En kort guide: Sådan bliver julen alles fest ❤️

Når julen nu er hjerternes fest, er det vigtigt, at ingen føler sig uden for fællesskabet – heller ikke selvom man som vegetar eller veganer ikke spiser alle de traditionelle juleretter. I Dansk Vegetarisk Forening vil vi gerne give nogle brugbare råd til, hvordan man på en god måde kan få julen til at blive alles fest, uanset om du får vegetariske gæster eller selv er vegetar. Desuden kan du nederst i indlægget finde inspiration til et udpluk af lette og lækre plantebaserede juleopskrifter fra danske bloggere. 

 

Spiser du vegetarisk til jul?

Den danske jul er i mange hjem lig med en masse måltider med kød, og det kan derfor virke uoverskueligt at lave julemad eller deltage i julearrangementer, hvis man lever som vegetar eller veganer. Her er nogle simple råd til hvorledes, at du som vegetar kan få juletiden til at være lige så hyggelig, som den plejer.

  1. Kommuniker! Ikke alle ved, hvad en vegetar spiser og ikke spiser. Tal med din vært forinden om hvilke forventninger, du har, og hvorfor dit kostvalg er vigtigt for dig. Lad dem stille spørgsmål og tilbyd at hjælpe dem.
  2. Vær forberedt på kommentarerne – og vælg dine kampe. Der kan være folk, der ønsker at udfordre dit fravalg af kød. Prøv at undgå at lade dig irritere af smarte bemærkninger. Ofte er det et udtryk for manglende viden eller måske endda oprigtig nysgerrighed. Gør dine omgivelser klogere på dit valg med et smil og husk, at julen handler om at have det rart sammen. Vær inspirerende, fortæl hvorfor du er glad for dit valg og undgå at give udtryk for fordømmelse af deres.
  3. Værdsæt værtens indsats. For mange er vegetarisk julemad en helt ny og fremmed verden, og når du møder deres forsøg på at imødekomme dit valg med begejstring, så vil de måske gå endnu længere for at gøre dig godt tilpas næste gang.
  4. Vis dine kulinariske evner. Du er sandsynligvis selskabets ekspert i at gøre plantebaseret mad lækker og indbydende. Spørg om du selv kan medbringe en ret og vis hvor let, man laver velsmagende og spændende vegetarisk kost. Så inspirerer du måske din omgangskreds til selv at kaste sig ud i at afprøve endnu flere plantebaserede retter.

 

Får du en vegetarisk gæst?

De fleste, der lever vegetarisk, er vant til situationer, hvor det kan være nødvendigt at skulle tilpasse sig sine omgivelser eller tage forholdsregler – og sætter måske derfor særligt pris på, at nogen har gjort sig umage for at vise hensyn til deres livsvalg.

Vi har samlet nogle enkle tips til dig, som får en vegetarisk gæst og gerne vil sørge for, at han eller hun får en god og tryg oplevelse ved bordet.

  1. Forbered dig inden. Find ud af hvilken type vegetarisk kost din gæst spiser – nogle supplerer den plantebaserede kost med mælk, æg og honning, andre gør ikke. Du gør dig selv en tjeneste og undgår spildte kræfter ved at sætte dig ind i dette på forhånd. Er du i tvivl så bare spørg.
  2. Lav rigeligt. Vegetarisk mad er for alle. De, der ikke spiser vegetarisk til daglig, vil sætte stor pris på et afbræk fra den kødholdige julemad lige så snart, at de ser de lækre plantebaserede retter, du har tilberedt. Derudover giver det din gæst en følelse af i højere grad at være en del af selskabet, hvis andre også spiser det samme.
  3. Hold maden adskilt. Overvej, hvordan du anretter, således at kød og grønt er adskilte. Selvom det kan se fint ud at anrette æg og agurker sammen eller kartofler og kød på samme fad, så føler nogle vegetarer ubehag ved denne sammenblanding.
  4. Brug de nemme løsninger. De fleste danske supermarkeder har mange færdiglavede vegetariske produkter både pålæg og øvrige køderstatninger, som er lette at anvende som supplement eller alternativ til de traditionelle retter.
  5. Husk at læse ingredienslisterne. Visse præfabrikerede produkter kan indeholde skjulte animalske produkter (fx gelatine) eller fiskesauce, som vegetarer ønsker at undgå. Se evt efter Dansk Vegetarisk Forenings mærke – det er en garanti for, at produktet er vegetarisk/vegansk.

