvinder og mænd (se boks).
Så hvordan får man den mængde, når jorden er så fattig på selen?
Et indtag på ca. 50 g. paranødder + 50 g. sesamfrø dagligt ville kunne dække behovet for en mand, men samtidig give over 600 kalorier, hvilket ville gøre kosten ret ensidig. Dernæst kan nogle paranødder indeholde nogle giftstoffer, såkaldte aflatoxiner, og derfor bør de ikke indtages i større mængder.
Et tilskud med selen er derfor ofte en god løsning.

Et tilskud svarende til lige under behovet (se boks) er en god rettesnor. Hvis du allerede tager en multivitamin, er du muligvis dækket ind gennem den, og du bør således ikke tage ekstra tilskud. Tjek i ingredienslisten om det er tilfældet.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Klinisk diætist Maria Felding 

 

Læs også om andre næringsstoffer:

Skriv her og klik på Enter for at søge