sød julemad

Det behøver slet ikke være svært –

Imponér dine vegetariske gæster eller din kødspisende familie med disse grønne højtidsretter!

Mayonnaise uden æg – og remoulade, ”æggesalat”, ”tunsalat” og “hønsesalat”…

Ingredienser:

1 dl. soyamælk
2 dl. rapsolie
1 spsk. eddike
Salt, peber og sennep

Fremgangsmåde:

Hæld ingredienserne i en høj beholder og blend med en stavblender. På få sekunder bliver massen tyk og hvid. Mayonnaisen smages til med salt, peber og sennep.

Mayonnaisen kan blandes med fx hakkede cornichoner, rødløg, groft mosede kikærter og kapers til en slags “tunsalat”. Prøv fx med tofu i tern, finthakkede løg, æble, syltede agurker, tomater og karry til et vegansk alternativ til “æggesalat” eller med svampe, asparges og grønne ærter til en “hønsesalat”. Kun fantasien sætter grænser, og du kan selv eksperimentere med øvrige klassiske “mayonnaisesalater”. Kan også blandes med pickles fra et glas til en hjemmelavet vegansk remoulade.

Fra: mettemorgenstjerne.dk

 

Lad sildene svømme – syltede aubergine

Ingredienser: 

1 aubergine, omkring 400 gr

Lage:

2 spsk eddike
2 spsk sukker
1 spsk salt
5 dl vand
1/2 lille løg groft skåret
2 laurbærblade
1/3 tsk hel peber
Sennepsmarinade:
225 gr neutral soyayoghurt
1-2 spsk stærk sennep
2 spsk grov sennep
1 spsk agavesirup eller sukker
1-2 tsk citronsaft
Et bundt finthakket frisk dild
Peber og evt lidt gurkemeje for en mere gul farve

Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienser til lagen i en gryde og lad det småkoge i 5-10 minutter. Det er ikke nødvendigt at skrælle auberginen, men hvis du går efter et silde-look, så gør det. Skær den i skrå skiver omkring 6 mm tykke. Tag krydderier op af den kogende lage og smid auberginestykkerne ned i. De skal kun have 5-7 minutter, og hvis nogle stykker begynder at blive gennemsigtige, så fisk dem op, skyl dem evt kort under koldt vand og lad dem ligge lidt på sugende papir/rent viskestykke. Lad auberginerne dryppe af og køle lidt ned på et sugende underlag, imens du rører ingredienserne til marinaden sammen.

Kom auberginerne i marinaden, og hvis der er tid så lad dem trække inden servering, gerne natten over.

Server på lækkert rugbrød med masser af grønt, tynde skiver rødløg, kapers og frisk dild.

Se den fulde opskrift her: plantepusherne.dk

 

“Fredsfisk”

Ingredienser:

300 g. store pastinakker
2 dl. mel
2 – 2 ½ dl. vand
½ tsk. karry
1 knivspids røget paprika
1 tsk. almindelig paprika
1 fed hvidløg
2 tsk. havsalt
Friskkværnet peber
Rasp til panering

Fremgangsmåde:

Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. ½ cm tykke skiver på langs. Endestykkerne vil selvklart ikke blive så lange, men smager ikke ringere af den grund. Bag skiverne ved 200 grader i ca. 10 minutter i ovnen. Imens blandes dejen (mel, vand og krydderier), som de skal dyppes i inden paneringen. Den skal være tyk som en pandekagedej. Vend først de afkølede pastinakskiver i dejen og derefter i rasp. Hvis dejen nemt glider af stykkerne, har du lavet den for tynd, og du skal tilføje lidt mere mel til den. Steg ved middel varme til de bliver let gyldne på en pande. Du kan også med fordel pensle dem med lidt olie og bage dem i ovnen ved 200 grader indtil de er gyldne.

Udover pastinak fungerer fx. knoldselleri eller søde kartofler også godt.