 

Det behøver slet ikke være svært – Imponér dine vegetariske gæster eller din kødspisende familie med disse retter!

Her finder ud et lille udpluk af alle de lækre, plantebaserede juleretter, som du kan finde på nettet. Kogbogsforfatter Ditte Gad Olsen har også udgivet en kogebog med veganske retter til højtider og til fest. Du kan som medlem af DVF købe bogen med 50 kr rabat + fri fragt her.

 

Mayonnaise uden æg – og remoulade, ”æggesalat”, ”tunsalat” og “hønsesalat”…

Ingredienser:

1 dl. soyamælk
2 dl. rapsolie
1 spsk. eddike
Salt, peber og sennep

Fremgangsmåde:

Hæld ingredienserne i en høj beholder og blend med en stavblender. På få sekunder bliver massen tyk og hvid. Mayonnaisen smages til med salt, peber og sennep.

Mayonnaisen kan blandes med fx hakkede cornichoner, rødløg, groft mosede kikærter og kapers til en slags “tunsalat”. Prøv fx med tofu i tern, finthakkede løg, æble, syltede agurker, tomater og karry til et vegansk alternativ til “æggesalat” eller med svampe, asparges og grønne ærter til en “hønsesalat”. Kun fantasien sætter grænser, og du kan selv eksperimentere med øvrige klassiske “mayonnaisesalater”. Kan også blandes med pickles fra et glas til en hjemmelavet vegansk remoulade.

Fra: mettemorgenstjerne.dk

 

Lad sildene svømme – syltede aubergine

Ingredienser: 

1 aubergine, omkring 400 gr

Lage:

2 spsk eddike
2 spsk sukker
1 spsk salt
5 dl vand
1/2 lille løg groft skåret
2 laurbærblade
1/3 tsk hel peber
Sennepsmarinade:
225 gr neutral soyayoghurt
1-2 spsk stærk sennep
2 spsk grov sennep
1 spsk agavesirup eller sukker
1-2 tsk citronsaft
Et bundt finthakket frisk dild
Peber og evt lidt gurkemeje for en mere gul farve

Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienser til lagen i en gryde og lad det småkoge i 5-10 minutter. Det er ikke nødvendigt at skrælle auberginen, men hvis du går efter et silde-look, så gør det. Skær den i skrå skiver omkring 6 mm tykke. Tag krydderier op af den kogende lage og smid auberginestykkerne ned i. De skal kun have 5-7 minutter, og hvis nogle stykker begynder at blive gennemsigtige, så fisk dem op, skyl dem evt kort under koldt vand og lad dem ligge lidt på sugende papir/rent viskestykke. Lad auberginerne dryppe af og køle lidt ned på et sugende underlag, imens du rører ingredienserne til marinaden sammen.

Kom auberginerne i marinaden, og hvis der er tid så lad dem trække inden servering, gerne natten over.

Server på lækkert rugbrød med masser af grønt, tynde skiver rødløg, kapers og frisk dild.

Se den fulde opskrift her: plantepusherne.dk

 

“Fredsfisk”

Ingredienser:

300 g. store pastinakker
2 dl. mel
2 – 2 ½ dl. vand
½ tsk. karry
1 knivspids røget paprika
1 tsk. almindelig paprika
1 fed hvidløg
2 tsk. havsalt
Friskkværnet peber
Rasp til panering

Fremgangsmåde:

Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. ½ cm tykke skiver på langs. Endestykkerne vil selvklart ikke blive så lange, men smager ikke ringere af den grund. Bag skiverne ved 200 grader i ca. 10 minutter i ovnen. Imens blandes dejen (mel, vand og krydderier), som de skal dyppes i inden paneringen. Den skal være tyk som en pandekagedej. Vend først de afkølede pastinakskiver i dejen og derefter i rasp. Hvis dejen nemt glider af stykkerne, har du lavet den for tynd, og du skal tilføje lidt mere mel til den. Steg ved middel varme til de bliver let gyldne på en pande. Du kan også med fordel pensle dem med lidt olie og bage dem i ovnen ved 200 grader indtil de er gyldne.

