PROTEIN

En fornuftigt sammensat vegansk og vegetarisk kost indeholder rigeligt protein

Protein er nødvendigt for dannelsen af hormoner og enzymer, til opbygning og vedligeholdelse af væv og celler m.v. Protein er sammensat af 20 aminosyrer, hvoraf 8 er essentielle for voksne.

Skal man kombinere f.eks. fødevarer for at dække behovet for essentielle aminosyrer?

Det er en myte, at man skal huske at kombinere forskellige plantefødevarer, f.eks. bønner og ris, i samme måltid. Vi har ikke brug for at få dækket behovet for alle essentielle aminosyrer i ét måltid eller på én dag, men faktisk blot over flere dage (1). Vi har nemlig en såkaldt aminosyrepool som backup-system, som kan supplere, hvis måltidet er lavt på enkelte aminosyrer.

I praksis spiser vi en variation af fødevarer hele dagen igennem, og dette gør, at både behovet for protein og de enkelte aminosyrer nemt bliver dækket.

Optagelighed

En tredje bekymring, som mange vegetarer og veganere møder, er, at kroppen er dårligere til at optage protein fra planter sammenlignet med kød.

Det er korrekt, at biotilgængeligheden af proteiner fra nogle planter kan være lavere – på grund af den pakke, som planten kommer med. F.eks. kan fytinsyre mindske proteinoptagelsen.

Eftersom langt de fleste spiser væsentligt mere protein, end hvad vi reelt har behov for, så er den lidt lavere optagelighed ikke noget reelt problem – heller ikke på vegansk eller vegetarisk kost. Heller ikke for atleter og sportsfolk, tag bare atleterne fra filmen The Game Changers som levende bevis på, at en plantebaseret kost er fuldt kompatibel med muskelopbygning.

Proteinbehov for voksne

0,8 g pr. kg/dag

Eksempler på proteinkilder:

• 50 g tørrede sojabønner = 17,9 g

• 100 g fast tofu = ca. 12 g

• 50 g tørrede kikærter = 10,2 g

• 1 glas sojamælk = 9,3 g

• 2 spsk. jordnøddesmør = 7,5 g

• 50 g pasta = 6,2 g

• 1 dl sojakvark/sojaskyr = 6,2 g

• 100 g ærter = 5,9 g

• 100 g broccoli = 5,3 g

• 1 dl havregryn = 4,6 g

Hvad er de primære kilder til protein?

Kød, æg, fisk og mejeriprodukter er rige kilder til protein, men der findes også mange vegetabilske kilder, der indeholder samme mængde protein. Eksempelvis er der lige så meget protein i kidneybønner som i oksekød og lige så meget protein i sojadrik som i komælk.

De rigeste vegetabilske proteinkilder er alle slags linser, bønner og særligt sojabønner, og dernæst nødder, kerner, frø, kornprodukter og visse grøntsager såsom ærter, broccoli og grønkål. Nogle vælger at supplere med et plantebaseret proteinpulver.

Hvordan får man nok protein i kosten?

Voksnes behov for protein er 0,8 g pr. kg.  En kvinde på 65 kg vil altså have brug for 52 g. protein pr. dag
(65 kg x 0.8 g/kg = 52  g).

Det er nemmere at dække proteinbehovet, hvis man spiser bælgfrugter, og særligt hvis man lader dem indgå flere gange dagligt. Det kunne være som bønnepostej, sojadrik, linsespaghetti, hummus, kikærtefrikadeller, tofutern, falafler, sojayoghurt, edamamebønner m.v.

Elitesportsudøveres proteinbehov er øget, og ligger på ca. 1,2 – 1,7 g/kg. Deres kaloriebehov er ligeledes øget, og dækkes det ekstra kaloriebehov gennem proteinholdige fødevarer, kan de ligeledes få protein nok. For nogle kan det måske give mening at supplere med et plantebaseret proteinpulver.

Et eksempel på, hvordan en kvinde på 63 kg. kan få nok protein på en dag:

Følgende giver i alt ca. 50 g protein:

• 1 dl. havregryn

• 2,5 dl. sojadrik

• 1 grovbolle m. 1 spsk. jordnøddesmør

• 100 g. kikærter

• 100 g. broccoli

Et eksempel på, hvordan en mand på 95 kg.  kan få nok protein på en dag:

Følgende giver i alt ca. 75 g protein:

• 1,5 dl havregryn

• 2 spsk. græskarkerner

• 2,5 dl sojadrik

• 2 skiver rugbrød

• 1 grovbolle m. 1 spsk. jordnøddesmør

• 100 g kikærter

• 100 g broccoli

• 50 g fuldkornspasta

Proteinbehov for voksne
0,8 g pr. kg/dag

Eksempler på proteinkilder:

  • 50 g tørrede sojabønner = 17,9 g
  • 100 g fast tofu = ca. 12 g
  • 50 g tørrede kikærter = 10,2 g
  • 1 glas sojamælk = 9,3 g
  • 2 spsk. jordnøddesmør = 7,5 g
  • 50 g pasta = 6,2 g
  • 1 dl sojakvark/sojaskyr = 6,2 g
  • 100 g ærter = 5,9 g
  • 100 g broccoli = 5,3 g
  • 1 dl havregryn = 4,6 g

Følgende giver i alt ca. 50 g protein:

• 1 dl. havregryn

• 2,5 dl. sojadrik

• 1 grovbolle m. 1 spsk. jordnøddesmør

• 100 g. kikærter

• 100 g. broccoli

 

 

Følgende giver i alt ca. 75 g protein:

• 1,5 dl havregryn

• 2 spsk. græskarkerner

• 2,5 dl sojadrik

• 2 skiver rugbrød

• 1 grovbolle m. 1 spsk. jordnøddesmør

• 100 g kikærter

• 100 g broccoli

• 50 g fuldkornspasta

Særlige grupper:

Forskellige grupper kan have brug for særlige kostmæssige hensyn. Læs mere her:

Kost til børn
Hjælp, mit barn er blevet vegetar
Ældre, småtspisende og patienter

1: Plant Proteins in Relation to Human Protein and Amino Acid Nutrition. Am J Clin Nutr. 1994 May; 59 (5 Suppl): 1203S-1212S.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med klinisk diætist Maria Felding 

Læs mere om ernæring:

Skriv her og klik på Enter for at søge