Supermarkedsundersøgelse

Supermarkedsundersøgelsen

Formål

Dansk Vegetarisk Forening undersøger årligt 15 forskellige, danske supermarkeder for at få en status på udbuddet og priserne inden for plantebaserede produkter. Formålet med undersøgelsen er også at nudge supermarkederne til at skabe et større, mere varieret og billigere plantebaseret sortiment.

Metode

Der gennemføres besøg i 39 butikker (3 forskellige filialer af 13 forskellige supermarkeder) samt 2 online-supermarkeder. Hylder, køle- og frysediske samt kategorier er blevet gennemgået for 68 forskellige typer varer, såsom plantedrikke, veganske “bøffer”, vegansk pålæg, vegansk is, økologiske kikærter, nødder og kerner, økologisk frugt og grønt i sæson.
I alt måles supermarkederne på 122 parametre. Inden for plantedrikke er der f.eks. målt på varianter, pris, økologisk version og placering. Med placering menes der, at hvis fx plante-yoghurten er placeret ved siden af den animalske yoghurt, giver det flere point, end hvis den kun står på en separat hylde for plantebaserede produkter.
Spotvarer bliver ikke medtaget i undersøgelsen.

Prisvindere og scorer

Årets Plantebaserede Supermarked er det supermarked, der får den højeste samlede score. Der kan maksimalt scores 100 point. I 2022 vandt Bilka prisen med 84 point, for fjerde år i træk.

Årets Plantebaserede Discount Supermarked er for lavprisvarehuse, som har et mindre sortiment af produkter, og som skiller sig en del ud på prisen. I 2022 vandt Lidl prisen. Netto har vundet denne pris i 2021 og 2020.

Årets Højdespringer blev indført i 2020 og sammenligner supermarkedernes score fra år til år. I 2022 var Irma det supermarked, der havde udviklet sig mest. De havde gået op med 41 % ift. sidste års score. I 2021 var Føtex det supermarked, der havde udviklet sig mest.

Bedst-i-pris er det supermarked med de laveste priser på forskellige basisvarer. Basisvarerne er udvalgt efter, hvad forbrugerne efterspørger, fx økologisk plantepostej og vegansk “ost”. I 2022 vandt Bilka for andet år i træk. 

Skriv her og klik på Enter for at søge