Supermarkedsundersøgelse

Supermarkedsundersøgelsen

Formål

Dansk Vegetarisk Forening undersøger årligt 14 forskellige, danske supermarkeder for at få en status på udbuddet og priserne inden for plantebaserede produkter. Formålet med undersøgelsen er også at nudge supermarkederne til at skabe et større, mere varieret og billigere plantebaseret sortiment.

Metode

Der gennemføres besøg i 36 butikker (3 forskellige filialer af 12 forskellige supermarkeder) samt 2 online-supermarkeder. Hylder, køle- og frysediske samt kategorier er blevet gennemgået for 50 forskellige typer varer, såsom plantedrikke, veganske “bøffer”, vegansk pålæg, vegansk is, økologiske kikærter, nødder og kerner, økologisk frugt og grønt i sæson.
I alt måles supermarkederne på 111 parametre. Indenfor plantedrikke er der f.eks. målt på varianter, pris, økologisk version og placering. Med placering menes der, at hvis fx plante-yoghurten er placeret ved siden af den animalske yoghurt, giver det flere point, end hvis den kun står på en separat hylde for plantebaserede produkter.
Spotvarer bliver ikke medtaget i undersøgelsen.

Prisvindere og scorer

Årets Plantebaseret Supermarked er det supermarked, der får den højeste samlede score. Der kan maksimalt scores 100 point. I 2020 vandt Bilka prisen med 66 point, bl.a. fordi de havde 48 ud af 50 varetyper.

Årets Plantebaseret Discount Supermarked er for lavprisvarehuse, som har et mindre sortiment af produkter, og som skiller sig en del ud på prisen. I 2020 vandt Netto prisen for andet år i træk.

Årets Højdespringer blev indført i 2020 og sammenligner supermarkedernes scorer fra år til år. I 2020 var Lidl det supermarked, der havde udviklet sig mest. De steg med 21 point, hvilket er en stigning på 43% siden 2019.

Bedst-i-pris er det supermarked med de laveste priser på forskellige basisvarer. Basisvarerne er udvalgt efter, hvad forbrugerne efterspørger, fx økologisk
plantepostej og vegansk “ost”. I 2020 vandt Netto med en (samlet) pris på 252,00 kr. for 13 plantebaserede produkter, mens nemlig.com blev nummer 2 med en samlet pris på 266,64 kr. for samme produkter.

Skriv her og klik på Enter for at søge