Hvad er en vegetar og veganer?

Vegetar

Vegetarisme defineres som den praksis at leve af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

 

Veganer

Veganisme er ”en måde at leve på, som søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål”. Denne definition stammer fra det britiske Vegan Society, som i sin tid skabte betegnelsen ‘veganer’. Dvs. veganere lever plantebaseret og søger så vidt muligt, udover kød, at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr mv.

 

Andre typer vegetarer

Der findes desuden mange forskellige måder at praktisere sin vegetarisme på. Råkostspisere spiser kun vegansk mad tilberedt ved max. 42 grader. Nogle bruger udtrykket strikt vegetarisme til at beskrive det at spise som en veganer, men ikke nødvendigvis forsøge at undgå læder mv. Nogle vegetarer specificerer deres kostvalg med udtryk, som målretter, hvilken type supplement de har, således er mælk en del af kosten for lakto-vegetarer, æg inkluderes for ovo-vegetarer og lakto-ovo-vegetarer spiser begge dele.

I DVF bruger vi udtrykket ”vegetarer” som samlende betegnelse for alle de personer, der har det til fælles, at de undlader at spise dyr.

 

Typiske misforståelser

Det hænder, at mennesker, som supplerer deres i øvrigt vegetariske kost med f.eks. fisk og skaldyr, kalder sig vegetarer. Det bør dog understreges, at det ikke er vegetarisk at spise fisk eller skaldyr, heller ikke selvom det er et mellemtrin på vejen til at blive vegetar. Vi opfordrer i stedet til at anvende det mere retvisende udtryk ”pescetar” – en person, der supplerer sin plantebaserede kost med fisk, men ikke spiser andre typer kød.

En anden betegnelse, som er blevet ret udbredt og er retvisende, er ”flexitar” – en person, der hovedsageligt spiser vegetarisk, men ind imellem spiser kød.

 

Hvorfor leve vegetarisk?

Der kan være mange grunde til at leve som vegetar, og ofte vil flere årsager spille ind. Nedenstående er nogle af de mest almindeligt angivne grunde:

  • Dyreetik: Fordi man ikke kan nænne at slå dyr ihjel eller være medvirkende årsag til, at andre slår dem ihjel, eller fordi man ikke bryder sig om forholdene i det industrialiserede landbrug.
  • Bæredygtighed: Fordi animalsk produktion er en af hovedårsagerne til alle verdens største miljøproblemer – bl.a. CO2, vandforbrug, vandforurening og afskovning – og fordi der ville være mad nok til alle på denne klode, hvis alle levede vegetarisk.
  • Sundhed: Fordi en plantebaseret kost kan forebygge en lang række folkesygdomme som bl.a. hjertekarsygdomme, diabetes og kræft og i visse tilfælde også kan virke helbredende.
  • Religiøse, spirituelle og filosofiske årsager
  • Æstetiske årsager: Fordi man finder det unaturligt at spise kød, ikke kan lide smagen, synes evt. kød er ulækkert.

For mange mennesker indgår det at leve vegetarisk som en del af en samlet livsindstilling, hvor flere begrundelser indgår i en større helhed.

Tilmeld nyhedsbrev

Få de grønne nyheder direkte i din e-mail indbakke.

Skriv her og klik på Enter for at søge