Se den fulde opskrift her: maanebarnet.org

 

Nøddepaté

Ingredienser:

10 g tørrede svampe (kan udelades)
200 g hasselnødder (evt. mandler)
1 spsk hasselnødde- eller rapsolie
400 g porrer (renset vægt)
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g søde kartofler eller almindelige kartofler
3 spsk frisk, snittet salvie eller timian – eller 2 spsk tørret
1 dl havre- eller sojafløde eller anden fløde
100 g havregryn
2-3 spsk citronsaft
3 spsk tamari
Salt, friskkværnet peber
Æggeerstatning (4 spsk loppefrøskaller (HUSK) pisket ud i 1 dl plantefløde)

Fremgangsmåde:

Sæt svampene i blød en halv times tid i varmt vand. Rist hasselnødderne til de er gyldne. Hak dem mellemfint og sæt dem til side. Snit porrerne og hak hvidløgene. Snit de udblødte svampe (gem væden til sovsen). Svits porrer, hvidløg og svampe i et par spsk olie. Svits 5-6 minutter eller til porrerne er bløde. Riv kartoflerne groft og kom dem i gryden sammen med den valgte krydderurt. Svits endnu 3-4 minutter. Tag gryden af varmen og afkøl blandingen lidt. Rør nødder, fløde, havregryn, citronsaft og tamari i farsen. Smag godt til med salt, peber, citronsaft og evt. også mere tamari. Det er vigtigt, at smagen er markant. Rør æggene i farsen et ad gangen. Eller pisk loppefrøskaller med fløde 2-3 minutter og rør det i farsen.

Kom farsen i et smurt ovnfast fad eller postejform. Pres farsen godt sammen med en spatel.

Bag pateen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minutter.

Servér sovs, rødkål og kartofler til,  evt. både brunede og kogte eller bagte kartofler.

Se den fulde opskrift her: kirstenskaarup.dk

 

Rødvinssauce med svampe

Ingredienser:

½ finthakket løg
125 g. champignon eller andre svampe fx østershatte
1 dl. rødvin
1 brik sojafløde  (250 ml)
1 knivspids røget paprika
1 knivspids karry
1 tsk. hvidløgspulver
1 tsk. tranebærsauce, ribsgele, tyttebær marmelade eller anden sød syltetøj
Smag til med salt og godt med peber
Farv saucen brun med madkulør
2 tsk. gærflager (kan udelades)
½ tsk. gærekstrakt (kan udelades)

Fremgangsmåde:

Finthakket løg steges ved svag varme i lidt smagsneutral olie eller plantesmør (fx Smørbar fra Naturli). Svampene børstes, skæres i kvarte og steges til de begynder at væske lidt.

Skru op for varmen til svampene får lidt farve og tilsæt rødvinen, som koges fri for alkohol under låg i 10-15 minutter. Skru derefter ned for varmen, tilsæt sojafløde og smag til med krydderierne og evt mere marmelade.

Se den fulde opskrift her: maanebarnet.org

 

Risalamande

Ingredienser:

150 g grødris
1 liter vand
100 g sukker
75 g mandler
1 brik sojapiskefløde (250 ml)
3 tsk vaniljesukker

Fremgangsmåde:

Kog grødris, vand og sukker. Grøden skal koge 30-40 minutter ved svag varme. Sørg for at røre i grøden ofte, så den ikke brænder på.

Risengrøden kan laves til risalamande, når den er kølet helt af. Kog mandlerne i et par minutter og lad dem ligge i kogevandet i 10 minutter. Derefter er det let at smutte skallen af dem. Hak derefter mandlerne, eventuelt i en minihakker.

Pisk sojafløden i 5-10 minutter, indtil den bliver til flødeskum.

Bland risengrød, mandler, flødeskum og vaniljesukker. Smag til om der skal ekstra vaniljesukker i.

Servér risalamanden med kirsebærsovs og eventuelt hakkede mandler eller hakket chokolade på toppen.

Se den fulde opskrift her: Mia Sommer

Skriv her og klik på Enter for at søge