Gode råd til at gøre højtiderne hyggelige for alle

Højtider, herunder julen, er hjerternes fest, og til alle højtider er det vigtigt, at ingen føler sig uden for fællesskabet – heller ikke selvom man spiser vegetarisk eller vegansk.

I Dansk Vegetarisk Forening vil vi gerne give nogle brugbare råd til, hvordan man på en god måde kan gøre højtiderne hyggelig for alle, uanset om du får vegetariske gæster eller selv er vegetar. Desuden kan du  finde et udpluk af lette og lækre plantebaserede juleopskrifter fra danske bloggere lige her.

Spiser du vegetarisk til jul og andre højtider?

Den danske jul og andre højtider er i mange hjem fortsat lig med en masse måltider med kød, og det kan derfor virke uoverskueligt at lave mad eller deltage i sådanne arrangementer, hvis man spiser vegetarisk eller vegansk.

Her har vi forsøgt at samle nogle simple råd til hvorledes, at du som vegetar/veganer kan få højtider til at være lige så hyggelige, som de plejer.

1Kommuniker! Ikke alle ved, hvad en vegetar eller veganer spiser og ikke spiser. Tal med værten forinden om hvilke forventninger, du har, og hvorfor dit kostvalg er vigtigt for dig. Lad dem stille spørgsmål og tilbyd at hjælpe dem.

2. Vær forberedt på kommentarerne – og vælg dine kampe. Der kan være folk, der ønsker at udfordre dit fravalg af kød. Prøv at undgå at lade dig irritere af smarte bemærkninger. Ofte er det et udtryk for manglende viden eller måske endda oprigtig nysgerrighed. Gør dine omgivelser klogere på dit valg med et smil. Vær inspirerende, fortæl hvorfor du er glad for dit valg og undgå at give udtryk for fordømmelse af deres.

3. Værdsæt værtens indsats. For mange er vegetarisk og/eller vegansk julemad en helt ny og fremmed verden, og når du møder deres forsøg på at imødekomme dit valg med begejstring, så vil de måske gå endnu længere for at gøre dig godt tilpas næste gang.

4. Vis dine kulinariske evner. Du er sandsynligvis selskabets ekspert i at gøre plantebaseret mad lækker og indbydende. Spørg om du selv kan medbringe en ret og vis hvor let, man laver velsmagende og spændende vegetarisk/vegansk mad. Så inspirerer du måske din omgangskreds til selv at kaste sig ud i at afprøve endnu flere plantebaserede retter.

Får du en gæst som spiser vegetarisk eller vegansk?

De fleste, der lever vegetarisk eller vegansk, er vant til situationer, hvor det kan være nødvendigt at skulle tilpasse sig sine omgivelser eller tage forholdsregler – og sætter måske derfor særligt pris på, at nogen har gjort sig umage for at vise hensyn til deres livsvalg.

Vi har samlet nogle enkle tips til dig, som får en vegetarisk eller vegansk gæst og gerne vil sørge for, at han eller hun får en god og tryg oplevelse ved bordet.

1. Forbered dig inden. Find ud af hvilken type vegetarisk eller vegansk kost din gæst spiser. Du gør dig selv en tjeneste og undgår spildte kræfter ved at sætte dig ind i dette på forhånd. Er du i tvivl så bare spørg.

2. Lav rigeligt. Vegetarisk og vegansk mad er for alle. De, der ikke spiser vegetarisk/vegansk mad til daglig, vil sætte stor pris på et afbræk fra den kødholdige julemad lige så snart, at de ser de lækre plantebaserede retter, du har tilberedt. Derudover giver det din gæst en følelse af i højere grad at være en del af selskabet, hvis andre også spiser det samme.

3. Hold maden adskilt. Overvej, hvordan du anretter, således at kød og grønt er adskilt. Selvom det kan se fint ud at anrette æg og agurker sammen eller kartofler og kød på samme fad, så føler nogle vegetarer og veganere ubehag ved denne sammenblanding.

4. Brug de nemme løsninger. De fleste danske supermarkeder har mange færdiglavede vegetariske og veganske produkter både pålæg og øvrige køderstatninger, som er lette at anvende som supplement eller alternativ til de traditionelle retter.

5. Husk at læse ingredienslisterne. Visse præfabrikerede produkter kan indeholde skjulte animalske produkter (fx gelatine) eller fiskesauce, som vegetarer ønsker at undgå. Se evt efter Dansk Vegetarisk Forenings mærke – det er en garanti for, at produktet er vegetarisk/vegansk.

Skriv her og klik på Enter for at søge