Udover pastinak fungerer fx. knoldselleri eller søde kartofler også godt.

Se den fulde opskrift her: maanebarnet.org

 

Nøddepaté

Ingredienser:

10 g tørrede svampe (kan udelades)
200 g hasselnødder (evt. mandler)
1 spsk hasselnødde- eller rapsolie
400 g porrer (renset vægt)
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g søde kartofler eller almindelige kartofler
3 spsk frisk, snittet salvie eller timian – eller 2 spsk tørret
1 dl havre- eller sojafløde eller anden fløde
100 g havregryn
2-3 spsk citronsaft
3 spsk tamari
Salt, friskkværnet peber
Æggeerstatning (4 spsk loppefrøskaller (HUSK) pisket ud i 1 dl plantefløde)

Fremgangsmåde:

Sæt svampene i blød en halv times tid i varmt vand. Rist hasselnødderne til de er gyldne. Hak dem mellemfint og sæt dem til side. Snit porrerne og hak hvidløgene. Snit de udblødte svampe (gem væden til sovsen). Svits porrer, hvidløg og svampe i et par spsk olie. Svits 5-6 minutter eller til porrerne er bløde. Riv kartoflerne groft og kom dem i gryden sammen med den valgte krydderurt. Svits endnu 3-4 minutter. Tag gryden af varmen og afkøl blandingen lidt. Rør nødder, fløde, havregryn, citronsaft og tamari i farsen. Smag godt til med salt, peber, citronsaft og evt. også mere tamari. Det er vigtigt, at smagen er markant. Rør æggene i farsen et ad gangen. Eller pisk loppefrøskaller med fløde 2-3 minutter og rør det i farsen.

Kom farsen i et smurt ovnfast fad eller postejform. Pres farsen godt sammen med en spatel.

Bag pateen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minutter.

Servér sovs, rødkål og kartofler til,  evt. både brunede og kogte eller bagte kartofler.

Se den fulde opskrift her: kirstenskaarup.dk

 

Rødvinssauce med svampe

Ingredienser:

½ finthakket løg
125 g. champignon eller andre svampe fx østershatte
1 dl. rødvin
1 brik sojafløde  (250 ml)
1 knivspids røget paprika
1 knivspids karry
1 tsk. hvidløgspulver
1 tsk. tranebærsauce, ribsgele, tyttebær marmelade eller anden sød syltetøj
Smag til med salt og godt med peber
Farv saucen brun med madkulør
2 tsk. gærflager (kan udelades)
½ tsk. gærekstrakt (kan udelades)

Fremgangsmåde:

Finthakket løg steges ved svag varme i lidt smagsneutral olie eller plantesmør (fx Smørbar fra Naturli). Svampene børstes, skæres i kvarte og steges til de begynder at væske lidt.

Skru op for varmen til svampene får lidt farve og tilsæt rødvinen, som koges fri for alkohol under låg i 10-15 minutter. Skru derefter ned for varmen, tilsæt sojafløde og smag til med krydderierne og evt mere marmelade.

Se den fulde opskrift her: maanebarnet.org

 

Risalamande

Ingredienser:

150 g grødris
1 liter vand
100 g sukker
75 g mandler
1 brik sojapiskefløde (250 ml)
3 tsk vaniljesukker

Fremgangsmåde:

Kog grødris, vand og sukker. Grøden skal koge 30-40 minutter ved svag varme. Sørg for at røre i grøden ofte, så den ikke brænder på.

Risengrøden kan laves til risalamande, når den er kølet helt af. Kog mandlerne i et par minutter og lad dem ligge i kogevandet i 10 minutter. Derefter er det let at smutte skallen af dem. Hak derefter mandlerne, eventuelt i en minihakker.

Pisk sojafløden i 5-10 minutter, indtil den bliver til flødeskum.

Bland risengrød, mandler, flødeskum og vaniljesukker. Smag til om der skal ekstra vaniljesukker i.

Servér risalamanden med kirsebærsovs og eventuelt hakkede mandler eller hakket chokolade på toppen.

Se den fulde opskrift her: Mia Sommer

Skriv her og klik på Enter for at søge