Supermarkedsundersøgelse

Supermarkedsundersøgelsen

Formål

Dansk Vegetarisk Forening undersøger årligt 14 forskellige, danske supermarkeder for at få en status på udbuddet og priserne inden for plantebaserede produkter. Formålet med undersøgelsen er også at nudge supermarkederne til at skabe et større, mere varieret og billigere plantebaseret sortiment.

Metode

Der gennemføres besøg i 36 butikker (3 forskellige filialer af 12 forskellige supermarkeder) samt 2 online-supermarkeder. Hylder, køle- og frysediske samt kategorier er blevet gennemgået for 50 forskellige typer varer, såsom plantedrikke, veganske “bøffer”, vegansk pålæg, vegansk is, økologiske kikærter, nødder og kerner, økologisk frugt og grønt i sæson.
I alt måles supermarkederne på 111 parametre. Indenfor plantedrikke er der f.eks. målt på varianter, pris, økologisk version og placering. Med placering menes der, at hvis fx plante-yoghurten er placeret ved siden af den animalske yoghurt, giver det flere point, end hvis den kun står på en separat hylde for plantebaserede produkter.
Spotvarer bliver ikke medtaget i undersøgelsen.

Prisvindere og scorer

Årets Plantebaserede Supermarked er det supermarked, der får den højeste samlede score. Der kan maksimalt scores 100 point. I 2021 vandt Bilka prisen med 82,5 point, for tredje år i træk.

Årets Plantebaserede Discount Supermarked er for lavprisvarehuse, som har et mindre sortiment af produkter, og som skiller sig en del ud på prisen. I 2021 vandt Netto prisen for andet år i træk.

Årets Højdespringer blev indført i 2020 og sammenligner supermarkedernes score fra år til år. I 2021 var Føtex det supermarked, der havde udviklet sig mest. De steg med 19,5  point, hvilket er en stigning på 33,3% siden 2020.

Bedst-i-pris er det supermarked med de laveste priser på forskellige basisvarer. Basisvarerne er udvalgt efter, hvad forbrugerne efterspørger, fx økologisk plantepostej og vegansk “ost”. I 2021 vandt Bilka med en (samlet) pris på 233,55 kr. for 13 plantebaserede produkter, mens Netto blev nummer 2 med en samlet pris på 235,27 kr. for de samme produkter.

Skriv her og klik på Enter for at søge